De Financiële Student

Het handboek voor financiën

Pay yourself first: Eenvoudig meer sparen en beleggen

In dit artikel behandelen we een tactiek om structureel geld te sparen: pay yourself first. Het principe wat we hier uitleggen kost weinig moeite, geld en tijd. Het gaat echter jouw relatie met sparen of beleggen drastisch veranderen.

Sparen is moeilijk. We werken hard voor ons geld, en als dit dan op onze rekening komt te staan is het eenvoudig om het saldo te zien, en een uitgave te doen gewoon ‘omdat we het geld ervoor hebben’. Wat we in dit artikel gaan bespreken is een manier hoe jij het korte termijn stemmetje in je hoofd voor kan zijn, om voor de lange termijn de juist financiële keuzes te maken.

Pay yourself first

Het achterliggende principe van deze tactiek heet het ‘Pay yourself first’ principe. Dit houdt in, zoals de titel al doet suggeren, dat we onszelf eerst betalen, alvorens we anderen gaan betalen. In deze context betekent onszelf betalen: investeren, danwel sparen.

De meeste mensen hebben een mindset omtrent sparen die ongeveer zo gaat: Ik krijg mijn salaris binnen, hiermee betaal ik al mijn uitgaves, en wat er overblijft is wat er naar mijn spaarpot gaat. Deze mindset is destructief voor allen die financiële vrijheid willen bereiken en structureel willen sparen. Het ziet er zo uit:

Pay yourself first
Niet het pay yourself first principe volgen

De mindset die je in dit artikel gaat leren gaat ongeveer zo: Ik wil graag een bepaald bedrag per maand sparen, want dan bereik ik mijn financiële doelen. Om te zorgen dat dit gerealiseerd kan worden, zet ik meteen dit bedrag opzij voordat mijn andere uitgaves er zijn. Op deze manier weet ik zeker dat ik dit bedrag per maand spaar.

pay yourself first principe
Het pay yourelf first principe

Een tweede voordeel van pay yourself first

De reden waarom deze manier van sparen zo enorm krachtig is, is psychologisch. Wanneer we het gevoel hebben veel van iets te hebben, consumeren we veel meer dan wanneer we het gevoel hebben dat we krap zitten.

Wanneer jij al het geld van de wereld hebt, geef je veel makkelijker geld uit, dan wanneer je bijna geen geld hebt. Dit klinkt natuurlijk erg logisch. Schaarste van een bepaald goed zorgt ervoor dat we minder consumeren. Als we zien dat onze bankrekening leeg raakt en het duurt nog even voor het salaris weer komt, zijn we zuiniger.

Dus, omdat we eerst het geld overboeken naar de spaar- of beleggingsdoelen, hebben we het gevoel dat we minder geld hebben, en dus zijn we (onbewust) zuiniger.

Van dat gevoel gaan we gebruikmaken om onze financiële doelen te bereiken. In plaats van sparen wat er overblijft, gaan we vantevoren een bedrag opzij zetten als het salaris binnenkomt. Het is psychologisch veel makkelijker om uit te geven als je ziet dat je nog geld hebt staan, en bij deze methode is dat geld er niet om uit te geven. Je hebt het immers al weggezet.

In de praktijk

We gaan een splitsing aanbrengen in de bankrekeningen die je hebt. Voor deze methode gaan we namelijk een uitgaven rekening gebruiken, en een inkomstenrekening.

Mocht je geen twee rekeningen hebben, er zijn verschillende aanbieders voor betaalrekeningen. N26, Moneyou zijn zelfs gratis. Daarnaast is het voor studenten vaak ook gratis om een betaalrekening te open.

Het resultaat zal er zo uit zien:

Een inrichting van het pay yourself first principe

De inkomstenrekening is de hoofdrekening. Op deze rekening komen alle inkomsten binnen. De andere rekening wordt enkel gebruikt om uitgaven te doen. Elke maand komt er een bedrag salaris binnen op je inkomstenrekening. Op de 1e van de maand stort je van je inkomstenrekening een bedrag naar je spaar of beleggersrekening op basis van wat je zelf wil sparen of beleggen iedere maand. Het resterende bedrag boek je over naar je uitgavenrekening.

Je stort dus niet je hele inkomsten naar je uitgavenrekening. Je stelt voor jezelf een bedrag op wat je graag wilt sparen, en je stelt een bedrag op waar je het denkt mee te kunnen doen in een bepaalde maand. Door enkel dit laatste bedrag naar je andere rekening te storten, wordt het heel duidelijk hoeveel geld je uitgeeft per maand en garandeer je dat een bedrag blijft staan op de inkomstenrekening.

Wanneer het einde van de maand aangebroken is en je nog wat geld over hebt op je uitgavenrekening, gaat dit geld terug naar de inkomstenrekening om bij het spaarpotje te voegen.

Op de volgende 1e maak je weer je spaar- of beleggingsbedrag over naar je spaar- of beleggersrekening en boek je het restant over naar je uitgavenrekening, enzovoorts.


Is je spaarpotje genoeg gevuld en wil je gaan beleggen, maar weet je niet precies hoe? Lees dan dit artikel


Conclusie

Samenvattend, we geven meer geld uit als we zien dat we er nog wat van hebben. Wanneer we schaarste voelen, zijn we voorzichtiger. Hierom splitsen we de uitgaven en inkomstenstromen met twee aparte rekeningen en storten we onszelf een budget. Hierdoor creeëren we kunstmatige schaarste, en prioriteren we sparen door uit te geven wat er overblijft na het sparen in plaats van andersom. Pay yourself first.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).