Het handboek voor financiën

Het gemiddelde rendement van ETF’s: Een complete analyse

Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen van zowel beginnende als ervaren beleggers. Ze bieden een eenvoudige manier om te investeren in een breed scala aan activa, van aandelen en obligaties tot grondstoffen. Een van de belangrijkste factoren die beleggers aantrekken, is het potentieel voor rendement. In dit artikel bekijken we het gemiddelde rendement van een gemiddelde ETF en bespreken we enkele belangrijke overwegingen voor beleggers.

Zoals je in dit artikel zal zien is een goede leidraad voor het gemiddelde rendement van ETF’s 6,50% – 9,17% per jaar. Maar waar komt dit getal vandaan? Om die vraag te beantwoorden is het verstandig om eerst te beginnen met wat een ETF eigenlijk is.

Wat is een ETF?

Een ETF, afkorting voor Exchange-Traded Fund, vertegenwoordigt een verzameling van verschillende activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of vastgoed.

Het unieke aspect van ETF’s is dat ze op de beurs worden verhandeld, net als individuele aandelen. Dit betekent dat beleggers ETF’s gedurende de handelsuren kunnen kopen en verkopen tegen de marktprijs, wat zorgt voor een hoge mate van liquiditeit en flexibiliteit.

gemiddelde rendement ETF's

Een van de belangrijkste doelstellingen van een ETF is om de prestaties van een specifieke index te volgen, zoals de S&P 500, de MSCI World index of de FTSE All-world index.

Dit betekent dat als de onderliggende index stijgt, het ETF ook naar verwachting in waarde zal stijgen, en omgekeerd. Hierdoor kunnen beleggers eenvoudig en efficiënt investeren in een breed scala aan bedrijven of activaklassen zonder de noodzaak om individuele effecten te kopen en beheren.

In dit artikel focussen we op de soorten ETF’s die grote indexen volgen, zoals:

  • VWRL
  • IWDA
  • Verschillende S&P500 ETF’s

Deze soorten ETF’s bieden een mogelijkheid om erg gediversificeerd te beleggen in een groot deel van de markt met weinig langetermijnrisico’s

Het gemiddelde rendement van ETF’s

Bij het analyseren van het rendement van ETF’s is het belangrijk om naar de langetermijntrend te kijken. Korte periodes kunnen vertekende resultaten opleveren door volatiliteit en marktschommelingen.

Het gemiddelde rendement van een ETF over een periode van vele jaren kan een beter beeld geven van hoe het fonds heeft gepresteerd.

Met de afgelopen periode kunnen we het gemiddelde rendement van ETF’s bekijken. In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde jaarlijkse rendement van VWRL, IWDA en de S&P500.

ETFOnderliggende index5-jaars rendement10-jaars rendement
VWRL (FTSE All-World Index)8,13% p.j.10,71% p.j.
IWDA (MSCI World Index)8,87% p.j.11,63% p.j.
S&P500 ETF’s (S&P500 Index)11,76% p.j.14,57% p.j.
Bron: Yahoo Finance

Resultaten uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst, maar kunnen ons wel leidraad geven van wat normale rendementen zijn op populaire indexen.

In de afgelopen 10 jaar was het gemiddelde jaarlijkse rendement dus wereldwijd ergens tussen de 8 en 11%, waarbij de VS het exceptioneel goed heeft gedaan met rendementen tussen de 12 en ~14%. Deze rendementen zijn nog niet gecorrigeerd voor inflatie.

Na een inflatiecorrectie van 2% per jaar kunnen we het gemiddelde jaarlijkse rendement van wereldwijde ETF’s schatten op 6,50% – 9,17% per jaar, het gemiddelde van de wereldwijde indexen.

Het eindoordeel over het gemiddelde rendement van ETF’s

Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben zich bewezen als aantrekkelijke investeringsinstrumenten voor beleggers van alle niveaus.

In dit artikel hebben we het gemiddelde rendement van ETF’s geanalyseerd en enkele essentiële overwegingen voor beleggers belicht. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van ETF’s varieert afhankelijk van de onderliggende index en marktomstandigheden.

Terwijl wereldwijde ETF’s over de afgelopen 10 jaar rendementen tussen de 6 en 9% na inflatiecorrectie hebben opgeleverd, hebben Amerikaanse ETF’s zelfs nog beter gepresteerd met rendementen van rond de 10 tot ~12% na inflatiecorrectie. Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst.

Voor wereldwijde ETF’s is het geschatte gemiddelde rendement na inflatiecorrectie 6,50% – 9,17% per jaar.

Voordat je echter halsoverkop nu ETF’s gaat kopen is het verstandig om je in meer in te lezen over de beste ETF’s voor de lange termijn, of eens te kijken naar wat het verschil precies is tussen VWRL en IWDA.

Hiermee kun je hopelijk een gebalanceerde keuze maken voor een ETF die aansluit op jouw individuele situatie en risicoprofiel.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).