Belasting ontwijken door je DUO lening

Jouw DUO lening kan je gebruiken om minder belasting te betalen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Lees gauw verder, want in dit artikel vertel ik je er alles over.

Dit artikel heeft betrekking op de Box 3 belasting, sparen en beleggen. Kort door de bocht gaat box 3 belasting over vermogen. In Nederland kennen wij belasting op vermogen. Dat betekent dat je belasting moet betalen over je bezittingen boven een bepaalde hoogte.

Hoe werkt belasting in Box 3?

Om te begrijpen waarom je minder belasting betaalt door middel van je DUO lening, moeten we begrijpen hoe belasting in Box 3 werkt. De belasting die je betaalt in Box 3 is gebaseerd op een fictief rendement. Dit betekent dat je niet hoeft aan te geven welk rendement je echt behaalt. De belastingdienst gaat er van uit dat je een bepaald rendement behaalt, het fictieve rendement.

Box 3 kent een heffingsvrije voet. Dit betekent dat er pas belasting geheven wordt over vermogen boven een bepaald bedrag. Stel dat de heffingsvrije voet €50.000 is, en jij bezig €65.000, dan rekent de belastingdienst enkel belasting over €15.000.

Ben je benieuwd hoe box 3 echt werkt? Lees dan dit artikel.

De invloed van jouw DUO lening op belasting

Dit laatste, het bedrag waar je belasting over betaalt, is precies wat voordelig wordt door jouw DUO lening. Je kunt het bedrag dat je namelijk nog open hebt staan bij ome DUO optellen bij je heffingsvrije voet. Dus stel je hebt nog €10.000 DUO schuld, en €60.000 aan bezittingen, dan betaal je belasting over €60.000 – (€50.000 + €10.000) = €0!

Dit is het geval met alle leningen, niet alleen je DUO lening. Bij andere leningen is het echter niet interessant om deze constructie te gebruiken, omdat de rente die je betaalt aan je lening veel meer is dan de belastingvoordelen. Jouw DUO lening kent echter zulke gunstige voorwaarden, dat het het absoluut waard is.


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *