Het handboek voor financiën

Wat is FIRE (Financial Independe, Retire Early)?

wat betekent fire?

Met afstand mijn favoriete onderwerp binnen de persoonlijke financiën is FIRE. Maar wat is FIRE? FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Vertaald: Financiële onafhankelijkheid, vroeg met pensioen. In dit artikel gaan we behandelen wat deze filosofie precies inhoudt en hoe deze past binnen het onderwerp persoonlijke financiën.

Financiële onafhankelijkheid (FI)

Financiële onafhankelijkheid klinkt heel eenvoudig, maar wat betekent financiële onafhankelijkheid nou eigenlijk? Wanneer je uitgaven even groot zijn als je inkomsten uit passieve bronnen ben je financieel onafhankelijk. Deze bronnen kunnen een eigen bedrijf zijn wat zonder interventie van jou inkomen genereert, het kan rente uit obligaties zijn, of het kan simpelweg vermogen zijn waar je elk jaar een gedeelte uit snoept om te leven.

Dit laatste is waar de meeste mensen binnen de FIRE gemeenschap naar streven. Een zo groot mogelijk vermogen opbouwen, om van het rendement te kunnen leven.

Retire Early (RE)

Wanneer je een groot genoeg vermogen bezit, kan je met pensioen. Dit is vaak geen pensioen in de klassieke zin van het woord. Pensioen betekent binnen de FIRE gemeenschap vaak het stoppen met gedwongen werk. Het betekent niet per se dat je stopt met werken, enkel dat als je het doet, het helemaal vrijwillig is. Je bent immers financiëel onafhankelijk en hebt het geld niet nodig. Dit stelt je in staat om je dag zo in te delen zoals je zelf wilt.

Savings rate

Om financieel onafhankelijk te worden, moet er gespaard en veelal ook belegd worden. Om te sparen en te beleggen is geld nodig. De gemiddelde nederlander spaart 6,43% van hun netto loon per maand (Bron: geld.nl). Mensen binnen de FIRE gemeenschap ambiëren een savings rate van 50%, tegenover de magere 6,43% van de gemiddelde nederlander. Dit is nodig om vroeg met pensioen te gaan. Des te meer je spaart, des te eerder je met pensioen kan gaan.


Lees verder: Wat heeft je savings rate voor impact op je pensioenleeftijd?


Hoeveel vermogen is genoeg vermogen?

Wanneer je met pensioen wilt, heb je een vermogen nodig om te kunnen laten renderen. Maar hoe groot moet dit vermogen zijn? Wanneer je 25 maal je jaaruitgaven bij elkaar hebt gespaard en belegd hebt in de financiële markten, kun je elk jaar 4% uit je vermogen halen, zonder dat je vermogen minder waard wordt. Dit heet de 4% regel. Stel dat je €600.000 aan beleggingen hebt opgebouwd, dan kun je ieder jaar €24.000 spenderen zonder dat je geld in de komende 30 tot 35 jaar op gaat.


Ben je benieuwd hoe dit mogelijk is? Lees over de wiskunde achter de 4% regel.


Benieuwd geworden naar het bereiken van financiële onafhankelijkheid door middel van de FIRE filosofie? Dan zit je op de juiste website. Kijk vooral rond in de categorieën ‘Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid’, ‘Besparen’ en ‘Beleggen’.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).