De Financiële Student

Het handboek voor financiën

Wat is een fysieke ETF? Alles wat je moet weten

Wie wat dieper is gaan duiken in ETF’s, zal op een gegeven moment de type ETF’s tegen komen. Zo zijn er fysieke ETF’s en synthetische ETF’s. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over fysieke ETF’s en we beantwoorden de vraag: Wat is een fysieke ETF? We behandelen ten slotte de voordelen en de nadelen van deze ETF structuur en bespreken een aantal voorbeelden.

Wat is een ETF?

Om het concept van een fysieke ETF goed te kunnen begrijpen, moet we allereerst begrijpen hoe een ETF werkt, en waar ETF eigenlijk voor staat.

ETF’s zijn ‘Exchange Traded Funds’. In het Nederlands: Een op de beurs verhandelbaar fonds. Fonds betekent hier niets anders dan een ‘potje’ waar mensen geld in kunnen stoppen. Dit fonds gebruikt dit geld van mensen vervolgens om bepaalde financiële producten te kopen en (hopelijk) rendement te maken voor de mensen die het geld erin hebben gestopt. Dit is het concept van een ETF in een vogelvlucht.

Voor een volledige uitleg, in plaats van deze summiere uitleg, raadpleeg dit artikel.

Wat is dan een Fysieke ETF?

Exchange Traded Funds (ETF’s) kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: Fysieke en synthetische ETF’s. Het onderscheid tussen deze categorieën zit hem in de financiële producten waar ze in beleggen.

In dit artikel behandelen we synthetische ETF’s alleen in de context van vergelijking tot fysieke ETF’s. Wil je alles weten over synthetische ETF’s? Lees dit artikel voor een volledige uitleg over synthetische ETF’s.

Fysieke ETF’s zijn de meest eenvoudig te begrijpen ETF’s die er zijn. Zoals gezegd moet je eenn ETF als een ‘potje’ waar mensen geld in kunnen stoppen. Fysieke ETF’s gebruiken dit geld om echte (fysieke) financiële producten te kopen. Dit zijn bijvoorbeeld aandelen, obligaties of misschien tegenwoordig zelfs bitcoin. Zij hebben na het kopen van deze financiële producten deze producten echt in bezit, en ontlenen hier de waarde van het fonds aan.

Dit is significant anders dan synthetische ETF’s. Deze ETF’s zouden bijvoorbeeld niet de aandelen zelf kopen, maar met een bank afspreken dat als aandeel X de koers van €10 bereikt, dat ze dan €5.000 krijgen. Synthetische ETF’s bezitten dus niet (of in ieder geval niet volledig) de onderliggende producten waar hun afspraken over gaan. In bovenstaand voorbeeld heeft de synthetische ETF dus nooit echt aandeel X in bezit.

Fysieke ETF’s die indexfondsen volgen kun je herkennen aan de term ‘fysieke replicatie’. Ze repliceren het rendement van de index dan door middel van het bezitten van financiële producten in de index. Synthetische ETF’s die indexfondsen volgen, gebruiken afspraken met andere partijen om het rendement van de index te behalen, zonder zelf (volledig) de financiële producten in de index in hun beheer te hebben.

Wanneer je dus spreekt over fysieke ETF’s, spreek je over een op de beurs verhandelbaar fonds dat belegt in echte (fysieke) financiële producten. Het fonds bezit de financiële producten zelf, in tegenstelling tot synthetische ETF’s

Voordelen en nadelen van een fysieke ETF

Voordeel

Fysieke ETF’s zijn een hele veilige manier om in een mandje van financiële producten te beleggen. Bij een fysieke ETF weet je zeker dat het fonds waar je in belegt de waarde draagt van de financiële producten die ze bezitten.

Wanneer de ETF waar jij in belegt bijvoorbeeld de S&P 500 (Een index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven) volgt en het een fysieke ETF betreft, weet je dus zeker dat het fonds waar jij je geld in stopt aandelen van alle 500 grootste Amerikaanse bedrijven bezit.

Nadeel

Fysieke ETF bezitten al die financiële producten waar ze in beleggen. Tot nu toe waren al onze voorbeelden van financiële producten aandelen, obligaties of bitcoin. Stel je nu eens voor dat je graag wil beleggen in olie met een ETF. Om een fysieke ETF te maken welke belegt in olie zou het fonds dus allemaal vaten olie moeten bezitten (en ergens opslaan!). Dit kost geld en is handige manier om in olie te beleggen.

De kracht van een fysieke ETF is dus ook gelijk zijn zwaktepunt. In echte financiële producten beleggen is soms erg onhandig, kostenbaar of zelfs niet haalbaar.

Slotwoord

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld gekregen van wat een fysieke ETF is. Kennis van financiële producten is erg belangrijk bij beleggen. Als je meer kennis wil opdoen over financiële producten, bekijk dan de ‘beginner’ categorie voor nog veel meer artikelen met uitleg over financiële producten.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).