Het handboek voor financiën

Tijd is het meest waardevol, en het is te koop

“Death will come for us all, so live, while you may”

Het is een pijnlijke waarheid, maar we zullen allemaal, hoe ver dit ook dan ons vandaan lijkt te zijn, doodgaan. Ons leven hier op aarde is gelimiteerd. Onze tijd begint bij de geboorte, en eindigt bij onze dood. De tijd hiertussen is voor ons om te spenderen.

Tijd is het meest kostbare wat men kan spenderen. Elke minuut die voorbij gaat, krijgen we nooit meer terug. Niet alleen heeft dit implicaties voor de keuzes die we maken in hoe we een bepaalde dag spenderen, het heeft ook te maken met grotere levenskeuzes met betrekking tot financiën.

Persoonlijk krijg ik af en toe de vraag waarom ik geen geld uitgeef aan X, of waarom ik niet wat meer spendeer aan Y. De reden is tijd. Het kost tijd om geld aan iets te spenderen. Ik heb het niet over de minuten die het kost om iets te kopen, maar over de toekomst.

Tijd kopen

Elke keer als ik de beslissing maak om geld uit te geven, kost me dit tijd in de toekomst. Deze link ligt waarschijnlijk niet voor de hand, maar het is de realiteit. Dit heeft alles te maken met opportunity cost.

Wanneer je iets koopt, kan dat geld wat je zojuist hebt uitgegeven niet geïnvesteerd worden, om over een flink aantal jaar jou vrijheid te geven. Om jou tijd te geven.

Wanneer je iets niet koopt, kan dit geld geïnvesteerd worden. Zoals ik al eerder heb laten zien, is elke euro die je investeert 21 euro waard. Elke euro die jij niet uitgeeft en investeert, kan jou een veelvoud aan vrijheid en tijd geven in de toekomst.

Waarom? De meesten van ons móeten werken om de rekeningen te betalen. We kúnnen het ons niet permitteren om te stoppen met werken, vanwege alle verplichtingen. Dit lijkt op het eerste gezicht geen probleem, want de meesten van ons vinden ons werk leuk.

Wat gebeurt er echter als je 55 bent, en de pensioenleeftijd lijkt nog zó ver weg? (voor onze generatie zal hij hoogstwaarschijnlijk rond de 72 liggen)

Of wat als je een burn-out hebt op je 42e, en je eigenlijk 1,5 jaar herstel nodig hebt, maar je werk is je aan het pushen om na 6 maanden al aan de slag te gaan?

Dan wil je graag geld hebben om vrijheid, tijd te kopen. Als je geld hebt, kun je je leven indelen hoe jij dit wil.

Uitgaven

Elke uitgave die ik niet doe, stelt me in staat om een stapje dichterbij te komen bij het indelen van mijn leven hoe ik dit graag wil op een later moment.

  • Het stelt me in staat om een sabbatical te nemen als ik 40 ben.
  • Het stelt me in staat om op mijn 55e alle tijd van de wereld te hebben om van mijn naasten, familie en mijn omgeving te genieten.
  • Het stelt me in staat om met eigen kapitaal een droom achterna te gaan, zonder vastgeketend te zitten aan mijn maandsalaris om de rekeningen te betalen.

Een uitgave die je doet, is een afweging. Voor velen is een uitgave een afweging tussen product X, of product Y, en welke het meeste geluk zal geven.

Dit is een dilemma, maar het is het verkeerde dilemma. Het dilemma zou moeten zijn: Is dit product X de afname van mijn tijd en vrijheid waard?

Welke waarde ken ik toe aan mijn tijd en vrijheid?

Tijd is geld, en geld is tijd.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).