Het handboek voor financiën

Meesman of DeGiro? Mijn ervaring en tips

In een reis naar FIRE is het belangrijk om de kosten van belegging zo laag mogelijk te houden. Lage kosten maken enorm veel uit in het behalen van een zo hoog mogelijk rendement. Om deze reden heb ik recentelijk de keuze gemaakt voor overstappen naar Meesman indexbeleggen. In dit artikel leg ik uit waarom ik de keuze heb gemaakt voor overstappen naar Meesman en waarom ik denk dat dit de beste optie is voor sommige beleggers.

Voordat we beginnen: Deze blog heeft geen enkele affiliatie met Meesman Indexbeleggen of DeGiro. Meningen in dit artikel zijn van mij en niet beïnvloed door andere partijen.

Kosten van beleggen bij DeGiro

Sinds het begin van mijn beleggingsreis zit ik al bij DeGiro. Dit komt omdat DeGiro een aangename kernselectie kent. In deze kernselectie kan men bepaalde ETF’s gratis aankopen. Mocht je deze kernselectie nog niet kennen, raadpleeg dan mijn artikel over de kernselectie.

Door deze kernselectie worden alle transactiekosten weggevaagd, hetgeen natuurlijk enorm fijn is.

Beleggen deed ik in VWRL of VWCE, de beste All-World ETF’s zonder ESG uitsluitingen. Deze ETF’s kennen TER’s (Totale Expense Ratio) van 0,22% per jaar. Dit is zeer laag, en hierom zijn deze fondsen dan ook erg aantrekkelijk.

Het nadeel van deze fondsen is wel dat ze dividendlekkage niet kunnen vermijden. VWRL/VWCE heeft een dividendlekkage van ~12,38%. Je verliest dus bij een rendement van 2% ongeveer 12,38% * 2% = 0,24% aan rendement aan dividendlekkage. Deze kosten moet je optellen bij de TER om de volledige kosten van het fonds te krijgen.

In totaal belegde je bij DeGiro in VWRL dus voor 0,22% (TER) + 0,24% (Dividendlekkage) = 0,46% per jaar.

Kosten van beleggen bij Meesman Indexbeleggen

Beleggen bij Meesman in een wereldwijd gespreide aandelenfonds was al een tijdje mogelijk voor een TER van 0,5% per jaar. Naast deze 0,5% betaalde je bij Meesman 0,25% aan transactiekosten per aankoop.

Van dividendlekkage was geen sprake bij Meesman, omdat ze een Fiscale Beleggings Instelling zijn. Hierdoor is het dividendlekkage 0%.

In totaal kon je dus bij Meesman voor 0,5% per jaar beleggen, met transactiekosten van 0,25% per transactie. Het moge duidelijk zijn dat VWRL/VWCE bij DeGiro hier de betere optie is qua kosten. Echter, recentelijk heeft Meesman zijn tarieven voor het wereldwijd gespreide aandelenfonds verlaagd. Ze rekenen nu 0,4% voor de TER. Dit verandert de zaak natuurlijk!

Hierdoor komt Meesman veel meer in de buurt van VWRL/VWCE bij DeGiro. Het enige waar we nog even naar moeten kijken zijn die transactiekosten.

In hoeverre doen die transactiekosten ertoe?

De 0,25% transactiekosten lijken op het eerste gezicht er erg in te hakken. 0,25% is best een groot percentage op 0,4% of 0,46%. Maar wat je hier goed moet beseffen is dat de transactiekosten slechts eenmaal per transactie geheven worden, terwijl de doorlopende kosten elk jaar opnieuw gerekend worden.

Elk jaar weer worden die doorlopende kosten gerekend over het totale vermogen.

Omdat deze kosten elk jaar weer opnieuw geheven worden en transactiekosten eenmalig worden geheven, wordt het bij grotere vermogen steeds aantrekkelijker om te kiezen voor de aanbieder met de laagste doorlopende kosten. Dit wordt geïllustreerd door het volgende voorbeeld:

Kosten van DeGiro met €100.000 vermogen en €1.000 elke maand beleggen: 0,46% * €100.000 + 0% * 12 * €1.000 = €460

Kosten van Meesman met €100.000 vermogen en €1.000 elke maand beleggen: 0,4% * €100.000 = 0,25% * 12 * €1.000 = €430

Met een bierviltjesberekening kunnen we vaststellen dat het bedrag waarbij Meesman Indexbeleggen goedkoper wordt dan VWRL/VWCE bij DeGiro zo rond de €90.000 ligt.

Deze goedkopere kosten voor grotere vermogens is de voornaamste reden dat ik overgestapt ben van DeGiro naar Meesman Indexbeleggen, maar het is niet de enige reden.

Andere redenen om te kiezen voor overstappen naar Meesman

Gebruiksgemak. Ik vind dat Meesman een erg fijn platform heeft. Ze ondersteunen automatische incasso’s en hebben een vriendelijke klantenservice die echt voor je klaar staat.

Rust. Meesman update hun koersen maar een keer per week en heeft geen toeters en bellen op hun platform om je dopeminereceptoren te prikkelen. Dat geeft rust en past goed in mijn beleggings- en levensfilosofie.

Reputatie. Meesman staat bekend om zijn goede service en heeft een goed track-record. DeGiro is al meerdere keren negatief in het nieuws geweest en heeft daarnaast al een aantal waarschuwingen van de AFM gehad om praktijken die niet deugden. Dit maakte de overstap van DeGiro naar Meesman een goede ogende keuze.

Zit jij nog bij DeGiro? Of was je wellicht altijd al klant van Meesman?

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

7 reacties

 1. Heb je nog een bepaalde strategie toegepast bij het verkopen van VWRL en inleggen bij Meesman? Ik overweeg namelijk hetzelfde te doen 🙂

  1. Hey Floris,

   Ik neem even aan dat je het hebt over het dividendlekkage van VWRL/VWCE. In dat geval is het antwoord op je vraag dat het niet mogelijk is wanneer we het over het soort dividendlekkage hebben waar we het hier over hebben. Het betreft namelijk dividendbelasting die afgedragen wordt in de lijn van de onderliggende bedrijven naar het Ierse fonds (VWRL/VWCE)

   Zie voor meer informatie mijn artikel over dividendlekkage: https://www.definancielestudent.nl/persoonlijke-financien/dividendlekkage-wat-is-dat-volledige-uitleg/

   Groet,

   De Financiële Student

 2. Ik dacht ergens anders gelezen te hebben dat je naar Invesco MSCI World UCITS wilde vanwege dividendlekkage. Waarom heb je uiteindelijk hier niet voor gekozen?

  1. Hey Marloes,

   Goed opgemerkt :). Dit is puur een argument van gemak. Meesman biedt mij gewoon iets meer gemak, dus heb ik uiteindelijk daar voor gekozen. ALs ik echter meer ‘self-managed’ zou willen beleggen tegen de beste TER zou ik de Invesco MSCI World (synthetische variant) kiezen omdat deze geen dividendlekkage heeft t.o.v. de fysieke variant (https://etf.invesco.com/sites/default/files/imce/ETFphysisch-synthetisch%20ChrisMellor%202019_06%20E.pdf).

   Scherpe vraag en veel succes met beleggen!

   Groet,

   De Financiële Student

 3. Nog iets om bij te voegen:
  – Als je meer dan 500k belegd hebt in Meersman betaal je de 0,25% transactiekosten niet meer.
  – Als je meer dan 1 miljoen belegd hebt in het wereldwijde fonds, dan worden je fondskosten verlaagd van 0,4% naar 0,25%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).