De bijleenregeling: Alles wat je moet weten

Koop je een nieuwe woning en heb je overwaarde in je huis? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met de bijleenregeling. Deze regeling beperkt het bedrag waarover je in je nieuwe hypotheek de hypotheekrente mag aftrekken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de bijleenregeling.

We behandelen:

  • Wat is de bijleenregeling?
  • Het omzeilen van de bijleenregeling
  • De bijleenregeling bij het gebruik van overwaarde voor verbouwing

Wat is de bijleenregeling?

De bijleenregeling is een regeling die huisverkopers stimuleert om de overwaarde van hun oude huis te investeren in het nieuwe huis. De overheid ziet graag dat huizenbezitters hun overwaarde gebruiken om hun nieuwe huis te financieren, in plaats van het geld in hun zak te stoppen en er bijvoorbeeld een auto van te kopen.

Om dit gedrag te stimuleren is de bijleenregeling in het leven geroepen. Deze regeling schrijft voor dat bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek je maar over een gedeelte de hypotheekrente mag aftrekken. Namelijk, alleen over het gedeelte dat overblijft als je de overwaarde aftrekt van het nieuwe hypotheekbedrag.

Een voorbeeld:

De overwaarde van de woning die je verkoopt is € 80.000. Je koopt een nieuwe woning van € 380.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek of lening van maximaal € 300.000 (€ 380.000 – € 80.000). Leen je meer dan € 300.000? Dan mag je over het bedrag boven die € 300.000 geen rente aftrekken.

Op deze manier wil de overheid je stimuleren om je overwaarde te gebruiken voor je nieuwe woning. Als je dat namelijk doet, behoud je hypotheekrenteaftrek over alle hypotheekrente die je betaalt.

Kan ik de bijleenregeling omzeilen?

Een van de eerste vragen die wellicht door je hoofd gaat wanneer we het hebben over de bijleenregeling is: Is het mogelijk om deze regeling te omzeilen?

Het antwoord daarop is ja. Het is mogelijk om de bijleenregeling te omzeilen.

Wanneer je je huis met overwaarde verkoopt, treedt de bijleenregeling in werking over je overwaarde. Echter, de termijn waarop de bijleenregeling geldt is drie jaar. Na deze drie jaar is de bijleenregeling niet meer van toepassing en kon je weer ‘gewoon’ voor het volledige hypotheekbedrag de hypotheekrente aftrekken.

Je zou dus in de drie jaar nadat je woning hebt verkocht kunnen huren en zo de bijleenregeling omzeilen.

Bijleenregeling als je je overwaarde gebruikt voor verbouwing

Het gebruiken van de overwaarde voor de verbouwing van je volgende huis is iets wat voor veel mensen erg aantrekkelijk klinkt. Met het potje geld wat vrijkomt kun je je nieuwe huis nóg meer naar wens maken, maar houd in dit geval wel rekening met de bijleenregeling.

Wanneer je de een nieuwe woning koopt binnen drie jaar en de overwaarde gebruikt voor verbouwing van de nieuwe woning geldt de bijleenregeling nog steeds en kun je over een deel van de hypotheek geen hypotheekrenteaftrek krijgen.


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *