Het handboek voor financiën

Wat is een money market fund? Volledige uitleg

Wanneer je belegd, kom je af en toe de term “money market fund” of “geldmarktfonds” tegen. Maar wat is een money market fund? Dat blijft vaak onduidelijk. In dit artikel behandelen we wat een money market fund (geldmarktfonds) is, en hoe het werkt.

Wat is een money market fund?

Een money market fund (geldmarktfonds) is een type beleggingsfonds dat investeert in kortlopende, laagrisico-effecten met als doel kapitaal te behouden terwijl het investeerders een relatief bescheiden inkomen biedt. Deze fondsen zijn ontworpen om zeer liquide en stabiel te zijn, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor beleggers die een veilige plek zoeken om hun geld te parkeren en een kleine opbrengst te behalen.

De belangrijkste kenmerken van geldmarktfondsen zijn:

Kortlopende beleggingen: Geldmarktfondsen investeren in financiële instrumenten met korte looptijden, meestal minder dan één jaar. Veelvoorkomende investeringen zijn schatkistpapier, termijndeposito’s (CD’s), commercieel papier en hoogwaardige, kortlopende bedrijfs- en overheidsobligaties.

Laag risico: Geldmarktfondsen worden beschouwd als laagrisico-beleggingen omdat ze zich richten op hoogwaardige, laagrisico-effecten met minimaal krediet- en renterisico. Hoewel ze niet volledig zonder risico zijn, is hun doel om een stabiele waarde te behouden.

Hoge liquiditeit: Geldmarktfondsen bieden een hoge liquiditeit, wat betekent dat beleggers hun aandelen snel en gemakkelijk kunnen omzetten in contanten wanneer ze dat willen. De mogelijkheid om snel toegang te krijgen tot geld maakt ze geschikt voor particulieren of instellingen die behoefte hebben aan korte-termijn flexibiliteit met hun investeringen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel geldmarktfondsen over het algemeen als laag risico worden beschouwd, ze niet worden verzekerd door de overheid, anders dan bijvoorbeeld spaarrekeningen. Het zijn fondsen die ook risico’s met zich meebrengen, alhoewel die wel veel kleiner zijn dan bij bijvoorbeeld aandelenfondsen.

Hoe werkt een money market fund?

Het doel van een money market fund is om een rendement te realiseren met zo min mogelijk risico, terwijl de investering liquide blijft en het risico zo beperkt mogelijk blijft.

De werking van een geldmarktfonds begint met de beleggingsportefeuille. De fondsbeheerder selecteert effecten die kortlopend zijn, meestal met een looptijd van minder dan één jaar.

Na het selecteren van effecteren investeert het geldmarktfonds meestal in kortlopende effecten van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld kortlopende staatsobligaties. Door te investeren in kortlopende effecten van kredietwaardige actoren, wordt het risico zo veel mogelijk beperkt en blijft de liquiditeit hoog.

Hiernaast wordt er een diverse selectie van obligaties aangehouden. De diversificatie van de portefeuille is van groot belang, omdat het de risico’s verlaagt. Zo worden eventuele verliezen in een bepaalde belegging gecompenseerd door winsten in andere.

Maakt een money market fund rendement?

Ja, een money market fund (geldmarktfonds) maakt rendement voor beleggers. Hoewel het hoofddoel van een geldmarktfonds is om kapitaal te behouden en een relatief stabiele waarde te behouden, genereren deze fondsen toch enige inkomsten voor beleggers door de rente die wordt verdiend op de onderliggende beleggingen.

De rendementen van geldmarktfondsen zijn doorgaans lager dan die van meer risicovolle beleggingen, zoals aandelen of langlopende obligaties. Dit komt omdat geldmarktfondsen voornamelijk beleggen in kortlopende, laagrisico-effecten, waarbij de potentiële opbrengsten lager zijn, maar de risico’s ook minder zijn.

Het rendement van een geldmarktfonds wordt doorgaans uitgedrukt als een jaarlijks percentage, bekend als het rendement op jaarbasis (Yield). Dit rendement vertegenwoordigt het percentage aan rente-inkomsten dat een belegger kan verwachten te ontvangen over een jaar, gebaseerd op de huidige rentetarieven en de samenstelling van de portefeuille van het fonds.

Het rendement van een geldmarktfonds kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de algemene rentestanden in de economie, de kwaliteit van de beleggingen in het fonds, en de kosten die aan het fonds verbonden zijn.

In praktijk zal het echter vaak zo zijn dat het rendement in lijn ligt met de interbancaire rente. In Europa is dit de Euribor. Dit is de rente die banken aan elkaar vragen voor kortlopende leningen, vandaar de naam interbancaire rente :).

Wij kennen dit de rente op spaargeld op de bank. Deze rentes zijn vaak bijna gelijk aan elkaar.

Dit klopt niet exact, maar om een idee te krijgen wat voor rendement het geldmarktfonds nastreeft is dit een goede maatstaf. De rente op spaargeld komt namelijk voort uit de interbancaire rente.

Het rendement van geldmarktfondsen is vaak iets hoger dan op traditionele spaarrekeningen. Dit komt omdat geldmarktfondsen iets risicovoller zijn dan spaarrekeningen.

Meer risico nemen zorgt voor meer rendement.

Waarom zijn geldmarktfondsen risicovoller dan de spaarrekening, vraag je je wellicht af. Dat zit zo: spaarrekeningen gegarandeerd zijn middels het depositogarantiestelsel. Money market funds zijn dit niet, zij zijn reguliere beleggingen, en deze zijn niet gegarandeerd in het depositogarantiestelsel.

Aan welke regels moet een money market fund voldoen?

Niet alle fondsen mogen zich een geldmarktfonds noemen. Hier zijn regels voor in de Europese Unie. Zo moet de gewogen gemiddelde resterende looptijd (“Weighted Average Life”) maximaal 120 dagen bedragen en de gewogen gemiddelde resterende looptijd tot renteherzieningsdatum (“Weighted average maturity”) maximaal 60 dagen bedragen.

Een geldmarktfonds zal daarnaast altijd tot de laagste risicocategorie behoren, te herkennen aan het volgende plaatje in de factsheet (voorbeeld) of op de website:

Wat is een money market fund

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat een geldmarktfonds is, waar het in belegt en aan welke regels het moet voldoen.

Naast money market funds heb je nog veel meer verschillende fondsen, zoals bijvoorbeeld een Exchange Traded Fund, een speciaal soort fonds waar de meeste mensen mee beleggen. Wil daar meer over weten? In dit artikel leg je uit wat een ETF is en hoe ze werken

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).