Wat is dividendlekkage? Volledige uitleg

Dividendlekkage is een belangrijke verborgen kostenpost. Het kan tegelijkertijd lastig zijn om volledig te begrijpen hoe dividendlekkage te berekenen is. Het feit dat fondsen dit niet (kunnen) publiceren maakt dat mensen het vaak links laten liggen. Toch is het essentieel om te begrijpen waar dividendlekkage vandaan komt en hoe je het kunt berekenen.

In dit artikel behandelen we wat dividendlekkage is, waar het vandaan komt en hoe jij er mee om kan gaan en het zelfs vermijden.

Wat is dividendlekkage?

Dividendlekkage is belasting over dividend wat wordt ingehouden dat de belegger niet terug kan vragen of kan verrekenen.

Hierbij is de term dus lichtelijk misleidend. Het is namelijk geen dividend wat er weglekt, maar het is dividendbelasting dat teveel wordt betaald en niet teruggevorderd en/of verrekend kan worden.

Hoe werkt dividendlekkage?

Dividendlekkage bij losse aandelen

Hoe komt het eigenlijk dat dividendlekkage bestaat? In het geval dat je losse aandelen bezit, zit dat zo:

Landen kennen allemaal eigen belastingregels, en daarmee andere belastingtarieven. Als het gaat om dividendbelasting, heeft Nederland een dividendbelasting van 15%. Ierland heeft een dividendbelasting van 25%, en de Verenigde Staten heeft een dividendbelasting van 30%. Deze verschillen in dividendbelasting is waar dividendlekkage vandaan komt.

Wanneer je aandelen hebt van een Nederlands bedrijf en dit bedrijf keert dividend uit, houdt het bedrijf 15% (Het Nederlandse tarief) in op het uitgekeerde dividend. Deze 15% belasting kan de ontvanger verrekenen met zijn belastingaangifte. Hierdoor wordt het effectieve belastingtarief dus 0%.

Wanneer een bedrijf in de Verenigde Staten gevestigd zou zijn en jou dividend uitkeert, moet er dus 30% dividendbelasting ingehouden worden in het land van oorsprong. Dit is meer dan de 15% dividendbelasting die je in Nederland zou betalen. De Nederlandse overheid stelt jou echter slechts in staat om 15% dividendbelasting te verrekenen met zijn belastingaangifte. Hierdoor betaal je effectief 15% dividendbelasting (30%-15%).

wat is dividendlekkage
Dividenlekkage bij Amerikaans dividend (als er geen belastingverdrag/W8-BEN formulier zou zijn)

Deze 15% procent is dividendlekkage. Je kan de Verenigde Staten met elk ander land vervangen. Indien dit land een hogere dividendbelasting dan 15% heeft en Nederland er geen belastingverdrag mee heeft, treed er dividendlekkage op.

Belastingverdragen

Gelukkig heeft Nederland belastingverdragen gesloten met heel veel landen om. Deze verdragen voorkomen dividendlekkage. Met de Verenigde Staten is ook zo’n verdrag afgesloten. Wanneer een Nederlandse belegger van een bedrijf in de Verenigde Staten dividend krijgt, wordt er in de Verenigde Staten niet 30%, maar slechts 15% belasting ingehouden. In Nederland kan de belegger dan die 15% weer verrekenen met zijn belastingaangifte.

Bovenstaand voorbeeld is dus (gelukkig!) geen werkelijkheid. Om ervoor te zorgen dat je over je Amerikaanse aandelen in plaats van 30% dividendbelasting, maar 15% betaalt en dus geen dividendlekkage hebt moet je een W8-BEN formulier invullen.

Wat is een W8-BEN Formulier?

Een W8-BEN formulier is een formulier dat aangeeft aan de belastingautoriteiten van de Verenigde Staten dat jij een buitenlandse belegger bent met bezit in een Amerikaans goed. Hiermee geef je (o.a.) aan dat je recht hebt op een verlaging van de dividendbelasting van 30% naar 15%.

Wanneer je dit hebt gedaan, ziet het er zo uit:

dividendlekkage amerikaanse aandelen
Dividendlekkage Amerikaans dividend mét belastingverdrag en ingevuld W8-BEN formulier

Op DeGiro is er een relatief eenvoudig proces om het formulier in te dienen en te vernieuwen. Ga hiervoor naar ‘belastinginformatie’ in je accountinstellingen. Heb je een andere broker en bezit je aandelen van bedrijven die gevestigd zijn in de Verenigde Staten? Neem dan contact op met jouw broker om een W8-BEN formulier in te dienen.

Dividendlekkage bij ETF’s

Dividendlekkage bij ETF’s heeft een iets andere oorzaak dan dividendlekkage bij losse aandelen. De oorzaak van dividendlekkage bij losse aandelen was het gevolg van een hoger dividendbelastingspercentage dan het Nederlandse dividendbelastingpercentage welke er voor zorgde dat je een deel van deze dividendbelasting niet kon verrrekenen.

Bij ETF’s is de oorzaak van dividendlekkage anders. Daar zit het zo:

Een ETF is een fonds, en geen natuurlijk persoon. Wanneer een natuurlijk persoon in Nederland dividendbelasting moet betalen, mag deze persoon dit verrekenen met zijn belastingaangifte, waardoor het dividendbelastingpercentage effectief 0% wordt. Dit hebben we gezien in bovenstaande voorbeelden.

Echter, een fonds mag dit niet. Wanneer een fonds dus dividendbelasting moet betalen, kan het fonds deze belasting niet verrekenen met de belastingaangifte zoals wij dit kunnen. Dit zorgt voor dividendlekkage.

Om te begrijpen waarom dit relevant is voor ons, moeten we bekijken via welke weg dividend van een bedrijf waar de ETF (een fonds) aandelen van heeft, naar ons als belegger komt. In dit geval bekijken we VUSA, een van de meest populaire indexfondsen.

wat is dividendlekkage?
Dividendlekkage bij distribuerende Ierse ETF’s

VUSA belegt in Amerikaanse aandelen. Wanneer het fonds dividend ontvangt over haar aandelen, wordt er 15% dividendbelasting betaald conform het belastingverdrag tussen Ierland en de Verenigde Staten. Deze dividendbelasting kan het fonds niet verrekenen met haar belastingaangifte.

Uitkering naar de belegger

Hoewel het fonds het dividend uitgekeerd krijgt, is het dividend natuurlijk van de belegger. Het fonds keer dan ook dit ontvangen dividend uit aan de belegger. Deze uitkering van dividend van het fonds naar de belegger wordt ook gezien als een dividenduitkering. In het geval van een Iers fonds en een Nederlandse belegger heeft deze dividenduitkering een belastingtarief van 0%.

Over de laatste uitkering, van het fonds naar de Nederlandse belegger, mag de Nederlander dividendbelasting verrekenen met zijn belastingaangifte. Met de eerste uitkering, van het Amerikaanse bedrijf naar het Ierse fonds, heeft de Nederlandse belegger niets te maken. Deze dividendbelasting kan hij dan ook niet terugvragen en dit vormt het dividendlekkage.

Dus, deze 15% is het dividendlekkage.

Kan ik dan met een accumulerende ETF dividendlekkage vermijden?

Nee, dat kan niet. Dit is ook makkelijk duidelijk te maken met het bovenstaande schema. Bij een accumulerende ETF ziet het er namelijk zo uit:

dividendlekkage bij ierse ETF's
Dividendlekkage accumulerende ETF’s

Zoals we zien verandert het eerste gedeelte, van het Amerikaanse bedrijf naar het Ierse fonds, niet. Dit is het gedeelte waar het dividendlek zit. Dit kan dus ook niet worden voorkomen met een automatische herinvestering van het dividend (accumulerende ETF’s).

Slotwoord

Dividendlekkage is een van de meest gecompliceerde fiscale aspecten waar beleggers mee te maken hebben. Toch is het belangrijk om te weten hoe dividendlekkage werkt, omdat het vaak significante kosten met zich mee kan brengen. Zo heeft VWRL maar liefst 12,38% dividendlekkage, wat zorgt voor 0,28% aan verborgen kosten per jaar!

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft in het begrijpen van dividendlekkage, bij zowel losse aandelen als bij fondsen (ETF’s).


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou: