Ben je op zoek naar een manier om extra financiële ruimte te creëren zonder gedoe en hoge notariskosten? Je hypotheek onderhands verhogen kon zomaar eens de beste optie zijn. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de onderhandse hypotheekverhoging.
Ik laat je zien wat een onderhandse hypotheekverhoging is, de voordelen én hoe het proces werkt!
Wat is een onderhandse hypotheekverhoging?
Een hypotheek onderhands verhogen is een financiële mogelijkheid om extra geld vrij te maken door de hypotheek te verhogen.
Het onderhands verhogen van je hypotheek stelt je in staat om het oorspronkelijke hypotheekbedrag te verhogen door gebruik te maken van de overwaarde van je huis. Overwaarde ontstaat wanneer de waarde van je woning hoger is dan het bedrag van je huidige hypotheek.
Het bedrag waarmee je je hypotheek onderhands verhoogt wordt als een extra lening bovenop je bestaande hypotheekbedrag toegevoegd.
De aantrekkelijkheid van een onderhandse hypotheekverhoging zit hem erin dat je niet naar de notaris hoeft. Hierdoor kun je een flink wat geld besparen.
Kan ik mijn hypotheek onderhands verhogen?
Het onderhands verhogen van je hypotheek is niet voor iedereen mogelijk, omdat het sterk afhankelijk is van de beschikbare overwaarde op je woning. Laten we eens kijken naar twee situaties waarin je mogelijk in aanmerking komt voor een onderhandse hypotheekverhoging:
Situatie 1: Overwaarde door aflossing op de hypotheek
Als je al een gedeelte van je hypotheek hebt afgelost, kan er overwaarde op je woning zijn ontstaan. In dit geval is er ruimte om dit afgeloste gedeelte opnieuw bij te lenen. Deze overwaarde kan worden benut om je hypotheek onderhands te verhogen.
Situatie 2. Hogere inschrijving hypotheek bij de notaris
Een andere situatie waarin je in aanmerking kunt komen voor een onderhandse hypotheekverhoging is wanneer je hypotheek hoger is ingeschreven bij de notaris dan het huidige leningbedrag.
Als je bij de aankoop van je huis een hogere hypotheek hebt afgesloten dan je op dat moment hebt gebruikt, is er sprake van een zogenaamde ‘hogere inschrijving’. In dit geval is er potentieel ruimte om je hypotheek te verhogen tot het eerder ingeschreven bedrag.
Wat zijn de voordelen van hypotheek onderhands verhogen?
Het onderhands verhogen van je hypotheek biedt verschillende voordelen ten opzichte van het oversluiten van je hypotheek. Het is allemaal bij de zelfde hypotheekverstrekker
1. Lagere kosten: Het verhogen van je hypotheek onderhands is meestal goedkoper dan het oversluiten van je hypotheek, omdat je geen kosten maakt voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker.
2. Sneller proces: Het onderhands verhogen van je hypotheek kan sneller verlopen dan het oversluiten, omdat je niet van geldverstrekker hoeft te veranderen.
3. Behoud van gunstige voorwaarden: Als je huidige hypotheek gunstige voorwaarden heeft, kun je deze behouden bij het onderhands verhogen. Je hoeft niet te voldoen aan eventuele nieuwe voorwaarden die een andere geldverstrekker zou kunnen stellen.
4. Geen gedoe met oversluiten: Het onderhands verhogen van je hypotheek is aantrekkelijk voor mensen die geen gedoe willen hebben met het oversluiten van hun hypotheek. Je blijft bij dezelfde vertrouwde geldverstrekker.
Het onderhands verhogen van je hypotheek heeft onmiskenbaar zijn voordelen, waardoor het een aantrekkelijke optie kan zijn voor veel huiseigenaren. Naast de hierboven genoemde voordelen, biedt het ook rust om dat je bij dezelfde geldverstrekker blijft.
Al deze voordelen bij elkaar maken je hypotheek onderhands verhogen een aantrekkelijke en handige optie voor diegenen die extra financiële ruimte nodig hebben zonder de complexiteit en kosten van het oversluiten van hun hypotheek.
Hoe werkt het onderhands verhogen van je hypotheek?
Het proces van het onderhands verhogen van je hypotheek is niet heel verschillend van het aanvragen van je eerste hypotheek. Er worden documenten gevraag om je financiële situatie in kaart te brengen, de woning wordt getaxeerd en je zal nog wat andere documenten moeten overhandigen.
Het proces wat je ongeveer kunt verwachten is als volgt:
1. Evaluatie van je financiële situatie: Voordat je beslist om je hypotheek onderhands te verhogen, is het belangrijk om je huidige financiële situatie grondig te evalueren. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je inkomsten, uitgaven en eventuele andere financiële verplichtingen.
2. Waardebepaling van je woning: Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een onderhandse hypotheekverhoging, zal de geldverstrekker een taxateur sturen om de actuele waarde van je woning te bepalen. Dit is essentieel om de beschikbare overwaarde vast te stellen, wat het maximale bedrag vertegenwoordigt dat je kunt verhogen.
3. Beoordeling van kredietwaardigheid: De geldverstrekker zal ook je kredietwaardigheid en financiële geschiedenis controleren. Dit helpt hen om te beoordelen of je in staat bent om de extra maandelijkse lasten te dragen die gepaard gaan met de verhoging van je hypotheek.
4. Onderhandelingen met de geldverstrekker: Met de vastgestelde waarde van je woning en je financiële situatie als basis, kun je beginnen met de geldverstrekker te onderhandelen over het nieuwe hypotheekbedrag. Tijdens deze fase kun je ook de voorwaarden en eventuele kosten bespreken die aan de verhoging verbonden zijn.
5. Offerte en akkoord: Als de onderhandelingen succesvol zijn, zal de geldverstrekker je een officiële offerte voor de hypotheekverhoging toesturen. Zodra je akkoord gaat met de voorwaarden, kun je het verhoogde bedrag opnemen en zal de hypotheekakte worden aangepast om de verhoging officieel te maken.
6. Aanpassing van de hypotheekakte: De geldverstrekker zal de hypotheekakte aanpassen om de nieuwe lening te weerspiegelen, met inbegrip van het verhoogde bedrag.
Ik hoop dat dit artikel je waardevolle inzichten heeft gegeven en je heeft geholpen om een beetje te zien hoe je hypotheek onderhands verhogen in elkaar steekt en wat de voordelen ervan zijn. Mocht je nog een vraag hebben, laat het vooral weten in de reacties hieronder!