Box 1 belasting: Schrijven, kortingen en uitleg

box 1 belasting

Tenzij je de koning bent, zul je te maken krijgen met het belastingstelsel. Toch is het voor velen een lichtelijke hocus-pocus berekening die daar op de site van de belastingdienst gedaan wordt wanneer je je aangifte invult. Hierom gaan we in dit artikel kijken hoe de box 1 belasting in elkaar zit.

De basis van box 1 belasting

Ons belasting stelsel is opgedeeld in drie boxen. Box 1 heeft betrekking op inkomsten. Formeel heet de hij: ‘Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning’

Onder deze box vallen zoals de naam al verklapt inkomsten. Op een rijtje zijn dit:

  • winst uit onderneming
  • loon, uitkering of pensioen
  • fooien en andere inkomsten
  • buitenlandse inkomsten
  • inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter
  • periodieke uitkeringen (zoals uitkeringen van een lijfrente of alimentatiebetalingen)
  • negatieve persoonsgebonden aftrek
  • terugontvangen premies voor lijfrenten en dergelijke
  • eigenwoningforfait*
  • kapitaalverzekeringen eigen woning

*Zie kopje: Hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait

Dit is een flinke lijst, maar het komt eigenlijk hier op neer dat het je inkomsten die komen uit andere bronnen dan je beleggingen. Al deze inkomsten worden bij elkaar opgeteld en dit vormt het ‘belastbaar inkomen’. Over dit belastbaar inkomen wordt belasting geheven

Voorbeeld: Mariska heeft dit jaar €3000 bruto per maand verdiend, klust hiernaast wat bij als freelancer voor €1070 in dat jaar, en kreeg een eindejaarsuitkering van €1200 in december. Haar belastbaar inkomen bedraagt €3000 * 12 + €1070 + €1200 = €38270.

Hoeveel belasting moet ik betalen?

Belasting wordt geheven over het belastbaar inkomen, maar hoe veel belasting dan precies? In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen mensen die de AOW-leeftijd bereikt hebben, en zij die dat nog niet hebben bereikt.

De personen die nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben, hebben andere belastingpercentages dan zij die dat al wel hebben.

De percentages zijn als volgt voor zij die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt:

Schijf 1: €0 t/m €68.50837,10%
Schijf 2: vanaf €68.508 49,50%
Box 1 belasting voor mensen die nog niet de AOW leeftijd bereikt hebben

Voor personen die de AOW-leeftijd wel al bereikt hebben, ziet het er als volgt uit:

Schijf 1: €0 t/m €35.13019,20%
Schijf 2: €35.130 t/m €68.50837,10%
Schijf 3: vanaf €68.508 49,50%
Box 1 belasting voor mensen die wel de AOW-leeftijd bereikt hebben en geboren zijn na 1 januari 1946

Ons belastingstelsel is zoals we zien dus progressief. Des te meer je verdient, des te meer je betaalt. Hierbij is het essentieel om te vermelden dat dit geen drempelbedragen zijn.

Dat wil zeggen: Het is niet zo dat als je €69.000 belastbaar inkomen hebt, dat je vervolgens over die hele €69.000 49,50% belasting betaalt. Je betaalt over €68.508 37,10% belasting, en over de resterende €492 betaal je 49,50% belasting.

Feitelijk is het dus een simpel rekensommetje. Men berekent het belastbaar inkomen door alle inkomsten (excl. inkomsten uit beleggingen) bij elkaar op te tellen. Dit noemen we het belastbaar inkomen. Om de te betalen belasting te berekenen laat je bovenstaande percentages los op dit bedrag. Het bedrag wat hier uit komt rollen is de belasting die we verschuldigd zijn aan de fiscus.

Voorbeeld: Stel, Mariska heeft haar belastbaar inkomen berekend, en het is uitgekomen op de €38.270 van ons vorige voorbeeld. Zij heeft de AOW leeftijd nog niet bereikt. De verschuldigde belasting in box 1 van Jesse bedraagt dus €38.270 * 37,10% = €12.131,59.

Kortingen op belasting

Nu zijn we er bijna. Mariska hoeft namelijk niet €12.131,59 aan belasting te betalen. Er gelden namelijk kortingen op de belasting, afhankelijk van een aantal voorwaarden. Dit zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

De uitkomsten van de kortingen worden in mindering gebracht op het belastbaar inkomen.

Lees hier wat de algemene heffingskorting precies inhoudt, en lees hier wat de arbeidskorting precies inhoudt. Voor het begrip van box 1 belasting is het belangrijk om te weten dat deze kortingen ervoor zorgen dat je minder belasting betaalt in box 1.

In ons voorbeeld komen de kortingen uit op: €4205 (Arbeidskorting) + €1807,34 (Algemene heffingskorting) = €6012,34. Deze kortingen wording in mindering gebracht op het belastbaar inkomen van Mariska.

Mariska betaalt dus (€38.270 – €6012,34) * 37,10% = €11.967,59 aan belasting in box 1.

Hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait

De hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait hebben beiden ook nog invloed op de te betalen inkomstenbelasting. Dit gaat echter te ver voor dit artikel. Ben je wel geïnteresseerd in wat het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek?

Lees dan dit artikel over het eigenwoningforfait, en hier over de hypotheekrenteaftrek.


Dit artikel is voor het laatste geüpdatet op 28/04/2021. Belastinginformatie is onderhevig aan wijzigingen, raadpleeg altijd de website van de belastingdienst voor actuele informatie.


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *