Het handboek voor financiën

Je vermogen halveert als je beleggen 10 jaar uitstelt

Als ik een euro zou krijgen voor alle mensen waarvan ik hoorde dat “ze wel later gaan beleggen en dat soort dingen”, zou ik al financieel onafhankelijk zijn. Los van het feit dat van uitstel van afstel komt, zijn de kosten van later beginnen met beleggen enorm.

In dit artikel laat ik je zien dat je vermogen aan het eind van de rit de helft minder waard is wanneer je beleggen uitstelt. Niet zomaar iets minder waard, maar de helft minder waard.

Beleggen uitstellen tot je 40e in plaats van beginnen op je 30e kan het verschil betekenen tussen een miljoen op de bank óf slechts een schamele €500.000. Niemand wil €500.000 mislopen door wat uitstelgedrag, toch?

We behandelen eerst een voorbeeld en werken hierna alles uit.

In dit artikel wordt gerekend met 7% rendement, dit is het gemiddelde rendement na inflatie voor aandelen. Hierover heb ik hier geschreven met bronvermelding.

Tobias en Jesse

Tobias en Jesse zijn beiden mannen van eind twintig. Tobias heeft altijd al een iets gedisciplineerdere mindset gehad dan Jesse. Tobias houdt ervan om dingen gelijk te regelen. Jesse daarintegen, stelt dingen iets vaker uit.

Op een dag horen ze alletwee op het nieuw over beleggen in de aandelenmarkt. Ze besluiten beiden te gaan beleggen en over 30 jaar te kijken wat ze hebben.

Tobias

Tobias, zoals hij is, gaat die avond gelijk op zijn laptop kijken naar mogelijkheden en vind een aantrekkelijk indexfonds om in te investeren. Het heeft lage kosten en Tobias heeft een spaarpotje van €5.000 staan. Deze stopt hij erin. Hiernaast maakt hij een plan voor zichzelf om elke maand €300 te investeren.

Onderstaand is Tobias zijn vermogensontwikkeling over de 30 jaar die volgt. Hij eindigt op ~€390.000.

Vermogensopbouw Tobias

Jesse

Jesse pakt het anders aan dan Tobias, hij vond het nieuws dat hij zag over beleggen ook erg interessant, maar vind het maar ingewikkeld en denkt bij zichzelf: “Ik ben nu nog jong, dat beleggen komt later wel”. Hij gaat achter zijn laptop zitten en start zijn favoriete spelletje op en zijn leven gaat verder zoals gebruikelijk.

Na 10 jaar heeft Tobias zo’n €60.000 aan vermogen vergaard met zijn beleggingen. Jesse merkt dit succes van Tobias op en vindt dat het toch maar eens tijd wordt om te gaan beleggen. Hij vraagt aan Tobias wat hij gedaan heeft, en doet hetzelfde. Er wordt €5.000 gestort en een maandelijkse belegging ingesteld van €300.

Omdat er inmiddels al 10 jaar verstreken is, heeft Jesse nog maar 20 jaar om te beleggen. Onderstaand is Jesse zijn vermogensopbouw in de 20 jaar die volgen.

Vermogensopbouw Jesse

Jesse eindigt na 30 jaar, waarvan 10 jaar uitstel en 20 jaar beleggen, op ~€170.000 terwijl Tobias op de ~€390.000 eindigt.

Het enige verschil is dat Jesse 10 jaar later is begonnen. Jesse’s uitstel heeft hem €220.000 gekost. Hij heeft >55% minder vermogen dan Tobias.

Hoe kan dit?

Het lijkt ongeloofwaardig dat slechts 10 jaar uitstel zo’n enorme impact kan hebben, maar het is echt zo. Het is het resultaat van het missen van 10 jaar rente-op-rente effect.

Wanneer we de wiskunde erbij pakken, wordt het overduidelijk.

1,0710 = 1,97

Bij een gemiddeld rendement van 7% per jaar, verdubbelt je geld in 10 jaar. Omgedraaid, elke 10 jaar die je minder investeert, is een gemiste kans op een verdubbeling. Een halvering op het potentieel dus.

Het maakt hierbij niet uit welke beleggingshorizon je hebt, elke 10 jaar reductie in beleggingstijd zorgt voor een halvering. In onderstaande grafiek wordt grafisch het beleggingsverloop in procenten weergegeven, waar je dit ook in kunt zien.

Het eindbedrag wordt gesteld op 100%, en je kunt zien op elk punt hoeveel procent van het eindkapitaal de belegging waard is.

Beleggingsverloop naar 100% toe

Zoals we verwachten, zien we dat de 30-jarige belegging 50% van de eindwaarde bereikt na 20 jaar. Bij de 40-jarige belegging gebeurt dit bij 30 jaar.

Conclusie en aanbeveling

Zoals je in bovenstaande grafiek en in het voorbeeld ziet, is het enorm kostbaar om beleggen uit te stellen. In de grafiek kan je aflezen hoeveel procent je misloopt als je X jaar later begint met beleggen.

Om het nog even hard te maken, dit kost uitstel je:

  • 2,5 jaar uitstel en je had 17,5% meer eindkapitaal kunnen hebben.
  • 5 jaar uitstel en je had 43% meer eindkapitaal kunnen hebben.
  • 10 jaar uitstel en je had 100% meer eindkapitaal kunnen hebben.
  • 15 jaar uitstel en je had 144% meer eindkapitaal kunnen hebben.

Begin vandaag, zelfs het kleinste beetje uitstel kost je duizenden euro’s.


Voetnoot

Mocht je je afvragen waarom de lijnen niet bij 0% op de Y-as beginnen, dit is hierom: Op punt t=0 wordt er een waarde van 1 neergezet. Bij de 30 jaar beleggingsperiode is waarde op t=30: 1*1,0730, hetgeen op 100% gesteld wordt. Het percentage op t=0 is dus 1 / 1*1,0730 * 100%. Dit is niet 0%.

Het is niet mogelijk om de grafiek op 0% te laten beginnen. Anders zou de waarde na 30 jaar 0*1,0730 zijn, omdat je met een waarde van 0 (€0 startkapitaal dat rendeert op zichzelf) moet beginnen om de Y-as te laten beginnen op 0%.

Het percentage aan het begin is dus het bedrag waarmee je start gedeeld door het eindbedrag.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).