Het handboek voor financiën

Het niet zelf kunnen oplossen

“Division of labour”. Het verdelen van werk, specialisatie en efficiëntie. Allemaal heeft het te maken met de “division of labour”. Het is waarop onze huidige economie gebouwd is. Het is niet nieuw. Sterker nog, in 400 v. Chr. schreef Xenophon of Athens er al over. Te zien in een passage van zijn teksten:

“Just as the various trades are most highly developed in large cities, in the same way, food at the palace is prepared in a far superior manner. In small towns, the same man makes couches, doors, ploughs and tables, and often he even builds houses, and still, he is thankful if only he can find enough work to support himself. And it is impossible for a man of many trades to do all of them well.

In large cities, however, because many make demands on each trade, one alone is enough to support a man, and often less than one: for instance one man makes shoes for men, another for women, there are places even where one man earns a living just by mending shoes, another by cutting them out, another just by sewing the uppers together, while there is another who performs none of these operations but assembles the parts. Of necessity, he who pursues a very specialised task will do it best”

Door verdeling van werk kon onze economie zoals ze we die nu kennen zich ontwikkelen. Het stelde ons in staat om efficiënter te zijn, vanwege specialisatie. We verdeelden het werk op een manier waardoor we allemaal beter af waren.

De verdeling geschiedde door middel van specialisatie. De personen in de maatschappij gingen enkel doen waar zij goed in waren en werden door hun focus ook steeds beter. Door deze specialisatie en toenemende efficiëntie werd het collectief beter af. Het resultaat was een bloeiende economie die alsmaar verder specialiseerde, met alle efficiëntievoordelen tot gevolg. Het zorgde voor al het moois wat er vandaag de dag is in onze wereld.

Maar zijn we iets verloren in het proces van alsmaar voortdurende specialisatie?

Het verliezen van autonomie

Specialisatie bracht ons enorme efficiëntievoordelen, maar kent ook keerzijden. Het is inherent aan specialisatie dat men afhankelijker wordt van anderen. Immers, iemand moet zichzelf en eventueel zijn familie nog steeds in een tal van behoeften voorzien terwijl hij zelf maar één behoefte voldoet door specialisatie. In de andere behoeften moet hij voorzien door het kopen van goederen en services.

In wezen maakt specialisatie een persoon dus minder autonoom omdat hij afhankelijker wordt van anderen. Het is zelden dat we stilstaan bij deze keerzijde van specialisatie. Wat doet het met de mens als hij voor vrijwel alle problemen en behoeftes in zijn leven gewoon zijn portemonnee kan trekken zonder dat hij zelf na hoeft te denken of een vinger op te tillen?

Wat betekent het als je niet meer stil hoeft te staan bij het oplossen van problemen in je leven, omdat in een gespecialiseerde economie je dit allemaal koopt?

De mens gedijt bij het oplossen van problemen en bij een positief eindresultaat te komen. Zoals ik schreef in het artikel over vrije tijd, werk en geluk is dit exact wat de mens échte voldoening geeft. Het oplossen van een probleem dat moeilijk is, en een positief eindresultaat bereiken.

Viktor Frankl

“What man actually needs is not a tensionless state but rather the striving and struggling for a worthwhile goal”

Het is ongelukkig dat wat het beste is voor de economie niet het beste is voor de individuele mens in termen van geluk. Het zou hoogstwaarschijnlijk het beste zijn voor de economie om zeer ver te specialiseren, maar in deze specialisatie verliezen we autonomie en de probleemoplossing. Vooral deze laatste waarde zal het lange termijn geluk van een individu terugschalen.

Terugwinnen van autonomie

Gelukkig kan je als individu kiezen om deze verloren autonomie terug te winnen. Dit kan door er simpelweg voor te kiezen om je weer te verdiepen in het zelf oplossen van problemen die opkomen in je leven.

Als er iets aan de hand is met je fiets, waarom niet zelf met behulp van handleidingen uitvogelen hoe je het moet repareren?

Waarom zou je niet eerst kijken of het mogelijk is om zelf een reserveonderdeel van je vaatwasser te bestellen en de vaatwasser te repararen?

Of wellicht heb je een nieuwe tafel nodig. In dat geval kun je zelf kijken of het lukt om een mooie tafel te bouwen.

Terwijl je deze problemen oplost, zul je zien dat er zekere rust over je heen zal komen als je ze helemaal zelf oplost. Je bent minder afhankelijk, trots op je werk en daarnaast is er nog een mooi voordeeltje: Het kost minder geld.

Daarnaast heb je meer geld over om te investeren in jezelf, investeren in beleggingen, of wellicht gewoon om wat leuks mee te doen. Een mooi bijkomend voordeel.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).