Wat is de algemene heffingskorting?

In dit artikel behandelen we de algemene heffingskorting. Dit is een bedrag wat je in mindering mag brengen op je te betalen belasting in box 1. Door het toepassen van deze algemene heffingskorting betalen we dus minder belasting in box 1.

Geen zorgen, de belastingdienst past deze algemene heffingskorting automatisch voor je toe op je box 1 belasting. Je hoeft er zelfs niets voor te doen. Laten we de materie in duiken en kijken hoe de heffingskorting werkt.

De geschiedenis van de algemene heffingskorting

In 2001 werd de algemene heffingskorting ingesteld ter vervanging van de belastingvrije voet. Deze belastingvrije voet gold voor iedereen die nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt.

De algemene heffingskorting heet zo omdat deze in beginsel voor iedere Nederlander die nog niet de AOW-leeftijd had bereikt was, net als de belastingvrije voet.

Dit werd veranderd in 2014, toen de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk werd. In 2016 werden de grenswaarden gelijkgesteld aan de grenswaarden van de belastingschijven in box 1. Zoo kennen we de algemene heffingskorting nog steeds.

Hoe wordt de algemene heffingskorting berekend?

In de onderstaande tabel staan de algemene heffingskortingen per inkomen aangegeven. Wanneer je in de eerste of laatste categorie valt, is het duidelijk welke heffingskorting je in mindering mag brengen op je box 1 belasting. Bij de middelste categorie moeten we nog een kleine berekening uitvoeren.

Onder de tabel werken we een voorbeeld uit.

Belastbaar inkomen
Hoger danNiet hoger danAlgemene heffingskorting
€ 0€ 21.043€ 2.837
€ 21.043€ 68.507€ 2.837 – 5,977% x (belastbaar inkomen uit werk en woning – € 21.043)
€ 68.507€ 0
Bron: Belastingdienst, tabel algemene heffingskorting 2021

Voorbeeld: Je belastbaar inkomen in box 1 is in een gegeven jaar is €32.589. Om de algemene heffingskorting te berekenen bekijken we eerst in welke categorie het belastbaar inkomen valt. Dit is de tweede categorie. Vervolgens passen we de formule toe.

De algemene heffingskorting is €2.837 – 5,977% * (€32.589 – €21.043) = €2.146,90. Dit bedrag trekken we vervolgens af van de te betalen belasting.

Slotwoord

We hebben gezien hoe de algemene heffingskorting werkt, en waar hij vandaan komt. Ten slotte hebben we een voorbeeld besproken van de korting.

Hopelijk heb je een beter beeld van de algemene heffingskorting.

Naast deze algemene heffingskorting heb je nog een andere impactvolle korting in box 1. Deze korting is de arbeidskorting. In dit artikel behandelen we deze impactvolle korting.


Dit artikel bevat belastinginformatie. Belastinginformatie is onderhevig aan verandering. Raadpleeg altijd de website van de belastingdienst voor actuele informatie. Dit artikel is geüpdatet op 25/05/2021.


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *