Het handboek voor financiën

Klein pensioen afkopen: Is dat verstandig?

Vraag je je af hoe het precies zit met het afkopen van een klein pensioen? Of het eigenlijk wel verstandig is om je kleine pensioen af te kopen of dat het beter kunt laten staan? In dit artikel bekijken we alles wat je moet weten over je kleine pensioen en vertel ik je of het verstandig is om je kleine pensioen af te kopen

Per 1 januari 2019 zijn de regels omtrent de afkoop van kleine en hele kleine pensioen veranderd. Waar de regels vroeger nog redelijk soepel waren als het ging om het afkopen van kleine pensioen is dat sinds 2019 niet meer zo.

We behandelen de volgende vragen:

  • Wat is het grensbedrag voor een klein pensioen?
  • Mag ik mijn klein pensioen afkopen?
  • Is het verstandig om mijn kleine pensioen af te kopen?

Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten als het gaat om kleine pensioenen en de afkoop hiervan.

Wat is het grensbedrag voor een klein pensioen?

Een klein pensioen is een pensioenpotje wat tussen de €2 en €594,89 pensioenuitkering per jaar zou geven (2023). Deze pensioenpotjes zijn vaak het gevolg van kort werken bij een bepaalde werkgever. Er wordt dan maar korte tijd pensioen opgebouwd en het resultaat is een klein pensioenpotje.

Mag ik mijn klein pensioen afkopen?

Sinds 2019 zijn de regels gewijzigd met betrekking tot de afkoop van kleine pensioenen. De overheid zag dat het geld dat mensen kregen na de afkoop van hun kleine pensioenen vaak niet werd uitgegeven aan comsumptieve uitgaven, waardoor er een potentieel problemen ontstonden omdat mensen te weinig pensioen hadden als resultaat van de afkoop.

Om pensioentekorten te voorkomen zijn de regels veranderd. Het is nu alleen onder hele strenge voorwaarden mogelijk om je klein pensioen af te kopen.

Onder welke voorwaarden mag ik mijn klein pensioen afkopen?

Het afkopen van kleine pensioenen is sinds 2019 gebonden aan strengere regels. Het afkopen mag sinds januari 2019 alleen nog maar onder deze voorwaarden:

  • Eindigde uw dienstverband vóór 1 januari 2007? Dan mag de pensioenuitvoerder uw kleine pensioen alleen afkopen als u hiertegen geen bezwaar maakt.
  • Eindigde uw dienstverband tussen 1 januari 2007 en 1 januari 2018? Dan mag de pensioenuitvoerder uw kleine pensioen alleen afkopen, als u hiermee instemt.
  • Eindigde uw dienstverband na 1 januari 2018? Dan is afkoop alleen mogelijk als de automatische waardeoverdracht van uw pensioen naar uw nieuwe pensioenuitvoerder tot 5 keer toe niet is gelukt. Afkoop kan pas na 5 jaar. 

Bron

Zoals uit bovenstaande regels blijkt is het tegenwoordig onmogelijk om je kleine pensioen af te kopen. De enige uitzondering hierop is wanneer je dienstverband eindigde voor 1 januari 2018 óf wanneer automatisch waardeoverdracht tot vijf keer toe mislukt is.

Wat mislukking van automatische waardeoverdracht betekent is dat je pensioenuitvoerder je klein pensioen ergens anders wilde onderbrengen, maar je nergens anders pensioen hebt of de overdracht tot vijf keer toe mislukt is.

Ben je benieuwd hoe automatische waardeoverdracht precies werkt? Lees dan dit artikel

Het is dus tegenwoordig in alle gevallen van dienstverbanden na 2018 niet mogelijk om je kleine pensioen af te kopen, maar indien je je klein pensioen wel mag afkopen, is dat dan verstaandig?

wel mag afkopen: Is dat verstandig?

Is het slim om mijn kleine pensioen af te kopen?

Wanneer je een klein pensioen afkoopt, wordt de hele uitkering gezien als aanvullend box 1 inkomen in het betreffende afkoopjaar. Dat betekent dat je box 1 belasting betaalt over de afkoop van je kleine pensioen. De belasting die je dus betaalt over je afkoopsom ligt tussen de ~37% – ~50%, de tarieven van de box 1 schijven.

Naast het betalen van de belasting op de afkoopsom verlies je het recht om er vrij van box 3 belasting vermogen om te bouwen. Als je je pensioen namelijk laat staan, groeit je pensioen belastingvrij (vrijgesteld van box 3 belasting) elk jaar tot aan je pensioendatum.

Nu zou je kunnen zeggen dat het argument van de box 1 belasting die je nu in één keer moet lappen irrelevant is. Wanneer je pensioen begint uit te keren op je pensioenleeftijd moet je namelijk ook box 1 belasting betalen over de uitkeringen. Dat is waar, maar vanaf de AOW-leeftijd heb je een veel lager belastingtarief in box 1.

Nog even op een rijtje:

AfkopenLaten staan tot je pensioen/automatische waardeoverdracht
Voordelen
– Onmiddelijk een bedrag op je rekening

Nadelen
– Box 1 belasting gelijk betalen (duurder dan bij uitkering later)
– Geen belastingvrije groei
Voordelen
– Netto minder belasting betalen in box 1 door pas betalen bij uitkering na AOW-leeftijd
– Belastingvrije groei (vijgesteld van box 3)

Nadelen
– Geen toegang tot het geld tot je pensioenleeftijd

Dit alles bij elkaar maakt het afkopen van een klein pensioen niet erg belastingefficiënt. Het is daarom alleen aan te raden indien je het geld echt nodig hebt. Anders is het zeer aan te raden om het kleine pensioen te laten staan of het te laten samenvoegen middels een automatische waardeoverdracht.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).