De Financiële Student

Het handboek voor financiën

IWDA vs VWRL: Wat is de beste All-World ETF?

Zowel IWDA en VWRL zijn razend populaire ETF’s voor de wereldwijd gespreide belegger die tevens geïnteresseerd is in lage kosten. Om dan ook uiteindelijk te kiezen voor één van deze twee ETF’s is lastig. Om deze beslissing gemakkelijk te maken gaan we in dit artikel de ETF’s naast elkaar leggen, bekijken wat de verschillen zijn en trekken we een conclusie over wat de beste All-World ETF is.

IWDA vs VWRL in een oogopslag

Voordat we de details in gaan, is het verstandig om in een oogopslag te kijken wat de verschillen zijn tussen IWDA en VWRL. In de onderstaande tabel zijn in een oogopslag de verschillen te zien tussen deze ETF’s.

IWDA VWRL
ISIN (Unieke code van ETF)IE00B4L5Y983IE00B3RBWM25
Aantal aandelen in ETF1.5074.165
Jaarlijkse kosten0,20%0,22%
Bevat opkomende markten?NeeJa
Marktkapitalisatie* in %85%90-95%
Grootte fonds€45,46 miljard€14,34 miljard
Bron 1 (VWRL), Bron 2 (VWRL), Bron 3 (IWDA), Bron 4 (IWDA)

*Marktkapitalisatie is het percentage van de gehele wereldwijde aandelenmarkt waar een fonds in belegt. Wanneer een (all-world) fonds een hogere marktkapitalisatie heeft, belegt het dus gespreider over de hele wereld.

In de bovenstaande tabel zien we een aantal belangrijke verschillen. De verschillen die je het meeste op zouden moeten vallen is dat IWDA lagere kosten heeft en dat VWRL wel opkomende market bevat en hierdoor een hogere marktcapitalisatie heeft.

Nu we een algemeen overzicht hebben van de verschillen tussen deze fondsen, gaan we verder de details in om een weloverwogen beslissing te maken over wat de beste All-World ETF is.

Verschil in spreiding tussen IWDA en VWRL

Het eerste grote verschil tussen IWDA en de VWRL ETF is het verschil in spreiding. IWDA heeft geen opkomende market in hun index zitten en is hierom minder gespreid van VWRL. Opkomende landen zijn landen zoals bijvoorbeeld Taiwan, Brazilië en India.

De slechtere spreiding over landen is gelijk te zien als we het aantal landen optellen waar je in investeert als je voor IWDA of VWRL kiest

IWDAVWRL
Aantal landen waar de ETF in investeert2340

Omdat IWDA geen opkomende markten in hun ETF heeft en VWRL wel, heeft VWRL een betere marktkapitalisatie. Dit houdt in dat als je in VWRL belegt, je een betere spreiding aan landen krijgt waar je in belegt. Spreiding is goed, omdat je dan minder afhankelijk bent van de resultaten van één economie.

Verschil in historische rendementen IWDA en VWRL

Hoewel ik geen fan ben van het vergelijken van historische rendementen van twee ETF die in praktisch hetzelfde beleggen en hier conclusies aan te verbinden op basis van 0,10% meer rendement over 10 jaar, is het is dit geval wél zinvol om historische rendementen te vergelijken. Dit komt omdat IWDA en VWRL in andere landen beleggen en IWDA de opkomende marketen uitsluit.

Hierom is het raadzaam om na te gaan wat deze verschillen doen met het rendement van deze ETF’s. In de tabel hieronder zie je de geannualiseerde rendementen over verschillende historische periodes.

Geannualiseerde rendementen over een periode van …IWDAVWRL
15 jaar8.26%7.72%
10 jaar12.53%11.64%
5 jaar12.09%11.06%
3 jaar13.11%11.99%
1 jaar0.85%-0.94%
6 maanden-0.14%1,41%
Periodes teruggeteld vanaf augustus 2022 en mét herinvestering van dividend. Bron

In de bovenstaande tabel kun je zien dat in de meeste periodes die hier staan het heeft geloond om alleen te investeren in ontwikkelde markten en dat de opkomende markten links laten liggen de afgelopen 15 jaar geloond heeft. IWDA heeft binnen deze periode structureel hogere rendementen dan VWRL.

Of je hieruit de conclusie kan trekken dat het links laten liggen van opkomende markten een goed idee is, ligt er heel erg aan of je gelooft dat de toekomst net zo zal zijn als de afgelopen 15 jaar. Wellicht zullen landen zoals Brazilië en Taiwan het in de komende 15 jaar wel erg goed doen qua economische groei en rendementen op aandelen.

Het is hierom lastig om op basis van de historische rendementen echte conclusies te trekken wat de ‘betere’ keuze is, omdat het er heel erg vanaf hangt of je gelooft dat de toekomst net zoals het verleden zal zijn.

Verschil in kosten tussen IWDA en VWRL

Kosten van fondsen zijn een van de meeste belangrijke factoren om naar te kijken als we investeren. Ook als het om ogenschijnlijk ‘kleine percentages’ gaat is het heel belangrijk om goed naar de (terugkerende) kosten te kijken. Dit komt omdat kosten van je rendement afsnoepen.

De jaarlijks terugkomende kosten van IWDA en VWRL zijn overzichtelijk weergegeven in de onderstaande tabel:

IWDAVWRL
Jaarlijks kostenpercentage0,20%0,22%

De kosten komen elk jaar terug en halen elk jaar een stukje rendement weg, waardoor zelfs ‘kleine percentages’ van 1% of 0,5% van het rendement kunnen afsnoepen.

Bij IWDA en VWRL zijn de percentageverschillen gelukkig niet zó drastisch, waardoor het hier minder impact heeft. De kostenverschillen van 0,02% zijn natuurlijk niet volledig verwaarloosbaar, maar deze kostenverschillen zouden veel minder impact op je keuze voor IWDA of VWRL moeten hebben dan de verschillen in spreiding en marktkapitalisatie.

Wat is de beste All-World ETF? IWDA of VWRL?

In dit artikel hebben we de verschillen tussen deze twee ETF’s verder belicht om je te helpen een keuze te maken tussen deze ETF’s. We hebben verschillen in spreiding, rendementen en kosten bekeken en gezien hoe deze verschillen in combinatie met jouw persoonlijke voorkeuren ervoor kunnen zorgen dat de ene ETF beter is dan de andere voor jou.

Wil je een ETF met meer spreiding en geloof je dat investeren in opkomende markten zinvol is voor de toekomst? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk meer naar VWRL neigen. Geloof je daarintegen dat de toekomst eruit zal zien als de afgelopen 15 jaar en geloof je meer in de ontwikkelde landen? Dan is IWDA wellicht de keuze voor jou.

Wees je er hiernaast van bewust dat deze twee ETF’s niet de enige ETF’s op de markt zijn die goed zijn voor de langetermijnbeleggers. Er is nog veel meer keuze, en om je te helpen met het kiezen van een geschikte ETF besteed ik in dit artikel aandacht aan het selecteren van de beste ETF voor de lange termijn.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).