Het handboek voor financiën

Wat is een ETF, en hoe werkt een ETF?

Wat is een ETF? ETF’s maken deel uit van de portfolio van bijna iedere passieve belegger. ETF’s bieden een mogelijkheid om snel en kostenefficiënt een hoge mate van spreider te geven aan de houder hiervan. Hoe ETF’s werken en wat ETF’s zijn leggen we in dit artikel uit.

ETF staat voor ‘Exchange Traded Fund’. Hoogstwaarschijnlijk zegt dat je nog steeds helemaal niets over de betekenis, maar dat zal gaandeweg duidelijk worden. Allereest is het belangrijk om aan te geven wat een fonds (Fund) is.

Wat zijn fondsen (Funds)?

Als we het hebben over ‘Funds’ dan hebben we over een groep investeerders die hun geld bundelen in een fonds. Dit fonds is dus een gezamenlijke pot van geld van de investeerders waar mee geïnvesteerd wordt. De rendementen van zo’n fonds worden proportioneel verdeeld over de investeerders aan de hand van hun inleg in het fonds.

Om bij te houden hoeveel geld iedereen heeft ingelegd, knip het fonds zichzelf in stukjes op, deze stukjes noemt men ook wel aandelen. Weet je niet precies hoe aandelen werken? Lees dan dit artikel. Deze stukjes van het fonds kan je kopen, en zo bezitten investeerders een gedeelte van het fonds, en zijn bezittingen.

Het aantal aandelen dat een investeerder in een fonds heeft, gedeeld door het totaal aantal aandelen van het fonds is het proportie van het fonds waar hij recht op heeft.

Een voorbeeld: Amine en Tobias hebben beiden €200.000 welke ze graag willen beleggen. Hun vriend Luke heeft wel verstand van beleggen, dus hij wil het geld wel beleggen. Zo gezegd zo gedaan, hij tuigt een fonds voor ze op. Het fonds knipt zichzelf op in 40.000 stukjes. Zo’n stukje noemen we een aandeel.

Amine en Tobias kopen elk 20.000 aandelen à €10 van het fonds, en het fonds belegt voor €100.000 elk in Shell, ABN Amro, Albert Heijn en Nike.

Luke heeft de aandelen goed uitgekozen, want ze stijgen in waarde. Elke investering maakt €50.000 winst, en de totale waarde van het fonds staat nu op €600.000 (€400.000 + €50.000 * 4). Echter, het fonds is nog steeds opgeknipt in 40.000 stukjes, waarvan Amine en Tobias er beiden 20.000 bezitten.

Elk stukje is nu dus €600.000 / 40.000 = €15 waard. Tobias en Amine hebben alletwee 20.000 stukjes, dus ze hebben beiden 20.000 * €15 = €300.000. Vergeleken met het geld wat ze hebben ingebracht (€200.000) is dit €100.000 winst per persoon. Het fonds maakte €200.000 winst (4 * €50.000). Amine en Tobias hebben alletwee de helft van het geld ingebracht, €200.000 elk. Dus hebben ze beiden de helft van de winst gekregen, €100.000, waarmee ze beiden op €300.000 staan.

Dit, lichtelijk vereenvoudigd, is hoe fondsen werken. Je koopt aandelen van het fonds, het fonds belegt het geld, en als het geld meer waard wordt, wordt jouw stukje ook meer waard.

Wat is een ETF (Exchange Traded Fund)?

Tot zover fondsen. Je hebt verschillende soorten fondsen. Je hebt hedge fondsen, beleggingsfondsen, en natuurlijk Exchange Traded fondsen, soms in het Nederlands ook wel een (index)tracker genoemd.

Gelukkig was de uitleg van de werking van een fonds al 90% van wat je nodig hebt om een ETF te begrijpen. Zoals de naam in het Engels al aangeeft, zijn dit fondsen die ‘Exchange Traded’ zijn. Ze zijn dus verhandelbaar op de beurs.

De fondsen waar we het tot dusver over hebben gehad hoeven niet verhandelbaar te zijn op een beurs. Het fonds verkoopt jou dan de stukjes van het fonds die ze uitgeven bij het opknippen. Zij zijn de verkoper, en jij de koper. Dit kopen (of eventueel verkopen) tussen jou en het fonds gebeurt meestal buiten beursuren, en maar maximaal een keer per dag.

Bij Exchange Traded Funds werkt dit anders. De stukjes van het fonds die jij koopt, staan genoteerd op de beurs. Dat betekent dat je ze kan verkopen aan iemand anders, en ze kan kopen van iemand anders tijdens de openingstijden van de beurs. Je bent de stukjes van het fonds dan niet meer aan het kopen van het fonds zelf, maar van iemand anders.

Dit is ook de reden waarom ETF’s vaak goedkoper zijn dan andere fondsen, het werk van kopen en verkopen van de stukjes is uitbesteed, en hoeft het fonds niet zelf meer te doen.

Slotwoord

Concluderend, er zijn fondsen, die beleggen voor investeerders. ETF’s zijn een soort fondsen waarbij het kopen en verkopen op beurzen gebeurt.

De inhoud van dit artikel legt je uit wat een ETF is, en hoe het werkt. ETF’s zijn geweldige beleggingsinstrumenten om goedkoop, efficiënt en gespreid te beleggen.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).