Factor A (Pensioenaangroei): Alles wat je moet weten

Wil jij je jaarruimte berekenen, uitpluizen wat je reserveringsruimte is of wil je precies weten wat alles in je Uniform Pensioen Overzicht betekent? Dan zal je erachter moeten komen wat factor A precies inhoudt en wat het doet.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten omtrent factor A. We tackelen wat factor A precies is, waar het voor staat en waar je factor A voor kunt gebruiken. Aan het einde van dit artikel weet jij precies wat factor A is, waar je jouw factor A kunt vinden en hoe factor A wordt gebruikt in zaken die voor jou relevant zijn!

Wat is factor A?

Factor A is een onderdeel van een aantal pensioengegevens die je tot je beschikking hebt. Factor A is je pensioenaangroei. Dit is het bedrag waarmee jouw pensioen is toegenomen in een gegeven jaar door stortingen die jij en/of je werkgever hebben gedaan in je pensioen, gecorrigeerd met een aantal factoren (o.a. je leeftijd).

Voorbeeld:

Douwe (40) werk al 20 jaar bij dezelfde werkgever in het onderwijs. Op zijn 40e verjaardag bekijkt hij zijn pensioengegevens.Hij ziet het volgende staan:

  • Huidig pensioenvermogen: €160.523,62
  • Factor A vorig jaar: €710,23

Dat betekent dus dat de pensioenaangroei van Douwe €710 euro was vorig jaar.

Je pensioenaangroei is dus het bedrag wat er is toegevoegd aan je pensioenvermogen door jou of door je werkgever in een bepaald jaar, gecorrigeerd met factoren (zoals leeftijd). Deze correcties worden gedaan omdat €100 inleg op je 25e nog veel langer de kans heeft om rendement te verdienen dan €100 die je inlegt op je 64e.

Waar vind ik mijn factor A?

Je kunt je factor A wel zelf berekenen door je inleg te nemen en deze te corrigeren met een leeftijdstabel, maar gelukkig is dat niet nodig. Je factor A wordt namelijk aangeleverd door je pensioenfonds waar je je pensioen opbouwt.

Eens per jaar stelt je pensioenfonds een Uniform PensioenOverzicht beschikbaar voor je. In dit document vind je allerlei pensioengegevens van jouw pensioen bij dit pensioenfonds, waaronder ook factor A.

LET OP! Per pensioenfonds krijg je een factor A. Om jouw totale factor A te berekenen, moet je al deze factor A bedragen bij elkaar optellen.

Waar wordt factor A voor gebruikt?

Je hebt je factor A uitgelezen uit je pensioenoverzichten, ze bij elkaar opgeteld en opgeschreven, maar wat nu? Wat kun je eigenlijk met je factor A?

Je factor A wordt gebruikt voor verschillende zaken. De belangrijkste hiervan is het berekenen van je jaarruimte en reserveringsruimte. Hiernaast kun je factor A ook gebruiken om je pensioen in de gaten te houden.

Jaarruimte

Allereest is factor A zeer van belang bij de jaarruimte. Jaarruimte is de fiscale ruimte die je hebt in box 1 om met veel belastingvoordeel extra te sparen voor je pensioen. Het bedrag aan jaarruimte dat je mag inleggen in deze pensioenproducten mag je ook nog eens van je belastbaar loon in box 1 afhalen.

Dit betekent effectief dat je het bedrag wat je inlegt bruto inlegt.

Op deze manier sparen voor je pensioen met belastingvoordelen noemen we de derde pensioenpijler. Weet je niet wat pensioenpijlers zijn en hoe je ze kunt gebruiken voor je pensioen? Lees hier alles over pensioenpijlers

Reserveringsruimte

Je reserveringsruimte is de onbenutte fiscale jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Wanneer je je jaarruimte niet gebruikt in een bepaald jaar, gaat deze jaarruimte niet gelijk verloren. In de jaren hierna kun je nog gebruik maken van deze jaarruimte omdat het niet gebruikte bedrag aan je reserveringsruimte wordt toegevoegd.

Om deze reseveringsruimte te berekenen, heb je je factor A nodig. Je hebt hierbij niet alleen je huidige factor A nodig, maar ook de relevante factoren A van de jaren waar je de onbenutte fiscale jaarruimte wil berekenen.

Informatieve doeleinden

Ten slotte is het goed om de factor A van je pensioen in de gaten te houden voor jezelf. Hieraan kun je zien met welk bedrag je pensioen ongeveer toeneemt elk jaar. Als je een opeens een andere waarde ziet van je pensioenaangroei welke je niet kunt verklaren, kan je gelijk aankloppen bij je pensioenfonds met je vragen.

Los van specifiek in de gaten houden van factor A is het sowieso raadzaam om je pensioen elk jaar te bekijken en vergelijken met andere jaren. Zo houd je goed in de gaten of alles goed gaat of dat je actie moet ondernemen, zoals het gebruiken van factor A om je jaarruimte te berekenen en in te zetten om fiscaal vriendelijk extra pensioengelden te storten.


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *