Het handboek voor financiën

VWRL vs VUSA (S&P500): Wat is de beste ETF?

Het kiezen tussen ETF’s is vaak erg lastig. De informatie is overweldigend en het is lastig om precies te zien wat de verschillen zijn tussen ETF’s en vooral wat deze verschillen voor voor- en nadelen hebben. In dit artikel bekijken we twee populaire ETF’s voor ETF beleggers: VWRL en VUSA (De S&P500) en vergelijken we deze ETF’s om te zorgen dat jij een optimale beslissing kan maken voor jouw beleggingsportfeuille.

We behandelen:

  • Wat deze ETF’s zijn en waar hun doel is
  • Verschillen in spreiding
  • Verschillen in historisch rendement
  • Verschillen in kosten

In de onderstaande tabel zie je de verschillen tussen deze twee fondsen in een oogopslag

VWRLVUSA
Geografische spreiding (landen)401 (VS)
Aantal aandelen~3.700500
Historisch rendement 10 jaar (geannualiseerd)10.62%13.61%
Kosten (TER)0,22%0,07%

In de rest van het artikel bespreken we alle verschillen in detail en bekijken we ten slotte wat de beste keuze is voor jouw beleggingsportefeuille.

Wat is VWRL en wat is VUSA?

VWRL en VUSA zijn beiden ETF’s. Ben je niet zo bekend met ETF’s? Lees dan dit artikel voor een volledige uitleg. In het kort: ETF’s staan genoteerd op een beurs en weerspiegelen een mandje van aandelen. Wanneer je de ETF koopt, koop je als het ware dat hele mandje aandelen.

VWRL en VUSA weerspiegelen alletwee andere mandjes aandelen, met de bijkomende verschillen.

VWRL is de ticker voor het fonds ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’. Een fonds die een mandje aandelen weerspiegelt die verspreid zijn over de hele wereld met een grote spreiding.

VUSA is de ticker voor het fonds ‘Vanguard S&P500 UCITS ETF’. Dit fonds richt zich volledig op de S&P500 index, een populaire index van 500 grote bedrijven uit de VS.

Wat is het verschil is spreiding tussen VWRL en VUSA?

Het grootste verschil in spreiding is te zien in geografische spreiding. VWRL belegt namelijk in bedrijven over de hele wereld, terwijl VUSA zich alleen maar toespitst op de VS. In de afgelopen 100 jaar hebben aandelen uit de VS het erg goed gedaan in vergelijking met de rest van de wereld, maar het is uiteraard maar de vraag of deze trend zich voort gaat zetten.

Een andere factor is het bepalen van het verschil is spreiding is het aantal aandelen waar de fondsen in beleggen. VUSA belegt in 500 grote bedrijven in de VS, terwijl VWRL in ~3.700 bedrijven belegt. De spreiding over het aantal bedrijven is bij VWRL dus een stuk groter.

Dat de spreiding groter is, wil niet per se zeggen dat dat beter is. Als de 500 grote bedrijven uit de VS bovengemiddeld goed presteren (zoals ze in het verleden ook gedaan hebben), kan het juist een erg goede keuze zijn om je te concentreren op die 500 bedrijven.

Twijfel je echter aan of de VS en de S&P500 bedrijven het in de toekomst net zo goed gaan doen als de in het verleden gedaan hebben? Dan is het misschien beter om je portefeuille wat meer te spreiden naar meer gebieden en meer bedrijven.

Verschil in historische rendementen tussen VWRL en VUSA

Hoewel historische rendementen geen garantie zijn voor toekomstige rendementen, vinden beleggers het uiteraard wel belangrijk om de rendementen uit het verleden te bekijken om een idee te krijgen van hoe een ETF presteert. In de tabel hieronder zie je de historische rendementen van VWRL en VUSA.

VWRLVUSA
Afgelopen 3 jaar (Geannualiseerd*)11,60%13,54%
Afgelopen 5 jaar (Geannualiseerd*)8,36%12,26%
Afgelopen 10 jaar (Geannualiseerd*)10.62%13,61%
Bron (VUSA), bron 1 (VWRL), bron 2 (VWRL)

*Geannualiseerd betekent dat dit het gemiddelde rendement per jaar was in deze periode

Zoals ook in de historische rendementen te zien is en eerder benoemd, de S&P500 heeft in de geschiedenis beter gepresteerd. Dit wil niet zeggen dat VUSA per definitie ‘beter’ is. Historische rendementen zijn historisch en zeggen niet met zekerheid iets over de toekomst.

Kostenverschillen tussen VWRL en VUSA

Kostenverschillen maken erg veel uit in de wereld van langetermijn beleggen. Een verschil in kosten van 1% kan een wereld van verschil opleveren bij een belegging op lange termijn.

In onderstaande grafieken zie je twee beleggingen over 30 jaar. De eerste belegging heeft 0% kosten, en de tweede belegging heeft 1% aan jaarlijkse kosten

De belegging met 0% kosten levert €213.909,78 euro op aan het einde van de looptijd.

De belegging met 1% kosten levert €170.583,34 euro op aan kosten. Een gigantisch verschil van bijna €50.000!

Om deze reden is het erg belangrijk om te kijken naar kostenverschillen tussen ETF’s. ETF’s met hoge terugkerende kosten kunnen je je rendement op de lange termijn kosten.

Om terugkerende kosten te meten en vergelijken tussen ETF’s gebruiken we TER. Dit staat voor Total Expense Ratio en wordt uitgedrukt in een percentage. Dit percentage betaal je aan jaarlijkse kosten om te beleggen in de ETF.

VWRLVUSA
Jaarlijks kostenpercentage0,22%0,07%

Het is in dit geval duidelijk te zien dat VUSA de voorkeur heeft als het gaat om kosten. VUSA is een van de ETF’s met de laagste TER’s en is daarmee de duidelijke winnaar op dit vlak.

Wat is de beste ETF? VWRL of VUSA?

De beste ETF kiezen tussen deze twee uitstekende ETF’s zal uiteindelijk neerkomen op hoe je de toekomst ziet. Zal het verleden zich herhalen en blijft de VS de rest van de wereld outperformen? Of zal de komende periode slechter zijn voor de VS dan voor de rest van de wereld?

Indien je ervan overtuigd bent dat de VS net zo winstgevend zal blijven als in het verleden, zal je waarschijnlijk meer neigen naar VUSA. Het is een uitstekende keuze omdat de kosten van deze ETF laag zijn en indien je gelooft dat het verleden zichzelf zal herhalen, de historische rendementen boekdelen spreken.

Ben je er echter van overtuigd dat de toekomst wellicht niet zo zal zijn als het verleden en dat andere delen van de wereld wellicht de boventoon gaan voeren in de toekomst is VWRL een uitstekende keuze. Je betaalt iets meer aan kosten, maar de spreiding over aantal bedrijven en landen neemt enorm toe, waardoor je een zeer hoge kans hebt dat jij belegt bent in de volgende economische grootmacht.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).