De voorwaarden van jouw DUO lening op een rijtje

voorwaarden van duo lening

Steeds meer studenten maken gebruik van het leenstelsel. Volgens de laatste cijfers van het CBS uit 2019 lenen er 1.4 miljoen studenten. Deze studenten hebben gezamelijk een studieschuld van maar liefst 19,3 miljard euro. Misschien twijfel jij ook of je wilt lenen bij DUO, of heb je zelfs al een lening. Dan is het essentieel als je de voorwaarden van een lening bij DUO kent. In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

Let op! Deze voorwaarden zijn accuraat voor 2020. Mogelijk kunnen er wijzigingen opgetreden hebben na het schrijven van dit artikel.

Maximaal leenbedrag

Hoeveel geld kun je eigenlijk lenen met je DUO lening? Je DUO lening is opgebouwd uit drie delen. In de onderstaande tabel zie het maximale bedrag wat je per maand kunt lenen.

 Januari t/m augustusSeptember t/m december  
Studievoorschot€494,39€494,39
Aanvullende beurs*€403,17€403,17
Collegegeldkrediet€173,58€173,58
Totaal€1.071,14€1.076,14

*Het bedrag dat je niet als aanvullende beurs krijgt, mag je bijlenen. Stel je voor dat je €200 euro aan aanvullende beurs krijgt, dan mag je €203,17 bijlenen in deze categorie. Met geen aanvullende beurs mag je dus €403,17 bijlenen in deze categorie

Terugbetaling en looptijd

Een DUO lening een looptijd van 35 jaar, er van uitgaande dat je lening in 2015 of later is begonnen. Je betaalt maandelijks over een periode van 35 jaar terug. Echter zijn er speciale voorwaarden bij een DUO lening die de looptijd beïnvloeden. Allereerst heb je de aanloopfase. Wanneer je afstudeert hoef je pas op de 1e van januari, minimaal twee jaar na het afstuderen te beginnen met terugbetalen. Als je in september 2025 afstudeert, je pas op 1 januari 2028 hoeft te beginnen met terugbetalen. De periode waarin je terugbetaalt, heet de aflossingfase. Als tweede speciale voorwaarde krijg je van DUO 60 maanden, om zonder opgaaf van reden, tijdens je aflossingsfase, je betalingen op pauze te zetten. Deze 60 maanden mag je zelf inzetten hoe je wilt: Allemaal in één keer, of in delen. Tijdens de pauzemaanden wordt echter de rente wel doorberekend en toegevoegd aan je schuld.

Aflossing naar draagkracht

Dit is de regeling waar de meeste mensen niet van op de hoogte zijn. Een DUO lening wordt namelijk naar draagkracht afgelost. Dit houdt in dat je nooit meer dan een bepaald gedeelte van je inkomen aan DUO hoeft te betalen per maand. Dit werkt als volgt: Je betaalt, voor al het inkomen wat je boven het minimumloon verdient, maximaal 4% af aan DUO.

Voorbeeld: Het minimumloon is €1000 per maand. Jij verdient €1200 per maand. Per maand hoef jij maximaal aan DUO (€1200-€1000)*4% te betalen. Dit komt neer op €8.

Hoeveel jaar heb ik recht op lenen bij DUO?

Over het algemeen hebben HBO en WO studenten 7 jaar lang recht op lenen bij DUO. Hier zijn echter uitzondering op. Wanneer je een master gaat doen, kan het zijn dat je langer recht hebt op lenen bij DUO.

Rente

De meeste aantrekkelijke voorwaarde van een DUO lening is de rente. Het rentepercentage van een DUO lening is gekoppeld aan de rente op een Nederlandse staatsobligatie. De rente staat op dit moment op 0%. Dit betekent dat je geen rente hoeft te betalen over je DUO lening. Het rentepercentage kan elk jaar veranderd worden aan de hand van de rente op de Nederlandse staatsobligatie. Het rentepercentage van je DUO lening is vooral belangrijk in het jaar dat je recht op studiefinanciering afloopt. Dit rentepercentage wordt namelijk voor 5 jaar vastgezet op jouw DUO lening. Als jij dit jaar geen recht meer zou hebben op studiefinanciering, betaal je sowieso voor de komende 5 jaar 0% rente.

Samenvatting

Zoals beloofd zetten we in dit artikel alle voorwaarden van je DUO lening op een rijtje.

  • Je kunt maximaal €1071,14 lenen per maand.
  • Je moet je DUO lening in 35 jaar terugbetalen, maar dit hoeft pas 2 jaar nadat je afgestudeerd bent. Ook kan je de terugbetaling 5 jaar op pauze zetten.
  • De terugbetaling verloopt altijd naar draagkracht. Je betaalt nooit meer dan 4% van je salaris boven het minimumloon terug per maand.
  • Je hebt recht op het lenen bij DUO voor 7 jaar als je een HBO of WO opleiding volgt. Er zijn enkele uitzondering voor lange masters.
  • De rente op je DUO lening is gunstig. Momenteel zelfs 0%. Als je recht op studiefinanciering vervalt wordt je rente op je lening vastgezet voor 5 jaar.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.