Een verhaal over productiefactoren: arbeid en kapitaal

Het kapitalisme kent drie productiefactoren:

  • Natuur (land, grondstoffen, water, etc.)
  • Arbeid
  • Kapitaal

In het kapitalisme worden de productiefactoren kapitaal en arbeid gebruikt om de fundemanetele productiefactor natuur (land, grondstoffen, water) te veranderen in goederen welke individuen willen consumeren. Deze goederen kunnen worden verkocht voor andere goederen, of voor kapitaal. Deze keuze, tussen andere goederen of kapitaal, is essentieel om te begrijpen.

Begrijp dit, en je begrijpt waarom de arbeidersklasse altijd de arbeidersklasse zal blijven.

Het eiland

Dit specifieke eilandje heet het ‘nulnegentien’. Op dit eiland stranden 6 mensen in jaar 1. Laten we inzoomen op Robbie en Noah, twee van gestrande schippers. Robbie en Noah beginnen alletwee met het verbouwen van bananen en het vangen van regenwater met een bak. Ze eindigen het jaar alletwee met 10 liter water en 10 bananentrossen.

Zelf hebben de beiden heren per persoon maar 5 liter water en 5 bananentrossen nodig per jaar om te overleven.

Robbie besluit om het surplus aan bananen te gaan ruilen bij de andere gestrande schippers voor een extra bak, en een lange stok om bananen sneller te plukken. Noah daarentegen besluit om zijn surplus te ruilen tegen een hangmat, want hij wil lekker kunnen relaxen af en toe.

Jaar 2 breekt aan en de beide heren gaan weer aan de slag met bananen en water. Robbie, met zijn nieuwe middelen (kapitaal) kan dit jaar meer water en meer bananen vergaren. Hij oogst 20 bananentrossen en vangt 20 liter water. Noah heeft nog steeds dezelfde middelen (kapitaal) als voorheen, dus oogst hij 10 bananentrossen en 10 liter water.

Robbie koopt met zijn surplus weer nieuwe middelen (kapitaal) terwijl Noah van het surplus een surfbord koopt, want dat lijkt hem wel erg vet.

Deze cyclus gaat een aantal jaren zo door, en na vijf jaar oogst Robbie 50 bananentrossen en verzamelt hij 50 liter water. Noah oogst en verzamelt nog steeds hetzelfde als eerst: 10 bananentrossen en 10 liter water.

Robbie doet Noah een voorstel: Noah mag in jaar 6 alle productiemiddelen (kapitaal) van Robbie gebruiken en van de opbrengst 20 bananentrossen en 20 liter water houden. Het overige gedeelte is voor Robbie (rente), puur voor het gebruik van zijn middelen (kapitaal). Noah is enorm enthousiast, voor hetzelfde werk dubbel zoveel opbrengst!

Vanaf jaar 6 heeft Robbie nooit meer hoeven werken, en toch verdient hij elk jaar 30 bananentrossen en 30 liter water puur door zijn kapitaal. Hij heeft de productiefactor arbeid volledig weggecijferd en heeft meer dan genoeg om van te leven.

Wie wil jij zijn in het leven? Noah of Robbie?

Begin nu met investeren in plaats van hedonistische goederen te kopen. Binnen de kortste keren ontvang je zoveel rente dat je in staat zal zijn om je eigen tijd terug te kopen. Wees vrij.


Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Vond je dit artikel leuk en zou iemand anders hier ook waarde uit kunnen halen?

Deel het artikel met vrienden of familie via WhatsApp of andere sociale media door op een van de sociale media knoppen te drukken.

Zelf op de hoogte blijven? Schrijf je dan in om een bericht te krijgen als er nieuw artikel gepubliceerd wordt. Ik stuur je geen spam of andere vervelende mailtjes, beloofd! 🙂


Deze artikelen zijn misschien ook wat voor jou:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *