Het handboek voor financiën

Wat zijn aandelen? Eenvoudig leren beleggen

Aandelen zijn de meest bekende vorm van beleggingen. Kort door de bocht zijn aandelen stukjes van een bedrijf. Een bedrijf kan er voor kiezen om het bedrijf op te knippen in kleine stukjes. Deze stukjes worden verkocht, en als het bedrijf groeit, worden alle stukjes meer waard. Beleggen in aandelen heeft doorgaans een gemiddeld rendement van 6-7% per jaar. Het risico is vaak hoger dan bijvoorbeeld obligaties.

Een voorbeeld: Bedrijf A besluit om aandelen uit te geven. Op dit moment is het bedrijf €80 waard.

wat zijn aandelen?
Bedrijf A, niet opgeknipt

Het bedrijf wordt in 8 stukjes opgeknipt en deze worden verkocht op de markt. Logischerwijs kost elk stukje €10. Zo’n stukje noemt men een aandeel.

Hoe werken aandelen?
Bedrijf A: opgeknipt

Wanneer het bedrijf groeit, wordt het misschien €160 waard. Het bedrijf is echter nog steeds in 8 stukjes geknipt. Elk aandeel is nu €20 waard.

Wat zijn aandelen?
Bedrijf A: Totale waarde is gestegen

Zo kun je winst maken met het beleggen in aandelen.

Waarde van aandelen

In bovenstaand voorbeeld gaan we iets te kort door de bocht met betrekking tot de waarde van een aandeel. Er wordt verondersteld dat de intrinsieke waarde van het aandeel gelijk is aan de daadwerkelijke waarde van het aandeel op de vrije markt. Dit is vrijwel nooit het geval bij een aandeel. Wat is de intrinsieke waarde van een aandeel, en wat is de marktwaarde van een aandeel dan?

Intrinsieke waarde van aandelen

De intrinsieke waarde van een aandeel is de totale intrinsieke waarde van een bedrijf, gedeeld door het aantal aandelen wat er uitgegeven is. De intrinsieke waarde van een bedrijf is het totaal aantal bezittingen minus alle schulden. Feitelijk is dit dus het eigen vermogen van een bedrijf. Dit is dus wat we in bovenstaand voorbeeld zagen. De intrinsieke waarde is dus de feitelijke waarde van het bedrijf, gedeeld door het aantal uitgegeven aandelen (stukjes).

Marktwaarde van aandelen

De marktwaarde van een aandeel is het bedrag wat je voor het aandeel zou krijgen als je hem zou verkopen, of het bedrag dat je moet betalen als je hem wilt kopen. De reden dat deze waarde vaak afwijkt van de intrinsieke waarde is vanwege vraag en aanbod. Wanneer er meer mensen geïnteresseerd zijn in het kopen van een aandeel, omdat ze bijvoorbeeld verwachten dat het bedrijf het bijvoorbeeld erg goed gaat doen in de toekomst, stijgt de prijs. Er hoeft hiervoor niets aan het eigen vermogen van het bedrijf te veranderen.

Slotwoord

Hopelijk heb je nu een iets beter beeld over aandelen. Ben je geïnteresseerd in beleggen? Lees dan dit artikel over hoe je kunt beginnen met beleggen.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).