Het handboek voor financiën

Geoarbitrage: In een vingerknip rijker

Mensen weten intuïtief wat geoarbitrage is. We weten dat er verschillen in levenskosten zijn tussen verschillende landen. Als we op vakantie gaan, beseffen we heel goed dat een vakantie in Thailand goedkoper is dan een vakantie in Amerika vanwege de levenskosten in dat bepaalde land. Maar wat als we dit concept iets breder trekken?

Het breder trekken en toepassen van deze verschillen in levenskosten tussen twee landen heet geoarbitrage.

Wat is geoarbitrage?

Geoarbitrage is het toepassen van de verschillen in levensstandaarden tussen verschillende landen op een manier waarop het jou voordeel biedt. Het betreft het bewust kiezen voor uitgaven in een land met goedkopere levenskosten dan een ander land om zo deze geografische arbitragemogelijkheid te benutten.

Kort gezegd: Jouw geld is simpelweg meer waard in sommige delen van de wereld. Wanneer we kijken naar koopkracht, ben je rijker in andere landen.

Voorbeeld: Wanneer je besluit om een maand op reis te gaan naar Thailand en je kamer te onderhuren of te AirBnB’en maak je gebruik van geoarbitrage.

De levenskosten in Thailand zijn drastisch minder dan in Nederland, waardoor je geld meer goederen en diensten kan kopen in Thailand.

Deze arbitragemogelijkheid kan je benutten door (tijdelijk) te verblijven in dit goedkopere land.

Hoe geoarbitrage jouw financiële onafhankelijkheid kan geven

Geoarbitrage is een interessant concept om meer leuke dingen te kunnen doen op je vakantie in Zuid-Oost Azië, maar er is hier iets groters om te bekijken.

Geoarbitrage is een manier om je financiële onafhankelijkheid een flink stuk dichter bij te laten komen. Hoe?

Laten we twee situaties bekijken van je leven. Een situatie waarbij je een jaar in Nederland leeft, en een situatie waarbij halfjaarlijks wisselt tussen Nederland en Vietnam.

Situatie 1: Het hele jaar in Nederland

Ste je voor dat je in Nederland €3.000 netto nodig hebt om je maandelijkse uitgaven te dekken. Je jaarlijkse uitgaven zouden er dan als volgt uit zien:

Leven in Nederland per maand: €3.000 (x12)

Totaal uitgaven per jaar: €36.000

Als we de 4% regel zouden volgen, zou je voor deze jaarlijkse uitgaven een kapitaal van €900.000 belegd moeten hebben.

Situatie 2: Halfjaarlijks wisselen tussen Vietnam en Nederland

Als we nu eens een ander scenario zouden schetsen waarbij je 6 maanden in Nederland woont, en 6 maanden in Vietnam, waar je kunt leven voor zo’n €1.000 per maand. Je jaarlijkse kosten zien er nu als volgt uit:

Leven in Nederland per maand: €3.000 (x6)

Leven in Vietnam per maand: €1.000 (x6)

Totaal uitgaven per jaar: €24.000

Als we nu wederom de 4% regel zouden volgen hebben we slechts €600.000 belegd kapitaal nodig. Dit is €300.000 verschil, en niet alleen is dat een enorm bedrag, dit kan het verschil zijn tussen financieel onafhankelijkheid op je 45e versus op je 55e.

Stel je voor dat je 10 jaar eerder niet meer hóeft te werken. Is dat geen mooi vooruitzicht?

Hoe pas ik dit nu toe in mijn dagelijkse leven?

Het leven voor half jaar of misschien zelfs permanent in een ander land kan voor sommige mensen als muziek in de oren klinken. Het is echter ook goed denkbaar dat leven in Vietnam van een half jaar kan wellicht wat drastisch voor je klinkt. Dat is begrijpelijk.

Besef je echter wel dat de concepten van geoarbitrage op kleinere schaal ook toepasbaar zijn. Elke keer als je iets op AliExpress koopt, maak je in feite gebruik van geoarbitrage. Je gebruikt je geld om iets in een ver land te kopen waar je geld meer koopkracht heeft.

Nu zal het waarschijnlijk geen baanbrekend idee of iets nieuws voor je zijn dat dingen bestellen op AliExpress goedkoop is, maar heb je wel eens aan deze vormen van geoarbitrage gedacht?

  • Het aanvragen van een workaction waarbij je een paar maanden op afstand werkt in een goedkoop vakantieland?
  • Binnenlandse geoarbitrage gebruiken om iets minder in de stad te wonen gezien we toch meer thuiswerken?

Er zijn tal van manieren om geoarbitrage te gebruiken in je leven, zonder dat je daar je hele bestaan voor overhoop hoeft te gooien.

Dat gezegd hebbende zijn de grootste voordelen te bereiken door de semi-permanent of permanent te verhuizen naar een goedkoper land. Indien je dit doet, kan je vaak al genoeg hebben aan zo’n €300.000 belegd kapitaal.

Hoewel dit veel geld lijkt, is dit goed te bereiken voordat je grijze haren begint te krijgen. Als je dit bedrag bij elkaar hebt kun je je koffers pakken en met heerlijk leven in landen zoals Mexico, Thailand en Vietnam.

Heb jij er wel eens van gedroomd om alles te laten vallen en te verhuizen? Geoarbitrage is wellicht jouw redding.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).