Het handboek voor financiën

Iedereen is een onverschrokken investeerder, tot dat ene moment

Grote kans dat jij, of iemand die je kent, recentelijk is begonnen met investeren en er maar niet over kan ophouden. De ene winst wordt na de andere gemaakt, en niets lijkt te gek. Is dit een normaal enthousiasme die simpelweg een bijkomstigheid is van het beginnen met beleggen? Of is een gevaarlijke mindset van iemand die alleen maar groene cijfers heeft gezien in zijn beleggingscarrière?

Allereerst wat cijfers: In 2020 zijn er 160.000 beleggers in Nederland bijgekomen, waardoor het totaal op 1,6 miljoen staat[1]. Een stijging van maar liefst 11%, zo concludeert het AFM.

Deze startende beleggers zien zichzelf in overwegende mate als een ‘bovengemiddeld goede belegger’. Het is natuurlijk niet mogelijk dat een meerderheid van de mensen bovengemiddeld goed is. Dit gegeven wat de AFM aanstipt, is de crux van wat er op dit moment fout gaat bij startende beleggers.

Beginnen in 2020

De coronacrisis heeft er blijkbaar voor gezorgd dat men beleggen interessant is gaan vinden. Dit is hoogstwaarschijnlijk een combinatie van lage rentes, veel extra vrije tijd en aandacht in het nieuws voor beleggen. Het risico van deze coronabeleggers is dat ze een te positief beeld hebben gekregen van beleggen.

Als je in april 2020 bent begonnen met beleggen en je zou belegd hebben in een marktgewogen wereldindex, zou je ongeveer 60% rendement gemaakt hebben tot nu toe (jul 2021). Dat is astronomisch hoog voor een periode van net iets meer dan een jaar.

Om in perspectief te zetten hoe absurd deze rendementen zijn, dit is een histogram van de S&500 van 1900 tot 2014, gesplitst op jaarlijkse returns:

S&P 1900-2014

Een jaarlijkse rendement van >40% is enorm zeldzaam in de markt, maar voor een aanzienlijk gedeelte van beleggers is dit hun kennismaking met de markt. Een markt die zo goed was, dat het de verwachtingen van beginnende beleggers heeft geschapen op een ongezonde manier.

Deze ongezond positieve verwachting blijft vastzitten in het hoofd van veel startende beleggers. Dit is niet gek, alles wat deze startende beleggers kennen is een markt die ze 40%+ per jaar aan rendement geeft. Waarom zouden ze anders verwachten?

Verwachtingen en teleurstellingen

Ik ben hier om je te vertellen: Verwacht anders.

Verwacht dat markten weer zullen afkoelen.

Verwacht dat je dit soort rendementen, zoals we die in de afgelopen anderhalf jaar hebben gezien, nog maar 1 of twee keer in je leven gaat zien.

Verwacht dat minstens de helft van de beleggende mensen om je heen dit niet zullen doen.

Zij zullen de markt blijven zien als een oneindige geldmachine, steeds meer risico nemen om nóg meer rendement te behalen en geleend geld met een steeds hogere rente gebruiken om extra kapitaal de markt op te brengen.

Totdat de markt ze teleur zal stellen.

Op dat moment wordt de grond onder deze mensen vandaan getrokken door de markt. De prijzen van equities zullen vallen. Iedereen die overleveraged was, zal de prijs moeten betalen. Mensen die ‘gewoon’ hun eigen geld er in hadden zitten, maar onervaren zijn, zullen een paniek voelen die ze nog nooit gevoeld hebben als ze opeens 20, 30 of 40 procent van hun kapitaal zien verdampen.

Het is is op dat moment dat de onervaren beleggers hun vuurdoop krijgen en van onervaren naar ervaren beleggers gaan. Ze hebben daar, in dat moment, ervaren wat het betekent om een belegger te zijn. Ze hebben ervaren hoe het is om te zelfverzekerd te zijn geweest en daar de prijs van te betalen.

De les die je hieruit zou moeten halen is niet dat je nu alles moet verkopen. De les die je hieruit moeten halen is dat de markt het niet altijd geweldig doet, en dat dat oké is. Risico nemen is goed, maar niet op een aanname dat de markt elk jaar 40%+ zal stijgen.

Temper de verwachtingen, neem geen risico’s die je je niet kan veroorloven en hou je aan je plan.

Happy investing!

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).