Het handboek voor financiën

VWRL vs VWCE – Wat is de beste All-World ETF?

Je hebt gezien dat er meerdere varianten zijn van de het populaire Vanguard All-World fonds, maar hebt geen idee of je nu voor VWRL of VWCE moet kiezen. Geen zorgen! In dit artikel bespreken we wat de verschillen zijn tussen de twee ETF’s. Hiermee kan jij de beste keuze maken tussen deze twee ETF’s!

VWCE vs VWRL – Wat is het verschil?

VWCE is de accumulating variant van VWRL. Dat wil zeggen dat VWCE het dividend wat bij VWRL uitgekeerd wordt, automatisch herbelegt. Het is wel precies hetzelfde fonds, namelijk het Vanguard FTSE All-World fonds.

Voorheen zat VWCE niet in de kernselectie van DeGiro, en VWRL wel. De keuze was toentertijd snel gemaakt. Beleggen met ETF’s van de kernselectie is gratis, dus de keuze viel al snel op VWRL. Nu is dat anders, en kan VWCE tóch goedkoper uitvallen.

Wanneer moet ik kiezen voor VWCE of voor VWRL?

De keuze voor VWCE of voor VWRL is vooral afhankelijk van welke soort DeGiro account je hebt: Custody of Basis.

In dit artikel ga ik uitgebreid in op de verschillen, maar voor nu is het belangrijk om te weten dat je bij een Custody account €1 + 3% * (uitgekeerd dividend) aan kosten betaalt bij een dividenduitkering. Bij een Basis account heb je deze kosten niet.

Omdat VWRL dividend uitkeert, en VWCE het herbelegt, spaar je dus 0,1% kosten per kwartaal uit. Hierom is het altijd verstandig om VWCE aan te kopen in plaats van VWRL.

Heb je een Basis account? Dan het waarschijnlijk voordeliger om bij VWRL te blijven. Dit komt omdat VWCE verhandeld wordt aan de Duitse beurs (Xetra). Om op deze beurs te handelen moet je €2,50 per jaar betalen. VWRL wordt verhandeld op de Euronext Amsterdam. Bij DeGiro betaal je geen aansluitkosten voor de Euronext.

FondsKosten met CustodyKosten met Basis
VWRL€1 + 3% * uitgekeerd dividend0%
VWCE€2,50/jaar€2,50/jaar
Kosten fondsen per account

Zoals ook in de bovenstaande tabel te zien is, is voor een Basis account VWRL in alle gevallen goedkoper. Voor een Custody account geldt dit niet. Bij een custody account betalen we €1 + 3% per uitgekeerd dividend.

Vanguard FTSE All-World keert 4 keer per jaar dividend uit, waardoor de kosten voor VWRL altijd hoger zijn dan de VWCE varaint.

De keuze tussen VWRL of VWCE

Onderstaand is een keuzediagram om snel te beslissen of je VWRL of VWCE zou moeten kiezen.

Belegd vermogen in VWRL/VWCECustody AccountBasis Account
€0 – €100.000VWCEVWRL
€100.000+VWCENihil verschil, VWCE makkelijker
Keuzediagram voor VWRL vs. VWCE

In principe is de keuze dus:

  • ALs je DeGiro Custody hebt -> VWCE
  • Als je DeGiro Basis hebt -> VWRL

Echter, mocht je veel belegd vermogen hebben in VWRL en willen switchen naar VWCE omdat je het makkelijk vindt dat het dividend automatisch voor je herbelegd wordt dan kan je dat gerust doen.

Omdat de aansluitkosten voor de Duitse beurs (Xetra) constante kosten zijn, worden deze kosten procentueel zo klein met een groot vermogen dat die 0,0025% kosten (€2,50/€100.000) het mentale gemak van automatisch dividend herbeleggen het waard is.

Wanneer moet je toch anders kiezen?

Heb je naast VWRL andere beleggingsproducten die verhandeld worden op de Duitse beurs (Xetra)? Dan betaal je de aansluitkosten sowieso al. In dit geval is het altijd handig om te switchen naar VWCE, of je nu een Basis of Custody account hebt.

Bij de switch op het Custody account bespaar je dividenduitkeringskosten, en bij VWRL bespaar je jezelf de moeite van zelf dividend herbeleggen, zonder dat het extra kost.

Conclusie

We hebben gezien dat de keuze tussen VWRL of VWCE best recht door zee is. Heb je Basis, dan is VWRL waarschijnlijk beter voor je. Heb je DeGiro Custody, dan is VWCE waarschijnlijk beter.

Hopelijk heb je een beter beeld van het verschil tussen VWRL en VWCE en kan je nu de juiste keuze maken tussen deze twee ETF’s. Belangrijk om te weten is dat we hier over procentpuntjes besparen praten.

Al met al maakt het niet enorm veel uit, dus maak je niet al te druk!

Het belangrijkste voor jou is dat je blijft beleggen en dat je zo veel mogelijk euro’s in je beleggingen stopt als je kan en voor een langere periode. Dit zijn de grootste factoren die impact hebben op je succes.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).