Hypotheekrenteaftrek afbouw: Invloed op box 3 hypotheek (4)

In dit artikel gaan we het laatste stukje informatie behandelen welke relevant is voor de box 3 hypotheek: De afbouw van hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens. Als we deze hypotheekrenteaftrek afbouw behandeld hebben, kunnen we een volledig beeld schetsen van de werkelijkheid en een eindoordeel gaan vellen over de fiscale aantrekkelijkheid van de box 3 hypotheek in verschillende (werkelijke) situaties.


Let op! Deze artikelenreeks is opgeknipt in delen, omdat het te financieel en fiscaal complex is om in één artikel te behandelen. In dit artikel wordt er verder gebouwd op de afgelopen delen door het laatste stukje van de puzzel uit te leggen: De afbouw van de hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens. Het is verstandig om een volledig beeld te krijgen van alle aspecten van de box 3 hypotheek. Lees hiervoor de hele reeks van artikelen op volgorde.


Hypotheekrenteaftrek bij inkomens in de eerste schijf

In de berekeningen tot dusver in deze artikelenreeks hebben we altijd gerekend met inkomens die niet in de hoogste belastingschijf vallen. De inkomens waar we mee gerekend hebben kennen een inkomstenbelasting (box 1) tarief van 37,1%. Wanneer je hypotheekrenteaftrek gebruikt, levert dit dus 37,1% belastingbelastingvoordeel op.

Immers, je trekt je rentelasten van je belastbare inkomen af. Als je normaliter 37,1% belasting over de €X welke je aftrekt betaalt, bespaar je nu dus 37,1% belasting. Dit vanwege het feit dat dat gedeelte van je inkomen dus niet belast wordt, omdat je het hebt afgetrokken via de hypotheekrenteaftrek.

Het voordeel van 37,1% is te zien in het volgende voorbeeld:

hypotheekrenteaftrek afbouw hoge inkomens

De €100 die je aftrekt levert dus (€937,10 – €900 =) €37,10 aan netto minder inkomstenbelasting op. Dit is een voordeel van 37,1%.

Hypotheekrenteaftrek afbouw bij hoge inkomens

Echter, sommige mensen hebben een belastbaar inkomen in box 1 dat in de tweede schijf valt en dus belast wordt tegen een hoger percentage. Dit percentage is in 2021 49,50% en de belastingdienst heft dit vanaf een belastbaar inkomen van €68.508.

Wanneer je dus de hypotheekrente van €100 zoals in het vorige voorbeeld van een inkomen van €100.000 aftrekt levert dit een belastingvoordeel van 49,50% op in plaats van 37,10%. Omdat je het aftrekt van het gedeelte dat tegen 49,50% belast zou worden.

De wetgever heeft besloten om hier geleidelijk aan een einde aan te maken. In 2023 is het maximaal mogelijk om hypotheekrente af te trekken van het inkomen tegen een voordeel van 37,10%. In 2021 en 2022 bouwt de belastingdienst dit geleidelijk af tot 37,10% in 2023.

Tijdens de afbouwjaren (2019-2023) gelden de volgende percentages voor aftrek:

  • 2019: 49%
  • 2020: 46%
  • 2021: 43%
  • 2022: 40%
  • 2023: 37,05%

Elk jaar wordt het dus voor hoge inkomens steeds een stukje minder fiscaal aantrekkelijk om de woning in box 1 te houden ten opzichte van voorgaande jaren.

Invloed op de afweging van box 3 hypotheek

De Invloed die deze afbouw van hypotheekrenteaftrek heeft op de beslissing om eventueel voor een box 3 hypotheek te gaan in plaats van een box 1 hypotheek is zeer afhankelijk van het feit of je inkomen in de tweede schijf valt. Als dit namelijk niet zo is, merk je sowieso helemaal niets van deze afbouw. Jouw hypotheekrenteaftrek levert je altijd maximaal 37,10% voordeel op.

Als je wel een belastbaar inkomen hebt in box 1 dat in de tweede schijf valt, maakt deze afbouw de hypotheek in box 1 minder aantrekkelijk. Je zult dus eerder voor een box 3 hypotheek kiezen dan dat je zou doen als deze regeling er niet was.

In het volgende artikel gaan we veel situaties bespreken waarin het mogelijk fiscaal aantrekkelijk is om de hypotheek te verplaatsen. Vervolgens concluderen we of het nu fiscaal aantrekkelijk is om de hypotheek te verplaatsen naar box 3.


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *