In dit artikel leggen we je uit wat het verschil tussen een broker en een vermogensbeheerder is, en wat de beste keuze is tussen de twee opties als het gaat om beleggen. Als je namelijk wil beleggen, moet je kiezen tussen een van deze twee.
Het kort antwoord op de vraag wat het verschil tussen een broker en een vermogensbeheerder is, is dat een broker een facilitator van beleggingstransacties van derden, en een vermogensbeheerder is een beheerder en belegger van vermogen van derden.
Om dit te verduidelijken, laten we ze een voor een bekijken.
Een broker
Een broker is zoals gezegd een bedrijf wat beleggingstransacties van derden faciliteert. Wat dit in de praktijk betekent is dat een broker jou in staat stelt om beleggingsproducten te kopen. Zij faciliteren het kopen van aandelen, obligaties, ETF’s en andere soorten beleggingsproducten. Deze acties faciliteren zij door het hebben van een platform waarom jij kunt handelen. Je kunt op dit platform dus een aandeel kopen van een ander individu die op dat moment het aandeel verkoopt. De broker koppelt deze kopers en verkopers aan elkaar om de transactie te faciliteren. In ruil voor het faciliteren vragen zij vaak een klein bedrag voor de transactie.
Een broker doet dus geen transacties vanuit eigen initiatief met jouw geld. Zij faciliteren enkel de transacties die jij wilt maken met andere personen.
Voorbeelden van brokers zijn: DeGiro, Lynx, eToro, Trading212.
Vermogensbeheerders
Een vermogensbeheerder is, vanzelfsprekend, een bedrijf wat vermogen beheert. Dit houdt in dat jij jouw geld bij hen onder beheer brengt. Zij beheren het geld dan voor je. Dit betekent dat zij het geld voor je beleggen. Bij vermogensbeheerders heb je meestal geen omkijken naar je geld, dat wordt allemaal uit handen genomen. Je stort het geld, eenmalig of maandelijks, en zij beleggen het geld voor je.
Vermogensbeheerders zijn dus gericht op gemak. Je hoeft alleen het geld te storten, en zij doen de rest. Veelal kan je een ‘risicoprofiel’ aangeven en dit gebruikt de vermogensbeheerder dan om de allocatie van aandelen en obligaties te bepalen voor jouw situatie.
Een vermogensbeheerder beheert dus jouw geld en belegt het. Zij voeren transacties uit op jouw naam om rendementen te behalen.
Voorbeelden van vermogensbeheerders zijn: Evi van Landschot en ROBECO
De verschillen tussen broker en een vermogensbeheerder
Laten we beginnen met de opmerking dat er geen foute keuze is in de keuze tussen een broker en een vermogensbeheerder. Het ligt er volledig aan wat voor beleggen je bent. We zetten het verschil tussen een broker en een vermogensbeheerder voor je op een rijtje.
- Kosten: Brokers zijn bijna altijd goedkoper dan vermogensbeheerders. Als je via een Broker belegt betaal je vaak onder de streep minder kosten. Dit komt door de simpele reden dat jij zelf belegt in plaats van voor je laat beleggen, zoals bij een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder moet jouw allocaties bepalen, risico’s afwegen en keuzes maken waar ze in gaan beleggen met jouw geld. Bij een broker doet je dit zelf. De kosten van een broker komen onderaan de streep uit op ~0,4% per jaar. De kosten van een vermogensbeheerder komen onderaan de streep uit op ~1,25% per jaar.
- Gemak: Vermogensbeheerders bieden meer gemak dan brokers. Vermogensbeheerders bieden gemak, je stelt eenmalig je risicoprofiel in, je boekt geld over en verder hoef je niets te doen. Bij een broker gebeurt er niets met je geld als je het alleen overboekt. Je moet zelf selecteren in welke ETF(‘s) je wil beleggen en eventueel welke losse aandelen. Dit kost geen uren tijd, maar het is toch nét iets minder gemak.
- Flexibiliteit: Bij een broker ben je flexibeler in je beleggingskeuze dan bij een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder heeft veelal een beperkt aantal risicoprofielen waar je uit kunt kiezen, en verder heb je geen keuze waar je in belegt. Bij een broker kun je zelf kiezen waar je in belegt. Wil je iets meer exposure tot de chinese markt? Dan koop je een paar shares van een China Large Cap ETF, weer iets minder, geen probleem, dan verkoop je ze op eigen houtje weer.
Slotwoord
De beste keuze voor jou is afhankelijk van wat voor belegger je bent, en vooral hoe veel je er mee bezig wil zijn.
Wil je een volautomatische oplossing waar je geen enkel omkijken naar hebt? Dan is de optie van vermogensbeheer ideaal voor jou. Je stelt je risicoprofiel in, start een automatische incasso, en klaar is kees. Je hoeft niets meer te doen
Geef je meer om rendement en wil je 0,75% meer rendement door kosten te besparen en ben je bereid om elke maand een paar uurtjes met je beleggingen bezig te zijn met het aankopen van jouw ETF’s? Dan is een broker voor jou de juiste keuze.
Welke keuze je ook maakt, het is beter dan je geld op de bank laten staan met 0,1% rente per jaar. Maak de keuze weloverwogen en verstandig, maar maak hem wel.
Keuze gevallen op een broker? Lees dit artikel voor welke broker ik het meest aanraadt