Het handboek voor financiën

Wat zijn de voordelen van ETF’s?

ETF’s zijn erg handige beleggingsproducten met veel voordelen. Een belegger is erbij gebaat om zich bewust te zijn van de voordelen van ETF’s.

De voordelen van ETF’s zijn:

  • Gemakkelijke diversificatie
  • Eenvoudig beleggen
  • Lage kosten
  • Belastingvoordelen

In dit artikel behandelen we deze voordelen van ETF’s en bekijken we hoe ETF’s een rol kunnen spelen in de portfolio van een belegger die gebruik wil maken van de geweldige voordelen van ETF’s.

Voordat we beginnen met het bespreken van de voordelen van ETF’s is het raadzaam om nog even een kort op te frissen wat een ETF nou ook alweer precies is en hoe deze grofweg werkt. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dit betekent dat een ETF een fonds is, welke op de beurs verhandeld wordt net zoals aandelen zoals bijvoorbeeld ING.

Een fonds is een mand geld waar heel veel mensen ingelegd hebben. Dit fonds (de mand) wordt opgesplists in heel veel stukjes, en deze stukjes worden verhandeld op de markt. Door de stukjes (ETF’s) te kopen leg je geld in bij het fonds (de mand).

Het fonds koopt met dit geld beleggingsinstrumenten (aandelen, obligaties, derivaten), die indirect bezit worden door de ETF houders. Stijgen de instrumenten in waarde? Dan stijgt de waarde van je ETF.

De voordelen van ETF’s

Nu we grofweg weten wat een ETF is, laten we kijken naar de voordelen van ETF’s.

Gemakkelijke diversificatie

Allereerst bieden ETF’s vaak een gemakkelijke manier om diversificatie te bereiken. Zoals we gezien hebben is een ETF een stukje van een fonds. Het fonds waarvan jij dus een stukje bezit kan op zichzelf wel duizenden aandelen of obligaties bezitten van verschillende sectoren of landen.

Stel je een fonds voor dat belegt in 1000 verschillende aandelen. Door het aanschaffen van 1 ETF van dat fonds bezit jij opeens een heel klein stukje van al die 1000 verschillende aandelen. Als je zelf een portfolio van 1000 aandelen zou willen, zou je heel veel moeite moeten doen. Dat niet alleen, je zou je ook helemaal scheel betalen aan transactiekosten.

Lage kosten

Dit brengt ons bij het volgende voordeel van beleggen met ETF’s. De kosten kunnen enorm gereduceerd worden. Wanneer je zelf heel veel aandelen of obligaties los koopt, betaal je voor elke aankoop transactiekosten. Bij een ETF kan je dus indirect heel veel aandelen of obligaties bezitten door slechts 1 ETF te kopen.

Dit bespaart enorm veel kosten, wat meer rendement voor jou betekent!

Belastingvoordelen

Een ander voordeel wat ETF’s kunnen hebben is belastingvoordeel. Nu is het absoluut niet zo dat een ETF altijd belastingefficiënter is dan direct beleggen. Het hangt enorm af van de situatie. Echter, in sommige van de situaties is het wel degelijk veel efficiënter om middels een ETF te beleggen.

Een van de grootste punten is dat veel ETF fondsen in Ierland gezeteld zijn. Dit is niet zonder reden, want Ierland heeft met heel veel landen hele gunstige belastingverdragen waardoor geldstromen (zoals bijvoorbeeld dividend) uit sommige landen tegen een lager percentage (of zelfs 0%) belast worden.

Het dividend wat jij uit een fonds ontvangt dat statutair gevestigd is in Ierland is 0% vanwege een belastingverdrag tussen Nederland en Ierland.

Is het zo is dat Nederland en Land X geen belastingverdrag hebben, maar Ierland en Land X wel? Als we de geldstromen dan via een Iers fonds naar ons laten stromen betalen we minder belasting.

Eenvoudig beleggen

Ten slotte is beleggen in ETF’s vooral heel eenvoudig. Door een paar drukken op de knop heb je gemakkelijk een gediversificeerde portfeuille aan aandelen of obligaties. De kosten voor dit gemak zijn ook nog eens relatief laag (indien je dit goed uitzoekt!).

Een belegger die weinig omkijken wil hebben naar zijn portfolio, tegen lage kosten wil beleggen wellicht ook nog wat belastingvoordelen wil meepakken zou dus goed kunnen profiteren van de dingen die ETF’s te bieden hebben.

Hoe kun jij de voordelen van ETF’s gebruiken?

Alleen hoe maak je gebruik van ETF’s in je portfolio? Gelukkig zijn ETF’s heel bekend en kun je ze bij praktische elke broker aanschaffen. Kijk eens rond bij jouw broker wat ze voor aanbod aan ETF’s hebben, en vergelijk deze om een ETF te selecteren waar jij in wil beleggen.

Weet je niet zo goed hoe je een ETF zou moeten selecteren? Lees dan mijn artikel over het selecteren van de beste ETF voor de lange termijn. Hier geef ik je een paar handvatten waar jij de beste ETF mee kunt selecteren.

Nadat je de ETF geselecteerd hebt kun je deze gemakkelijk aankopen en voilà: Je bent opeens (indirect) eigenaar van tal van verschillende aandelen of obligaties tegen lage kosten.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).