Zij die economie gestudeerd hebben, zullen de heer Vilfredo Pareto herkennen. Deze italiaanse econoom leefde van 1848 tot 1923.
Vilfredo Pareto liep in zijn tuin toen hij opmerkte dat 20% van de peulen van erwten 80% van de erwten bevatte. Hij toonde later aan in zijn magnus opus Cours d’Économie Politique Professe a l’Université de Lausanne dat 20% van de bevolking van Italië 80% van de bezittingen had.
Na het zien van het werk van Vilfredo Pareto ging Dr. Joseph Juran aan de haal met deze bevinding van Vilfredo Pareto. Dr. Joseph Duran, een zakenman en kwaliteitsmanagementspecialist, vond dat de 80/20 regel toepasbaar was andere zaken.
Hij ontdekte dat 80% van de fouten in de producten veroorzaakt werden door 20% van de defecten. Hij populariseerde de term en hielp het principe de wereld in onder de noemer van het pareto principe.
De toepassing van het 20/80 principe
Onderstaand is een grafiek van verkopen per land. In de grafiek zien we op de X-as het percentage van het totaal aantal landen. Op de Y-as zien we de verkopen in dollars. De blauwe lijn zijn de verkopen, als cumulatief. De blauwe lijn geeft dus weer, op elk punt wat alle landen links van dat punt tezamen hebben gekocht.
Hierbij staat de cursor op het punt waarbij (meer dan) 80% procent van de verkopen gegeneerd is door 20% van de landen. 20% van de landen (input) zijn verantwoordelijk voor 80% van de verkopen (output).

De algemene vuistregel, toe te passen op veel aspecten in ons leven is: 20% van de input zorgt voor 80% van de output.
Waarom is dit relevant?
Het pareto principe kan leuke managementpraat zijn op een cursus die je bezoekt en het ene oor in, andere oor uit gaat, maar als je de kracht ervan internaliseert, kan het je helpen om resultaat neer te zetten met weinig moeite.
Belangrijk om te beseffen is hoe dit invloed heeft, of kan hebben, op je eigen uitdagingen. Stel, je wil een nieuwe taal leren. Dit kan overweldigend voelen, omdat het een enorme uitgaging lijkt. Wanneer je echter beseft dat 80% van de conversaties in de taal slechts gebruik maken van 20% van de woorden, besef je dat het een behapbare uitdaging is.
Wil je fit worden? Besef je dat je niet jezelf hoeft om te toveren tot een sportman of sportvrouw die 7 dagen per week tweemaaldaags sport en altijd op zijn voeding let. 80% van de voordelen van sporten en een gezonde levensstijl zijn te bereiken met 20% van de moeite.
Beleggen kan overweldigend lijken. Er is zoveel informatie, iedereen heeft het over verschillende aandelen, ETF’s, fee structures, obligaties, rekenmodellen, inflatievoorspellingen en beleggingsstrategieën. Onthou simpelweg dat je niet 100% resultaat hóeft te hebben, dit kost namelijk ook 100% van de moeite.
Je hoeft slecht 20% van de moeite in het inlezen te stoppen voor 80% van de resultaten.
Lees meer: Alles wat je moet weten om te beginnen met beleggen
Kanttekening en slotwoord
Het pareto principe is een geweldige observate en toepasbaar op veel aspecten in onze wereld, maar het is niet in alle gevallen een perfecte beschrijving van de werkelijkheid. Wanneer we terugkijken naar de bovenstaande grafiek zien we dat de blauwe lijn het 80/20 punt niet raakt.
Dat is niet erg. Soms zal de regel niet voldoen omdat de verdeling 82/18 is, of omdat de verdeling 75/25 is. We verwerpen het pareto principe niet omdat het niet altijd 100% matcht met de werkelijkheid in alle gevallen. De conclusie en waarde die je uit de regel moet halen is dat een minderheid van de input zorgt voor een meerderheid van de output.
Kies voor efficiëntie en focus je op die minderheid van de input. Op welke aspect van jouw leven kan je je op 20% van de input focussen om 80% van de resultaten krijgen?