Het handboek voor financiën

Hoe kan je eenvoudig beleggen?

Beleggen kan een enorme opgave lijken als je er nog niet zoveel over weet. Zeker door al het jargon dat rondgestrooid wordt zoals aandelen, mergers, long gaan en bull markets kan beleggen veel ingewikkelder lijken dan wat het echt is. In dit artikel laat ik je zien dat beleggen helemaal niet zo moeilijk is, en dat jij het ook heel eenvoudig zelf kunt doen.

De reden waarom jij het zelf kunt doen is niet omdat ik je ga leren over mergers, stock splits, technische analyse of bull markets, maar omdat ik je ga laten zien dat je niet hoeft te weten om een belegger te zijn.

Wat is beleggen?

First things first, wat is nu beleggen nu eigenlijk? Beleggen is het kopen van iets met als doel om rendement te maken. Hetgeen je koopt kan van alles zijn. Het kunnen aandelen of obligaties zijn, maar ook kunst, pokemonkaarten of auto’s kunnen als belegging gekocht worden.

In de volksmond spreken we bij beleggen vaak over het aankopen van aandelen en obligaties.

Crash course aandelen en obligaties

Om aan je uit te leggen waarom beleggen eenvoudig is, en waarom jij ook kunt heel eenvoudig kunt beleggen, moeten we een kleine cursus aandelen en obligaties doornemen.

Aandelen zijn stukken eigenaarschap in een bedrijf. Als je zo’n stuk eigenaarschap koopt, bezit jij dus een deel (een aandeel!) van het bedrijf. Een eigenaar van het bedrijf incasseert uiteindelijk de winst van het bedrijf. Door een aandeel te kopen verkrijg jij dus het recht op een gedeelte van de winst van een bedrijf.

Obligaties zijn schuldpapieren. Een schuldpapier is een bewijs dat een bepaalde organisatie geld verschuldigd is aan jou. Over dit verschuldigde bedrag is de organisatie jou rente schuldig. Dus als jij een obligatie koopt van €100 en een rentepercentage van 5% van de NS, dan leen je eigenlijk €100 uit aan de NS tegen een jaarlijkse rente van 5%. De NS betaalt jou dan elk jaar €5 aan rente.

Dat is alles wat we hoeven te weten om te beginnen met beleggen. De vraag rijst hoe we beleggen zo complex laten lijken als de instrumenten om mee te beleggen zo eenvoudig zijn: Stukjes eigenaarschap van een bedrijf en geld uitlenen aan een organisatie.

De realiteit is dat beleggen helemaal niet complex is.

Eenvoudig beleggen

We willen in aandelen beleggen, maar nu komt de moeilijke keuze: In welke aandelen moeten we beleggen? En waarom dan in die specifieke aandelen? Het antwoord is heel eenvoudig, want we gaan namelijk helemaal niet kiezen. We gaan in alle aandelen beleggen. Dat klinkt misschien gek, maar ik zal je uitleggen waarom we dit doen.

Stel je de volgende situatie voor:

  • Je hebt €100 om te beleggen.
  • Er zijn 10 aandelen om in te beleggen.
  • Elk jaar hebben 9 aandelen een rendement van 0%
  • Elk jaar heeft 1 aandeel een rendement van 30%
  • Je weet niet welk aandeel 0% rendement gaat maken en welke 30% rendement gaat maken.
  • Je belegt 10 jaar achter elkaar je €100 plus eventueel rendement van de voorgaande jaren.

Hoe beleg je? Er zijn twee uitersten:

Strategie 1: Je belegt je volle €100 elk jaar in 1 aandeel, met de hoop dat je de juiste kiest. Statistisch gezien zal je 1 jaar (10% kans) het aan het juiste eind hebben en dan maak je 30% rendement

Strategie 2: Je belegt elk jaar in elk aandeel €10. Statistisch gezien zul je elk jaar €10 beleggen in het aandeel met 30% rendement. Dit is elk jaar een rendement van 3% (op de €100 belegd).

Laten we kijken wat het eindresultaat is van beide strategieën.

eenvoudig beleggen

Strategie 1 heeft over de gehele looptijd 30% rendement gemaakt, terwijl strategie 2 een rendement heeft gemaakt van 34,39%! Dat niet alleen, strategie 2 is veel eenvoudiger. Je hoeft je niet druk te maken over welke aandelen je wil kopen en hoeft nergens naar te kijken. Het enige wat je moet doen is elk jaar alle aandelen kopen.

Dát is waarom heel eenvoudig is, en waarom iedereen het kan doen. De enige vraag die we onszelf moeten stellen is hóe we dan in alle aandelen kunnen beleggen.

Wereldwijd gespreid indexbeleggen

Wat je zojuist hebt gelezen is de motivatie achter wereldwijd gespreid indexbeleggen. Het betreft het kopen van alle aandelen op de markt om zo op de lange termijn een gegarandeerd positief rendement te maken. We weten namelijk dat de markt op de lange termijn altijd omhoog gaat, en daar willen we gebruik van maken door alle aandelen in de markt te kopen.

Dat doen we door een fonds te kopen waar heel veel aandelen in zitten, zodanig veel dat het bijna de gehele markt beslaat. Een voorbeeld van zo’n fonds is bijvoorbeeld VWRL.

Als je in dit fonds investeert en dit op de lange termijn doet beweeg je mee met de gehele markt, welke op de lange termijn altijd omhoog gaat.

Om te lezen hoe je precies in zo’n wereldwijd gespreid fonds investeert en je van start kan gaan, lees mijn volledige handleiding over beginnen met beleggen.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).