De Financiële Student

Het handboek voor financiën

Waarom market timing een slechte strategie is

Market timing is verschikkelijk slechte strategie. Voilà, de kogel is door de kerk. Het spijt me om je dit te moeten vertellen, maar je kan de markt niet timen, en je zal er in het beste geval alleen maar minder winst door maken. Niemand kan de markt timen. In dit artikel bekijken we welke strategie je beter kunt gebruiken.

Market timing

Voordat we het over market timing in relatie tot andere investeringsstrategieën gaan hebben, moeten we kort bekijken wat market timing is.

Market timing omvat het (proberen te) kopen van beleggingsproducten terwijl ze een lage prijs hebben, en het (proberen te) verkopen wanneer deze beleggingsproducten een hoge prijs hebben. Dat klinkt logisch, en het lijkt ook de beste strategie. Kopen wanneer de prijs laag is en verkopen wanneer de prijs hoog is. Wat kan daar nu mis aan zijn? Niets, op papier.

Waarom crasht een markt?

Om te begrijpen waarom we de markt niet kunnen timen in de praktijk, moeten we fundamenteler kijken naar waarom een markt crasht.

Op een markt zijn kopers en verkopers. Deze kopers en verkopers bepalen door middel van vraag en aanbod de prijs van een bepaald goed. Wanneer er meer vragers zijn of minder aanbod is, stijgt de prijs. Logischerwijs, als er minder vragers zijn of meer aanbod is, daalt de prijs.

Aandelen, en hiermee de gehele aandelenmarkten, werken hetzelfde. Willen er veel mensen van hun aandelen af? Dan is er meer aanbod en daalt de prijs van aandelen. De implicatie van een crash op de aandelenmarkt is dus dat er veel mensen van hun aandelen af willen.

Het is essentieel om te beseffen dat elke beweging op de markt, of het nu een crash of een bull-run is, een functie is van vraag en aanbod van individuele kopers en verkopers. Het is niets meer of minder dan het collectieve sentiment van alle kopers en verkopers.

Tegen je psychologie in handelen

Dat elke crash en elke bull-run een gevolg is van een overweldigend negatief danwel positief sentiment is relevant omdat het inhaakt op waarom market timing niet werkt. Je moet namelijk tegen je eigen psychologie in handelen, evenals geluk hebben.

Laten we de crisis van 2008 als voorbeeld nemen, samen met sentiment. De aandelenmarkt zat net voor de crisis op een piek in november 2007. Vanaf deze maand daalden prijzen. In maart 2009 zat de markt op het dieptepunt van de crisis.

Als je perfect de markt had willen timen, moest je verkopen in november 2007, en in maart 2009 weer inkopen. Simpel, toch?

Het sentiment

Laten we nu naar het sentiment kijken van de beleggers. Onderstaand is een grafiek gemaakt van data die verzameld wordt door het AAII[1]. De waarden zijn 8-week moving averages van het percentage investeerders met een positieve blik op de toekomst van de aandelenmarkt.

market timing
Sentiment van de beleggers a.d.h.v. 8 week moving average percentage optimistisch (bullish)

Zoals je ziet zit het sentiment van de beleggers in november 2007 op een van de hoogste punten in de tijdsperiode van 2007 – 2009. Kortom, het sentiment was positief, investeerders wilden graag kopen, ze hadden een positieve blik op de toekomst van de aandelenmarkt. In deze tijd, terwijl iedereen om je heen enthousiast zijn euro’s in de markt stopte, de media positief berichtte en al je vrienden vele procenten winst maken, zou jij als je de markt perfect zou timen, op dat moment uit de markt stappen.

In maart 2009, het allerbeste moment om te kopen, zien we het omgekeerde. Het sentiment zit in een dieptepunt. De beleggers hebben op dat moment een negatieve kijk op de toekomst van de aandelenmarkt. Mensen om je heen zijn hun kapitaal verloren in de crash, zijn boos op de aandelenmarkt en de media schreeuwt van de daken dat de gloriedagen voorbij zijn. Dat is het moment waarop jij als perfecte market timer in zou moeten stappen.

Dit is waarom market timing zo moeilijk is. We zien het in de grafiek, het is echte data van de vorige crash: Mensen waren het meest negatief over de toekomst van de aandelenmarkt op het optimale punt om te kopen. Mensen zijn groepsdieren. Als het sentiment zo positief is dat iedereen wil aankopen, iedereen winst maakt, is het moeilijk om uit te stappen, omdat je denkt dat je zo veel winst kan maken. Als iedereen om je heen hun kapitaal heeft zien verdampen en de media elke dag nieuws brengt over hoe slecht het gaat, ben je erg huiverig om je geld in de markt te steken. Je handelt tegen je eigen psychologie in.

Eitje! Dan doe ik toch gewoon het inverse?

Dit is een logische gedachtengang. Je spreekt af met jezelf dat je uit de markt stapt als je moeder’s tante’s vriendin ook wil beleggen omdat het zo goed verdient en iedereen euphorisch is. Tegelijkertijd stap je weer in de markt als iedereen met de handen in de haren zit en de pensioenpotten allemaal verdampt zijn. Een perfecte stategie, lijkt het.

Om deze strategie te testen op de 2008 crisis verkopen we op duidelijke pieken en kopen we op duidelijke dieptepunten. De koop en verkoopacties zien er dan als volgt uit. Rood is verkopen, groen is kopen.

market timing
Koop en verkoopacties met de inverse strategie op een grafiek van sentiment.

Let op: Zelfs dit is al onmogelijk in het echte leven, omdat we niet weten wanneer iets een dieptepunt of een piek is. Hiervoor moet je in de toekomst kunnen kijken. We nemen echter even aan dat de ze redelijk kunnen voorspellen.

Laten we kijken hoe jouw koop en verkoopacties van de inverse strategie het doen in de aandelenmarkt.

market timing
De koop- en verkoopacties in de aandelenmarkt (S&P500)

Met je inverse strategie zou je weliswaar een beetje winst gemaakt hebben net voor de grote val. Echter zou je precies ingekocht hebben voordat de markt ~50% van zijn waarde zou verliezen.

De reden waarom ook die theorie niet werkt, is hierom: Bijna elke marktcrash gaat gepaard met een hoogtepunt van sentiment net voor de crash. Bijna elk dieptepunt gaat gepaart met een hoogtepunt van negatief sentiment net voor het herstel.

Echter, er zijn veel meer hoogte- en dieptepunten van sentiment dan dat er crashes zijn. Dat betekent dat je vaak gaat kopen terwijl er nog een veel grote daling aankomt, en gaat verkopen terwijl er nog een stijging aankomt voor de crash.

Zoals ook te zien in ons voorbeeld van de laatste crash.

Slotwoord

Misschien zal je door een combinatie van de inverse strategie en een beetje geluk de markt een keer perfect timen, of in ieder geval winstgevend. Alleen als je volgende crash dan verkeerd timed, zoals in ons voorbeeld gebeurde, heb je alsnog verloren ten opzichte van Dollar Cost Averaging.


Wil je weten wat Dollar Cost Averaging (DCA) is? Lees dan dit artikel


Je moet dus structureel geluk hebben dat de groene en rode pijltjes op ideale punten landen, en 100% van de keren het geluk aan je zijde hebben, is helaas zelfs voor de besten van ons niet weggelegd.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).