Het handboek voor financiën

Rijk tijdens je pensioen, elke euro is 21 euro waard.

Het klinkt wellicht logisch dat als je belegt, je geld groeit en je hier dus later meer van hebt. Wat veel mensen echter niet beseffen is hoe groot de discrepantie is tussen de waarde van geld op dit moment, en de waarde van geld in de toekomst. Als dit nog een beetje vaag klinkt, dan ga ik het nog absurder maken: In dit artikel leggen we je uit waarom elke euro die je nu bezit, eigenlijk 21 euro waard is en hoe je dit kan gebruiken om rijk met pensioen te gaan.

1 euro = 21 euro?

Dat lees je goed. Jij kunt rijk met pensioen, want elke euro die momenteel in jouw bezit is, is 21 euro waard. Verkondig dit aan de kassamedewerkster van de Albert Heijn en ze zal je uitlachen en de beveiliging er bij roepen, maar ik zal je vertellen waarom het echt waar is en hoe je dit kunt gebruiken om rijk met pensioen te kunnen. Het geheime ingrediënt is tijd.

Tijd is ons meest waardevolle bezit, in het leven maar ook in de wereld van het beleggen. Tijd stelt ons in staat om van 1 euro, 21 euro te maken. Elke euro die je belegt op je 20e, zal 21 euro zijn op je 65e. Reken maar na. Met een normaal rendement van 7% op een breed gespreide portefeuille zul je voor elke euro die je uitgeeft na 45 jaar 21 euro hebben.

Waarom is dit relevant?

De reden waarom dit significant is, is het perspectief waarmee wij tegen geld aankijken. Wij zien geld vaak als een middel om genot mee te verkrijgen, met als enige andere optie: geen genot krijgen. We kijken naar die leuke vakantie en denken: “Wat zou dat toch lekker zijn zwemmen in de zon in Griekenland, het is wel duur maar als ik niet ga, mis ik het genot van lekker zwemmen en zonnen”.

Wellicht zal deze gedachtegang niet letterlijk voorkomen, maar de blik die we vaak hebben op uitgaven die genot meebrengen is dat we dat genot missen als we het niet uitgeven en op de bank laten staan. Dit is waar, maar we denken vaak totaal niet aan het alternatief wat we wel hebben als we het niet uitgeven. Dit zorgt er voor dat we een perceptie hebben dat we iets verliezen als we het geld niet uitgeven voor geluk.

Wat ik in dit artikel uiteenzet is een perspectief op geld dat wellicht productiever is voor de lange termijn, namelijk het zien van de waarde van geld in de toekomst.

Het perspectief op geld waar ik het over heb is het zien van elke euro, als een potentiële 21 euro. Dit is wat in hierboven genoemd voorbeeld het alternatief is voor het uitgeven aan de vakantie. Het alternatief is niet: geen genot, maar het alternatief is: 21 maal zo veel geld als ik bespaar in mijn pensioen. Oftewijl, elke euro die ik uitgeef is geen euro die ik uitgeef, maar het ontnemen van 21 euro van de toekomstige ik.

Wat maakt 21 euro nou uit? Ik wil nu plezier.

Nu kan je zeggen: Ik wil nu plezier. Wat maakt mij 21 euro nou uit over flink wat jaren? Het gaat uiteraard niet om 21 euro. Waar het om gaat zijn alle euro’s bij elkaar opgeteld. Als jij dit jaar €2.000 kan besparen, levert dit je €42.000 op. Dit zijn serieuze getallen die je kunt bereiken. Met deze getallen kun je rijk met pensioen.

Als je dit in je achterhoofd houdt, volgt een ander perspectief op geld. Nu is het perspectief niet meer: Kies ik voor genot kopen met geld, of kies ik voor geen genot kopen met geld? Maar veel meer: Kies ik voor nu genot kopen met geld, of kies ik voor over een tijd 21 maal zo veel genot kopen. Dit op zich is al een mooi ander perspectief op geld, maar er volgt nog een belangrijke stap naar het uiteindelijke perspectief op geld.

Genot kopen, of vrijheid kopen?

Met geld kunnen in mijn opinie twee dingen gekocht worden: Genot, en vrijheid. In de vorige alinea’s hebben we gesproken over genot kopen. Hoewel dit leuk kan zijn, is er nog een andere optie die nog veel krachtiger is voor het behalen van geluk, en dan is het kopen van vrijheid.

Wat als ik je vertelde dat je niet koos tussen het kopen van genot nu, of 21 keer zo veel geluk over een tijd, maar je koos tussen het kopen van genot nu, of een jaar meer vrijheid van werk.

We nemen het voorbeeld van €2.000 besparen. Hiermee kan je op je 65e een mooie auto van kopen met die €42.000. Wat je echter ook kunt doen is een jaar eerder met pensioen en dat jaar leven van die €42.000. Ik hoop dat je snapt waar ik naar toe wil. De waarde van geld op dit moment is vrijheid in de toekomst maal 21.

Je kan vrijheid kopen op een later moment met geld van nu, en niet alleen dat, maar met een kortingsfactor van 21.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).