Het handboek voor financiën

Zelf extra pensioen opbouwen: Alles wat je moet weten!

Je pensioen is net niet toereikend, je wil gewoon net even wat meer speling hebben of je hebt besloten dat je het geld nu gewoon kan missen. Wat je redenen voor het opbouwen van extra pensioen ook zijn, het is bijna nooit een slecht idee om wat geld extra opzij te zetten voor later.

Maar hoe werkt dat eigenlijk? Extra pensioen opbouwen? In dit artikel bespreken we alles wat jij moet weten over het opbouwen van extra pensioen. We bespreken:

  • De nodige onderdelen van het pensioenstelsel
  • Welke mogelijkheden jij hebt voor het opbouwen van extra pensioen
  • Wat de meest verstandige manier is om extra pensioen op te bouwen

Na dit artikel weet jij precies hoe het allemaal in elkaar steekt en waar je moet beginnen om jou pensioenpotje nog wat extra te spekken!

Het pensioenstelsel in het kort

Pensioen is in Nederland goed geregeld. We hebben een sterk sociaal pensioensysteem dat gevormd wordt door AOW, het werkgeverspensioen en andere fiscaal gefaciliteerde potjes die je kunt gebruiken om je pensioen te vormen.

Om het Nederlandse pensioenstelsel goed te kunnen begrijpen, moeto je iets weten over de pensioenpijlers die we hebben. Als je de pijlers kent, kun je eenvoudiger zien waar je mogelijkheden hebt om extra pensioen op te bouwen.

De eerste pijler

Deze pensioenpijler is in het dagelijks leven te vinden in regelingen zoals de AOW. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is een wet die erin voorziet dat je na de pensioengerechtigde leeftijd een uitkering van de overheid ontvangt.

Wanneer je je hele leven in Nederland gewoond hebt, heb je recht op AOW. De uitkering die je ontvangt vanaf je pensioenleeftijd door de AOW vormt de basis van je pensioenuitkering en wordt hierom de eerste pijler genoemd.

De tweede pijler

De tweede pijler van het Nederlandse pensioenstelsel loopt via de werkgever. Dit is een pensioenregeling die door de werkgever op collectieve basis wordt afgesloten. In deze pensioenregeling bouw je vervolgens pensioen op via jouw werkgever.

Je betaalt de pensioenpremie (vaak) niet allemaal zelf. Het geld om dit pensioen op te bouwen komt vaak deels van jouw salaris, en deels van je werkgever.

Een voorbeeld zou kunnen zijn dat jij 30% van het maandelijkse bedrag inlegt, en je werkgever 70%.

Het bedrag wat jij inlegt, leg je op een fiscaal voordelige manier in. Het bedrag wat je inlegt komt namelijk van je bruto loon in plaats van je netto loon. Dat betekent dat de belastingdienst dus feitelijk ook een beetje ‘meebetaalt’ aan jouw pensioenopbouw.

Niet alleen ‘betaalt de belastingdienst mee’ aan jouw inleg, het vermogen wat je opbouwt is ook nog eens belastingvrij. Dat betekent dat er geen box 3 belasting over geheven zal worden zoals dat normaliter zou gebeuren met vermogen en bezittingen.

In ruil voor deze fiscale voordelen tijdens de opbouw, betaal je wel inkomensbelasting (box 1) over de uitkeringen.

De derde pijler

Veel Nederlanders maken alleen gebruik van de eerste twee pijlers. Deze twee pijlers gebruik je eigenlijk ‘automatisch’ als je in Nederland woont of werkt en je werkgever een collectieve pensioenregeling heeft.

De derde pijler is anders. Deze pijler is individueel en vrijwillig.

Wanneer je minder dan het grensbedrag inlegt in de tweede pijler kun je, indien je dit wilt, een rekening openen in de derde pijler. Deze pensioenrekening is geblokkeerd. Dit houdt in dat je niet zomaar geld mag opnemen van deze (beleggings)rekening en ook dat je niet zomaar van alles mag storten op deze rekening. Aan de opnames en stortingen zitten regels.

Als je je houdt aan deze regels, krijg je een voordelige fiscale behandeling van je kapitaal die ongeveer gelijk is aan de voorwaarden van de tweede pijler. De fiscaal voordelige behandeling is dat de inleg onbelast is (bruto loon) en dat er geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden over de waarde van het kapitaal.

Net zoals in de tweede pijler (het werkgeverspensioen) betaal je wel inkomensbelasting (box 1) over de uitkeringen.

De vierde pijler

De vierde pijler is het minst complex van alle pijlers. Het betreft hier namelijk vrijwillige pensioenopbouw zonder fiscale voordelen.

Een iets minder complexe manier om dit te zeggen is sparen op een bankrekening. Het gaat hier namelijk gewoon om het vermogen wat je opbouwt zonder enige fiscale voordelen. Voorbeelden zijn:

  • Het sparen op een bankrekening
  • Beleggen
  • Het aankopen van een tweede huis om te verhuren

Over deze vormen van kapitaal betaal je wel belasting. Deze belasting betaal in je elk jaar in box 3. Je betaalt vermogensbelasting over al je bezittingen.

Wil je iets meer informatie over de individuele pensioenpijlers en hoe ons pensioenstelsel precies werkt? Bekijk dan dit uitgebreidere artikel.

In welke pensioenpijlers kan ik extra pensioen opbouwen?

Nu we een beetje een idee hebben hoe het pensioenstelsel in elkaar zit kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor het opbouwen van extra pensioen.

Het opbouwen van extra pensioen zal bijna altijd in de derde of vierde pijler gebeuren. De mogelijkheden om bij de storten zijn per pijler verschillend, maar naarmate je naar hogere pijlers gaat is het makkelijker om ‘bij te storten’.

  • In de eerste pijler is het niet mogelijk om ‘bij te storten’. Als je je hele leven in Nederland gewoond hebt, ontvang je de maximale AOW. Er is niets wat je extra ‘bij kunt storten’
  • Ook in de tweede pijler kun je over het algemeen niet ‘bijstorten’. Heel soms bieden werkgeversverzekeringen wel de mogelijkheid om meer pensioen op te bouwen, maar over het algemeen is er niets te veranderen aan je premiebedragen en opbouw.
  • In de derde pijler zijn gelimiteerde mogelijkheden om bij te storten. De derde pensioenpijler biedt fiscaal gefaciliteerde mogelijkheden om bij te storten tot een bepaald bedrag per jaar. Hier kan je dus extra pensioen opbouwen tot een bepaald bedrag per jaar.
  • In de vierde pijler kun je ongelimiteerd extra pensioen opbouwen. Deze pensioenpijler kun je ongelimiteerd gebruiken om extra vermogen op te bouwen voor je pensioen. Het ongelimiteerd omdat het feitelijk gewoon normaal vermogen is.

Extra pensioenopbouwen doe je dus veelal in de derde of in de vierde pensioenpijler.

Extra pensioen opbouwen in de derde pijler

Het opbouwen van extra pensioen in de derde pijler kan door het openen van een geblokkeerde pensioenrekening. Het belangrijkste aspect van extra pensioen opbouwen in deze pensioenpijler is de mogelijk tot aftrek van de ingelegde premies van box 1 belasting.

Door deze aftrekpost leg je eigenlijk je bruto loon in in plaats van je netto loon.

De producten binnen deze geblokkeerde pensioenrekening verschillen in aard. Zo zijn er bankspaarproducten, beleggingsproducten en lijfrentes (verzekeringen).

Bankspaarproducten

Dit product is eigenlijk niets meer dan een fiscaal gefaciliteerde speciale bankrekening. Je kunt er geld op storten, periodiek of eenmalig, en je krijgt van de bank of verzekeraar rente over dat geld. Aan het einde van de looptijd (meestal als je de pensioenleeftijd bereikt hebt) komt het bedrag vrij en kun je het gebruiken om extra pensioen aan te kopen.

Het geld wat je stort op deze bankrekening mag dus aftrekken van je box 1 belasting, en het saldo op de bankrekening is volledig vrijgesteld van box 3 belasting.

Beleggingsproducten

Een beleggingsproduct in de derde pijler werkt hetzelfde als een ‘reguliere’ beleggingsrekening. Bij een financiële instantie kun je een geblokkeerde rekening openen, er beleggingsfondsen, aandelen, opties en welk beleggingsproduct je dan ook maar wil op kopen.

Het is echter niet mogelijk om het geld vrij te besteden. Je kunt het geld er niet vanaf halen tot het einde van de looptijd. Aan het einde van de looptijd (meestal als je de pensioenleeftijd bereikt hebt) komt het geld vrij en kun je er een pensioenuitkering mee kopen.

Net zoals bij de andere producten in de derde pijler mag je de stortingen aftrekken van de box 1 belasting en is het saldo van de beleggingsrekening volledig vrijgesteld van box 3 belasting.

Lijfrentes (verzekeringen)

Een lijfrente is een verzekering. Wanneer je een lijfrente afsluit, betaal je premie. In ruil voor het betalen van de premie biedt de tegenpartij jou een uitkering aan (meestal vanaf de pensioengerechtigde leeftijd). Deze uitkering is de aanvulling op je pensioen.

Je zal het waarschijnlijk al verwachten, maar je kunt de premies die je betaalt aftrekken van de box 1 belasting, en de opgebouwde waarde van je verzekeringspolis is vrijgesteld van box 3 belasting.

Extra pensioen opbouwen in de vierde pijler

In de vierde pijler is het ook mogelijk om te sparen, beleggen en verzekeren. Dus praktisch alle vormen van pensioenopbouw die je kunt gebruiken in de derde pijler kun je ook gebruiken in de vierde pijler.

Het enige verschil is dat de producten in de vierde pijler niet fiscaal gefaciliteerd zijn. Dat wil zeggen dat je inlegt met je netto loon, en dat je ‘gewoon’ belasting moet betalen over de waarde van het kapitaal dat je hebt opgebouwd met sparen, beleggen of verzekeren.

Wat je hiervoor terugkrijgt is de mogelijkheid om wanneer je maar wil het geld te gebruiken voor een ander doel dan pensioen, en om ongelimiteerd in te leggen. In tegenstelling tot de derde pijler is de vierde pijler ongelimiteerd. Je kunt zoveel kapitaal als je maar wil opbouwen.

Wat is de beste pensioenpijler om extra pensioen in op te bouwen?

Om te beslissen wat de beste pensioenpijler is om extra pensioen in op te bouwen, moeten we de eigenschappen van de derde en vierde pijler met elkaar vergelijken.

Grofweg zijn de verschillen tussen de derde en de vierde pijler zo te benaderen:

  • De derde pijler heeft veel belastingvoordelen zoals de mogelijk om in te leggen met bruto loon en de vrijstelling van box 3 belasting, maar levert sterk in op flexibiliteit door de geblokkeerde rekening en verplichting om te het bedrag aan een periodieke pensioenuitkering uit te moeten geven.
  • De vierde pijler heeft geen belastingvoordelen, maar wint sterk aan flexibiliteit. Je kunt met het geld doen wat je wil, wanneer je het maar wil. Er is geen verplichting om het geld uit te geven uit je pensioen, en als je het geld wel wil gebruiken voor je pensioen hoef je ook niet verplicht een periodieke pensioenuitkering aan te kopen.

Kortom, er is geen “beste” pensioenpijler. Het is een kwestie van hoeveel je flexibiliteit waard vindt. Wil je meer flexibiliteit, dan is de vierde pijler een betere optie voor jou. Wil je je belastingvoordelen maximaliseren en vind je het niet erg om een beetje in te leveren op flexibiliteit? Dan is de derde pijler beter voor jou.

Hoewel het nu wellicht lijkt alsof je moet kiezen van een van de twee pijlers, is dat zeker niet het geval. Je kunt ook een beetje sparen in pijler drie en een beetje in pijler vier

SPELCHECKEN!!!!!!

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).