Het handboek voor financiën

Miljonair worden met een modaal inkomen

Miljonair worden lijkt enkel weggelegd voor een elite in de samenleving. Je moet een mega grote succesvolle onderneming hebben om miljonair te zijn, een enorme erfenis krijgen, of de loterij winnen. Toch? Of kun je ook miljonair worden met een modaal inkomen?

Hoewel miljonair zijn een ver van je bed show kan lijken, zijn de meeste miljonairs gewoon net zoals jij en ik. Deze mensen gaan slim met hun geld om en zijn hierom rijk. In dit artikel gaan we bespreken wat deze rijken doen en hoe jij hetzelfde kunt doen om miljonair te worden met een modaal inkomen.

Veel kapitaal, of veel inkomen?

Wanneer ben je rijk? Betekent rijk zijn dat je €1.000.000 op de bank hebt staan, of betekent rijk zijn dat je €100.000 per jaar verdient?

Om dit te analyseren kijken we naar twee personen, Bas en Judith.

De levensstijl en uitgaven van Bas

Bas, 26 jaar, is een jonge bankier. Hij verdient €120.000 bruto per jaar, woont in mooi appartement aan de Amsterdamse grachten, heeft net een Porsche gekocht met een autolening en gaat praktisch elke dag uit eten of haalt iets, omdat hij een hekel heeft aan koken.

Zijn bruto salaris is na aftrek van belasting €69.096 per jaar, €5.758 per maand.

Deze €5.758 geeft hij met zijn levensstijl op deze manier uit:

PostKosten
Huurprijs appartement Amsterdam€1.800
Autolening€850,-
Boodschappen€600,-
Uit eten€900,-
Kledij en schoenen€500,-
Abonnementen€120,-
Vrijetijdsuitgaven en hobby’s€300,-
Gas/water/licht€138,-
Verzekeringen€250,-
Subtotaal€5.458
Sparen (1% rente)€300
Totaal€5.758
Uitgaven van Bas per maand

De levensstijl en uitgaven Judith

Judith, 26 jaar, is een hotelmanager en verdient €36.500 bruto per jaar, een modaal salaris anno 2021. Ze rijdt een normale auto, woont in een rijtjeshuis en vindt het leuk om thuis te koken.

Haar bruto salaris is na aftrek van belasting €29.028 per jaar, €2.419 per maand.

Nadat haar salaris binnen is gekomen, maakt Judith €1000 over naar haar beleggingsrekening en dit belegt ze in een breed gespreide aandelenportefeuille die een gemiddeld jaarlijks rendement heeft van 6%. Met de overgebleven €1419 per maand bekostigt ze haar levensstijl.

Haar uitgavenboekje ziet er zo uit:

PostKosten
Hypotheek op rijtjeshuis buiten de randstad€650
Autolening€0,-
Boodschappen€185,-
Uit eten€50,-
Kledij en schoenen€90,-
Abonnementen€14,-
Vrijetijdsuitgaven en hobby’s€150,-
Gas/water/licht€80,-
Verzekeringen€200,-
Subtotaal1.419
Beleggen in gespreide aandelenportefeuille (6% rendement)€1000
Totaal2.419
Uitgaven van Judith per maand

Bas en Judith spenderen op deze manier voor 15 jaar hun leven. Aangekomen op hun 41 jarige levensjaar, kijken Bas en Judith beiden naar hoe veel geld ze hebben.

Het vermogen van Bas

Het vermogen van Bas is over de afgelopen 15 jaar zo gegroeid:

Miljonair worden met een modaal inkomen

Bas heeft elke maand €300 gespaard tegen 1% rente en heeft aan het einde van de looptijd van 15 jaar €58.213,95. Een mooi bedrag, waarmee Bas zichzelf met zijn spaarpotje en zijn uitgaven zo’n 10 maanden zou kunnen onderhouden.

Het vermogen van Judith

Het vermogen van Judith is over de afgelopen 15 jaar op deze manier gegroeid:

Judith verkoopt haar beleggingen en kijkt naar haar rekening. Ze heeft maar liefst €286.911,90! Dat is bijna 5 keer het bedrag van Bas. Niet alleen dat, zij kan zichzelf maar liefst 200 maanden onderhouden met dit spaarpotje.

Het verschil tussen Bas en Judith

Judith verdient veel minder dan Bas. Toch is Judith veel rijker dan Bas na 10 jaar. Oplettenden hebben al een belangrijke conclusie getrokken uit dit verhaal, en wat Judith anders heeft gedaan.

  1. Judith’s prioriteit als haar salaris binnen komt, is om te beleggen. Het gedeelte dat overblijft spendeert ze. Bas doet het omgekeerde, hij geeft uit, en wat overblijft spaart hij.
  2. Judith belegt haar kapitaal, in plaats van sparen op een spaarrekening. Dit zorgt voor een hoger rendement.
  3. Judith geeft veel minder geld uit dan er binnen komt. Ze heeft een hoge ‘savings rate’ (het percentage van je inkomen dat je spaart/belegt).

Miljonair worden met een modaal inkomen. Hoe doe ik dat?

Het voorbeeld hierboven illustreert een essentieel punt: Rijk worden is niet voorbehouden aan de elite. De gewone man of vrouw met een modaal inkomen kan ook rijk worden.

De levensstijl, het uitgavenboekje en de €1.000 die ze elke maand belegt van Judith is helemaal niet raar is voor een Nederlander die modaal verdient, zeker niet als je ook nog een partner hebt. Als je een partner hebt en jullie verdienen beiden minimaal modaal, is het voor iedereen mogelijk om €1.000 gezamenlijk opzij te zetten. Dit is een besparing van €500 per persoon die doorgevoerd dient te worden.

Als je dit doet doet vanaf de leeftijd van 26 tot aan de leeftijd van 55, ziet je vermogensgroei er zo uit:

Op je 55e hebben jullie dan €1.788.067,20.

Laten we zeggen dat je sceptisch bent, en niet gelooft dat jullie ieder €500 kunnen beleggen, en dat jullie ieder maar een besparing van €300 kunnen doorvoeren per maand.

Als je dit zou doen en jullie gezamenlijk €600 zouden beleggen van de leeftijd van 26 tot en met 55 zou jullie vermogensgroei er zo uit zien:

Door deze maandelijkse belegging eindig je nog steeds met vermogen groter dan een miljoen. Laat dat even inzinken

Je bent €300 per maand verwijderd van miljonair zijn op je 55e.

In hoop dat dit artikel je heeft laten zien dat het ook gewoon mogelijk is om miljonair te worden met een modaal inkomen. Je moet alleen consistent geld beleggen en geduld hebben. Ben je enthousiast geworden van dit verhaal en wil je meer lezen over beleggen?

Lees dan de volledige handleiding over beginnen met beleggen

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).