Het handboek voor financiën

Financiele update: Doelen van 2020 gehaald

Rond 1 september stel ik voor mijzelf een doel voor het einde van het jaar. Ik wilde erg graag een bedrag van €35.000 bij elkaar hebben voor het eind van het jaar.

Op moment van schrijven is dit net bereikt. In dit artikel bespreek ik mijn jaar met je op financieel gebied.

Het jaar in het kort

Dit jaar was voor de beurzen een vreemd jaar. Begin dit jaar begon het lekker met goede rendementen, toen plots in eind februari de beurs hard onderuit ging vanwege het Covid-19 virus. Na een aantal weken onzekerheid en rode cijfers, begon de markt zijn klim omhoog naar het oude niveau.

Dat niet alleen, maar de markt tikte weer all-time highs aan. Hoewel dit jaar enorme schommelingen heeft gehad, komt de markt er netto nog goed uit in 2020. Hij sluit 2020 hoostwaarschijnlijk af met een hogere waardering dan hij had op 1 januari 2020.

Mijn resultaten dit jaar

Onderstaand is een grafiek met de ontwikkeling van mijn vermogen van dit jaar.

Totale waarde van mijn vermogen

Zoals je kan zien is de lijn van €35.000 net doorbroken en dat betekent dat ik mijn doel van dit jaar bereikt heb. Het heeft gestaag gegroeid dit jaar, met uitzondering van de klap van maart.

Mijn opbouw van vermogen heeft twee bronnen. Mijn studielening, en het verschil tussen mijn inkomsten uit werk en mijn uitgaven.

Studielening

Ik beleg met mijn studielening. De argumenten daarvoor kun je in dit artikel lezen, waar ik uitleg waarom dit interessant kan zijn. Een groot deel van de vermogensgroei dit jaar is uiteraard toe te schrijven aan deze bron van liquiditeit. In totaal zo’n €12.000 tot €13.000.

Verschil tussen inkomsten en uitgaven

Naast mijn studielening probeer ik elke maand wat over te houden. Ik werk naast mijn studie en geef minder uit dan dat ik verdien. Dit verschil investeer ik. In totaal was deze bron van vermogensgroei goed voor zo’n €5.000.

  • Mijn gemiddelde inkomsten dit jaar waren €1159,75 per maand
  • Mijn gemiddelde uitgaven dit jaar waren €735,06 per maand

Fouten en lessen dit jaar

Laten we beginnen met een positieve noot: Ik ben erg tevreden met dit jaar, op financieel gebied. Echter zijn er zeker wat dingen die beter hadden gekund.

Allereerst zal je wellicht hebben opgemerkt dat mijn vermogengroei dit jaar ongeveer €15.000 is geweest terwijl mijn bronnen bij elkaar opgeteld uitkomen op €17.000-€18.000.

Deze discrepantie komt door de grootste fout van dit jaar. In maart van dit jaar crashten de beurzen. Het beste advies voor lange termijn beleggen is nooit verkopen, want de markt gaat altijd weer omhoog. Toch dacht ik het beter te weten en de markt te kunnen timen.

Ergens gedurende de daling van begin maart heb ik mijn belegde vermogen verkocht, met verlies. Dit was in de hoop dat ik het op een lager moment weer kon inkopen.

Mijn voorspelling van het nog verder dalen was correct. De prijs zakte naar een lager niveau. Echter, om de markt te kunnen timen moet je twee maal gelijk hebben, want als je de bodem verkeerd timed, dan zit je alsnog met de gebakken peren.

De prijs zakte lager, maar ik was nog niet overtuigd. In mijn gedachten kon de prijs nog lager gaan, dus ik kocht nog niet terug in. Tot het moment daar was, de prijs steeg weer, en hij steeg de prijs waar ik op verkocht had voorbij.

Dit betekende dat ik nu met verlies moest inkopen. Een lang verhaal kort: Ik dacht de markt te kunnen timen, en ben door het hele grapje €2.450 euro verloren.

Les: Niet verkopen, alleen maar bijleggen. De markt gaat altijd omhoog

Vooruitzicht en doelen voor 2021

Komend jaar zal nog steeds, net zoals vorig jaar, in het teken staan van vermogensopbouw. In 2021 beleg ik ook nog steeds met mijn studielening en spaar ik zo veel mogelijk geld.

Het doel voor volgend jaar is om €20.000 bij te leggen bij mijn vermogen.

Ik zet bewust geen doel voor mijn totale vermogen, omdat dit afhankelijk is van schommelingen in de markt die ik niet kan controleren. Het is beter om te focussen op wat je bijlegt, omdat je dit zelf in de hand hebt.

Ik zal sowieso een vermogensgroei krijgen van mijn studielening van ongever €13.000. Dit betekent dat ik zelf nog €7.000 moet bijleggen volgend jaar naast mijn lening.

Een mooie uitdaging om het volgend jaar mee in te gaan.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).