Het handboek voor financiën

Makkelijk geld besparen: Je telefoon

Zoals ik besproken heb in het artikel ‘Rijk worden door geld besparen’, is geld besparen een van de meest krachtige financiële hulpmiddelen die je tot je beschikking hebt. Dit komt omdat geld besparen tweeledig voordeel heeft. Aan de ene kant geef je minder geld uit, wat ‘rendement’ geeft (het bespaarde geld). Aan de andere kant kun je het geld wat je hebt bespaard inzetten om meer geld te genereren door dit geld als kapitaal in te zetten (beleggen).

Besparen hoeft niet pijnlijk te zijn. In deze reeks van artikelen van ‘Makkelijk geld besparen’ laat ik je zien dat geld besparen makkelijk kan en relatief pijnloos kan zonder ingrijpende levensveranderingen. We behandelen verschillende facetten van het leven waarop jij pijnloos, of relatief pijnloos wat tientjes kunt besparen.

Deze tientjes tellen op, want zoals ik in dat artikel laat zien, kan een structurele besparing van €200 al een ton (€100.000!) opleveren op de lange termijn.

Je telefoon

Een van de posten waar makkelijk op bespaard kan worden is de telefoon. Het is een prijzige aangelegenheid om een nieuw toestel te kopen, en maandelijks terugkerende kosten voor je telefoonabbonnement hakken er vaak ook nog eens in. Deze besparing bestaat daarom uit twee componenten: Je toestel en je abbonnement.

Bij beide factoren is optimalisatie van de kosten mogelijk door kritisch te kijken naar wat er nu echt nodig is en wat er in de markt verkrijgbaar is.

Besparen op het kopen van een telefoon

De eerste en meest overduidelijke kostenpost is de aanschaf van een toestel. Omdat dit vaak gepaard gaat met een grote uitgave is hier veel winst te behalen. We bespreken een aantal manieren om te besparen, variërend van hoeveel moeite en pijn de besparing met zich mee brengt.

Besparingswijze 1 (Pijnloos)

Er zijn veel verschillende soorten toestellen te koop, uiteenlopend van de goedkoopste opties met een simpele kleine android smartphone tot de allernieuwste iPhone. In welke prijsklasse je ook zit, raad ik je aan om eens het volgende te proberen:

Als je een nieuwe telefoon gaat kopen, kies gewoon de telefoon die je normaal uit zou kiezen. Doe onderzoek naar je telefoon zoals je altijd zo doen en beslis welke telefoon je koopt. Echter, voordat je hem koopt, stop je op de site waar je hem wil bestellen.

Je gaat vervolgens naar tweede hands websites zoals bijvoorbeeld marktplaats, en zoekt op jouw telefoon en gaat kijken naar wat er wordt aangeboden. Vaak kun je iemand vinden die exact dezelfde telefoon verkoopt als de telefoon die jij wilde gaan bestellen, maar deze persoon wil hem kwijt terwijl hij hem nog maar net heeft.

Wat er vaak gebeurt is dat mensen een telefoon van de zaak mogen uitzoeken maar nog een telefoon hebben, of ze krijgen hem bij een abbonnement maar hebben al een telefoon. Ze verkopen hem dan meteen, soms zelfs zonder hem open te maken. Dit is in feite exact hetzelfde als je telefoon nieuw kopen. Echter, vaak zijn deze telefoons toch €50-100 goedkoper dan de nieuwprijs op de commerciële website. Makkelijk bespaard dus, en zonder pijn. De enige moeite is hem even ophalen.

Besparingswijze 2 (Licht ongemak)

Deze methode is heel eenvoudig, en tevens te combineren met de eerste besparingswijze. Het ligt ook wat meer voor de hand: Gewoon een iets ouder model kopen. Stel je voor dat je je ogen hebt laten vallen op een iPhone 11.

Vraag jezelf eens af of het nu echt nodig is om een iPhone 11 te kopen, of dat je wellicht ook wel uit de voeten kan met een iPhone 10. Indien je deze besparingswijze combineert met met besparingswijze 1, kan dit extra veel geld schelen. Dit komt omdat de waardevermindering van een tweedehands toestel niet lineair is. Vaak is dit exponentieel.

Als het jou niet zo heel veel uitmaakt of je de iPhone 10 of 11 hebt, is dit een goede manier om geld te besparen.

Besparen op kosten van een telefoonabbonnement

Het tweede aspect waar kosten mee gemoeid zijn is het telefoonabbonnement. De winst hier is vooral te behalen in het structurele component. Je zal hier niet direct tientallen euro’s besparen, maar als je het in deze categorie voor elkaar krijgt om wat euro’s te besparen, bespaar je ze structureel. Veel structurele besparingen bij elkaar zijn veel impactvoller dan een eenmalige grote besparing, dus onderschat dit zeker niet. Ook al gaat het voor je gevoel maar om ‘een euro’tje meer of minder’.

Besparingswijze 1 (Pijnloos)

De eerste manier om geld te besparen bij je abbonnement is simpelweg het vergelijken van prijzen tussen aanbieders. Sommige personen doen dit al, maar er zijn veel personen die gewoon blijven plakken bij hun huidige aanbieder omwille van gemak. Ze krijgen een verlengingsaanbod en accepteren die, of hun abbonnement wordt stilzwijgend verlengd.

Uit onderzoek van de ACM blijft dat slechts 18% van de mensen in het afgelopen jaar zijn overgestapt. Dit terwijl er vaak fikse voordelen zitten in overstappen tussen aanbieders. Nummerbehoud is in Nederland goed geregeld en hoef je zelf niets voor te doen behalve een vinkje zetten tijdens het bestellen van je nieuwe abbonnement, dus de vraag is waarom meer Nederlanders dit niet doen.

Je gaat enkel op vooruit qua prijs, en je verliest niets behalve een uurtje vergelijken en een nieuwe simkaart in je toestel stoppen.

Besparingswijze 2 (Pijnloos)

Deze besparingswijze is nog pijnlozer dan de vorige: Kijken naar gebruik, en je abbonnement bijstellen bij je eigen provider of een combinatie met de vorige besparingswijze door bij een andere provider af te sluiten. Er zijn nog steeds mensen die gewoon maar wat kopen en eigenlijk niet kijken naar hun behoeftes en huidig gebruik.

Door te kijken wat je verbruikt, kan je uitvinden wat jouw abbonnement nou echt moet hebben, en wat je wellicht minder kan doen waardoor je geld bespaart.

Besparingswijze 3 (Licht tot middelmatig ongemak)

De derde besparingswijze vergt het verduren van iets meer ongemak, maar kan wel flinke besparingen met zich meebrengen. Zeker indien deze gecombineerd wordt met de andere besparingswijzen.

Door het terugbrengen van het gebruik van data en telefonie kan veel geld bespaard worden. Het kan nuttig zijn om spotify playlists offline te downloaden, sociale media alleen op wifi toe te staan en geen YouTube op je 4G te bekijken. Deze dataslurpers geen toegang meer geven tot 4G kan je MB verbruik terugdringen naar een fractie van wat het was waardoor je wellicht een goedkoper abbonnement kan nemen.

Tip: Kies wel een abbonnement met een datastop i.p.v. automatisch buiten je bundel gaan. Dan voorkom je dat je juist méér betaalt na het terugvallen in je oude gewoonten omdat je buiten je bundel gaat.

Het gevaar van gecombineerde abbonnementen (telefoon inbegrepen)

Hiernaast is er nog het gevaar van gecombineerde abbonnementen. Het is je wellicht opgevallen dat bovenstaande tips lichtelijk toegespitst zijn op sim only gebruikers die deze twee factoren van de telefoon los aanschaffen (het toestel en het abbonnement). Dit is met opzet, omdat het uit besparingsoogpunt beter is om deze twee zaken los te kopen.

Waarom?

Het maakt de kosten directer en zichtbaarder. Het zorgt ervoor dat je geforceerd wordt om de volledige kosten van een toestel onder ogen ziet. Als je een toestel koopt met een abbonnement worden de kosten uitgesmeerd over een lange periode. Psychologisch is dat heel slim van de aanbieders, want geld uitgeven doet pijn. Dus als de kosten kunnen worden uitgesmeerd, ben jij meer geneigd om grote uitgaven te doen.

Dit zorgt ervoor dat mensen in totaal veel meer geld zouden uitgeven dan dat ze hadden gedaan als ze het in 1 keer moesten betalen. Door jezelf te forceren om geen gecombineerde abbonnementen te kopen bespaar je automatisch geld.

Slotwoord

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft in het vinden van nieuwe manieren van besparen. Besparen hoeft niet veel pijn te doen. Begin eens met de pijnloze manier en voor je weet heb je, in combinatie met andere manieren om te besparen, wel €200 per maand bespaard.

Doe dat op structurele basis, en je hebt €100.000 verdiend.

Heb jij nog andere manieren waarop je geld bespaart in deze categorie?

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).