Het handboek voor financiën

Hoe kan je verbazingwekkend rijk worden?

Fantaseren over het drinken van cocktails op een wit strand, eigen privé jets en onbeperkte luxe. Nooit meer druk hoeven te maken om geld, wat zou het heerlijk zijn om rijk te zijn.

In dit artikel neem ik je mee in een methode om rijk te worden op een realistische manier, met weinig moeite. Dat wil zeggen, zonder de loterij te winnen of een startup à la Facebook op te zetten, gewoon voor mensen zoals jij en ik. Het is een methode die voor iedereen te bereiken is, als men maar genoeg discipline en tijd heeft.

De formule

Lezers van deze blog zullen het mantra wel herkennen: Compound interest, tijd en constant beleggen. De formule om rijk te worden is zo enorm simpel dat het bijna stompzinnig is dat meer mensen het niet doen.

Deze manier van rijk worden heeft als voordeel dat het voor bijna iedereen te bereiken is. Het enige wat je nodig hebt is een spaarpotje van €5.000, tijd en gedisciplineerd elke maand een bedrag van €250 kunnen beleggen. De meeste mensen kunnen, met een kleine opoffering dit bedrag wel besparen.

Volgens het CBS Rapport inkomen paragraaf 2.3 heeft het middelste huishouden, de mediaan, €25.700 euro per jaar te besteden. Om €250 te beleggen elke maand moeten zijn 11,7% besparen. Dit lijkt me prima te doen. Zelf heb ik een Savings Rate van 30%, wat inhoudt dat ik 30% van mijn inkomen (be)spaar.

Als het je lukt om de €250 per maand te besparen, kun je miljonair worden. Het laatste ingrediënt is tijd, een heleboel tijd. Je bereikt je miljonairsstatus na 45 jaar beleggen. Onderstaand is een grafiek van je vermogensontwikkeling.

7% rendement. Verantwoording hier.

Als je dit leest, en je bent nog jong, betekent dit dat je nog voor je pensioenleeftijd waarschijnlijk miljonair kan zijn met een kleine investering per maand.

Als je al wat ouder bent, duurt dit je waarschijnlijk te lang.

Hierom stel ik een andere route voor. Wat nu als je €500 per maand kan sparen? Na 25 jaar heb je dan al €418.658, genoeg om even lekker achterover te leunen, een flink aantal jaren eerder met pensioen te gaan, of misschien een mooi huis te komen.

7% rendement. Verantwoording hier.

Je kunt zelf ook met deze getallen spelen, er staan tal van investeringcalculators online.

De belangrijkste take-away message van dit artikel is dat je bedrag kunt bereiken die je voorheen wellicht alleen voor mogelijk had gehouden met een loterij-uitkering. Het enige wat je nodig hebt is gedisciplineerd beleggen en tijd. De markt doet de rest.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).