Het handboek voor financiën

Wat is de beste S&P500 ETF?

De heilige graal van elke indexbelegger: De beste ETF. Of het nu gaan om de exposure ten opzichte van de wereldindex, een Japanse index of de S&P500: Elke belegger wil natuurlijk de meest voordelige ETF bemachtigen om hun rendement te maximaliseren. Om dit je gemakkelijk te maken heeft De Financiële student voor jou de beste S&P500 ETF geselecteerd.

Mocht deze ETF niet beschikbaar zijn bij jouw broker of je wil om een andere reden een andere ETF selecteren, dan geef ik je de handvatten om de beste S&P500 ETF te selecteren.

De kernselectie

Veel Nederlandse particuliere beleggers beleggen bij DeGiro. Bij deze brokers is het mogelijk om sommige ETF’s zonder trasnactieskosten te kopen. Dit is erg aantrekkelijk voor de kleine belegger en het is daarom ook relevant om te bespreken wat binnen de beperkingen van de kernselectie de beste S&P500 ETF is om te kopen.

Als we kijken naar S&P500 ETF’s in de kernselectie dan raadt De Financiële Student de LYXOR ETF SP500 (LU0496786574) aan. Dit komt door het lage jaarlijkse kostenpercentage van 0,07% per jaar en het dichten van het US Equities dividendlek door middel van een TERS. Doordat het dividendlek gedicht wordt, realiseer je elk jaar gemiddeld zo’n 0,20% aan extra rendement.

Dit laatste detail over het dichten van het dividendlek is heel relevant voor het kiezen van de beste S&P500 ETF. Wil je meer hierover weten? Lees mijn artikel over het dichten van het dividendlek van US Equities.

LET OP! Dit gaat specifiek over de ETF’s binnen de kernselectie. Voor personen die voor meer dan €400 euro per maand aankopen is het wellicht raadzaam om verder te kijken dan alleen binnen de kernselectie.

De beste S&P500 ETF bij DeGiro

Indien je bij DeGiro belegt, kun je uiteraard gebruik maken van de kernselectie om een S&P500 ETF te kiezen. Vaak ben je dan goedkoper uit dan dat je buiten de kernselectie zou kiezen omdat je buiten de kernselectie transactiekosten betaalt. Dit hoeft echter niet per definitie zo te zijn. Soms bevinden zich er namelijk ETF’s buiten de kernselectie die zulke voordelige eigenschappen hebben, dat het het waard is om deze te verkiezen boven een ETF uit de kernselectie.

Bij de S&P500 ETF kan dit zeker het geval zijn, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Buiten de kernselectie bevindt zich namelijk de volgende ETF: Invesco S&P 500 UCITS ETF Acc (IE00B3YCGJ38). Dit is een S&P500 ETF met een jaarlijks kostenpercentage van 0,05%. Hiernaast dicht deze ETF net zoals het Lyxor fonds het dividendlek, en nu komt het meest voordelige ten opzichte van het Lyxor fonds: Het is een accumulerend fonds die ook nog eens in Ierland ingeschreven staat.

Dat betekent enerzijds dat als er dividend uitgekeerd zou worden, dat het niet belast zou worden, en hiernaast keert het fonds ook nog eens geen dividend uit. Het Lyxor fonds is in Luxemburg ingeschreven en keert wél dividend uit. Dit dividend is onderhevig aan een belasting van 15%.*

*Dividendbelasting is een voorheffing. Je ‘betaalt’ deze belasting dus niet echt, het is slechts een voorheffing. Indien je in box 3 belasting betaalt, kun je de betaalde dividendbelasting terugvorderen door deze te verrekenen met de te betalen vermogensrendementheffing. Betaal je geen box 3 belasting? Dan is dit wel een reëele kostenpost.

Hierom is het het waard om buiten de kernselectie aan te kopen. Je krijgt hierdoor namelijk een besparing in jaarlijkse kosten van 0,02% en de eventuele dividendbelasting als je deze niet kunt verrekenen.

Om het het waard te laten zijn, moeten deze twee kostenposten waar je op bespaart natuurlijk wel hoger zijn dan de transactiekosten die je betaalt. Dit is over het algemeen het geval wanneer je voor een groot bedrag (€400+) per maand aankoopt, een grote portefeuille (in de S&P500) hebt en niet zo vaak aankoopt (dan heb je minder vaak transactiekosten).

Wat is een goede S&P500 ETF?

Zoals gaandeweg in dit artikel duidelijk is geworden, zijn er een aantal factoren van belang in het bepalen van de beste S&P500 ETF. Deze factoren zijn, in volgorde van belangrijkheid:

 • Lage jaarlijkse kosten (TER)
 • Het wel of niet oplossen van het dividendlek (d.m.v. TERS)
 • Dividendbelasting (indien dit niet te verrekenen valt i.v.m. geen box 3 heffing)
 • Transactiekosten

Om de beste S&P500 te selecteren dien je bovenstaande zaken zo goedkoop mogelijk uit te voeren. Indien je bij DeGiro belegt en een stevige portefeuille belegt, is het aan te raden voor de Invesco S&P 500 UCITS ETF Acc (IE00B3YCGJ38) te gaan. Is deze echter niet beschikbaar bij jouw broker of wil je om een andere reden niet deze ETF kopen?

Verdiep je dan in de details van de beschikbare S&P500 ETF’s en zorg dat je bovenstaande punten zo goedkoop mogelijk uitvoert.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

2 reacties

 1. Invesco heeft niet eenzelfde track record (lees betrouwbaarheid ) als Vanguard of Blackrock? Daarom wil ik mij niet aan die firma binden voor de lange termijn.
  Tenslotte is het ook een principiele kwestie of je liever fysieke replicatie hebt (ik wel).
  Verder heel leerzaam !

  1. Dank voor je reactie!

   Inderdaad zal de keuze tussen fysieke en synthetische replicatie altijd ook de principiële overwegingen mee moeten nemen. Mooi dat je het een leerzaam artikel vond.

   Groet,

   De Financiële Student

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).