Het handboek voor financiën

Wat is het gemiddelde rendement op aandelen?

Deze vraag, en het antwoord hierop is wellicht een van de meest besproken aspecten als het gaat om de keuze van het investeren. Wat is het gemiddelde rendement op aandelen? Wat kan men verwachten als ze gaan investeren aan rendement?

Het probleem van het bepalen van het gemiddelde rendement op aandelen is dat het slechts een voorspelling is op basis van resultaten in het verleden, en zoals in de prospectussen staat van alle financiële instrumenten: “Past results are not indicative of future results”.

Toch moeten we er een getal aan hangen, als we willen rekenen aan onze investeringen, en daar is een schatting van het gemiddeld rendement voor nodig. Welke getal is dan het juiste getal?

Onderzoeken naar gemiddeld rendement aandelen

De grootste valkuil die wordt gemaakt als we opzoeken wat het gemiddelde rendement op aandelen is representativiteit. Er wordt te vaak gekeken naar alleen de best presterende markt van de afgelopen eeuw: de Amerikaanse markt.

Veel van de bovenste resultaten op Google zullen je vertellen dat je een rendement kunt verwachten van 10% als je je geld in aandelen investeert. Dit getal komt van de SPX500. Een index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Deze index heeft sinds het begin tot nu een gemiddeld jaarlijks rendement geboekt van 10%. Dit is exclusief inflatie. Wanneer we een inflatie van 2% per jaar hier af halen, komen we uit op 8%.

In mijn opinie is het rekenen met 8% een valkuil. Dat komt door representativiteit.

Het is niet realisitisch om te rekenen met een historisch rendement van het land dat het de afgelopen periode het best heeft gedaan. Hoogstwaarschijnlijk zul je, als je investeert, je niet alleen focussen op Amerikaanse aandelen en de Amerikaanse markt. Hierom is het niet representatief.

Om tot een representatief getal te komen dienen we in de onderzoeken te duiken om een getal te vinden voor de gehele wereld. In het onderzoek van Jordà et al. uit 2017[1] komt zo’n getal. De auteurs stellen een jaarlijks rendement op aandelen voor de gehele wereld vast op 7,01% na inflatie, te zien in onderstaande tabel.

Jaarlijks rendement op verschillende asset classes, gecorrigeerd voor inflatie

Geen exacte wetenschap

Het lastige van dit vraagstuk is dat we aan het voorspellen zijn, met data die de toekomst eigenlijk helemaal niet kan voorspellen. Nu is het zo dat aandelen in de vorige eeuw met een bepaald percentage zijn gerendeerd. Echter zegt dat natuurlijk eigenlijk niets over de toekomst. De gemiddelde jaarlijkse rendementen kunnen de volgende eeuw lager zijn, of misschien zelfs wel hoger. Het is echter wel de beste voorspelling die we hebben.

“Past performance is not indicative of future results”

Dit getal is een schatting voor de toekomst, het biedt ons een mogelijkheid om te rekenen met onze beleggingen, maar het is zeker geen exacte wetenschap. Het proberen te onderzoeken van het gemiddelde rendement van aandelen komt altijd met de nodige onzekerheid.

Gemiddeld rendement beleggen: Waar ik mee reken

In mijn artikel zal ik altijd met 7% rekenen, omdat dit in mijn visie een goed idee geeft van rendementen na inflatie. Mijn advies is echter om ook rekening te houden met andere scenario’s, zoals 6% jaarlijks rendement. Mocht het hoger uitpakken, zoals de vorige eeuw in Amerika gebeurd is, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).