Het handboek voor financiën

Pensioenaangroei Factor A: Alles wat je moet weten

Kom jij factor A tegen in verschillende zaken die met pensioen te maken hebben en heb je geen idee wat pensioenaangroei factor A betekent? Factor A is erg belangrijk voor al je pensioenzaken, dus het is verstandig om te weten wat het precies is, en waar het belangrijk voor is. In dit artikel beantwoord ik al je vragen je hebt over pensioenaangroei factor A.

We behandelen:

 • Wat pensioenaangroei Factor A precies is
 • Waar je pensioenaangroei Factor A kunt vinden
 • Hoe je pensioenaangroei Factor A kunt berekenen
 • Waar je het voor kunt gebruiken

Wat is pensioenaangroei factor A?

Pensioenaangroei Factor A geeft aan met hoeveel euro je pensioenaanspaak is gegroeid in het afgelopen jaar als gevolg van je inleg.

Factor A staat dus in verband met hoeveel je vorig jaar hebt ingelegd in je pensioen. Wanneer jij of je werkgever geld inleggen voor jouw pensioen, zorgt dat ervoor dat jouw toekomstige pensioenuitkering zal stijgen.

Het bedrag waarmee jouw pensioen stijgt door je inleg in een bepaald jaar wordt je pensioenaangroei genoemd. Dit staat ookwel bekend als Factor A

Factor A is belangrijk, omdat het een centraal onderdeel is bij de berekening van de jaarruimte en de reserveringsruimte. Jaarruimte en reserveringsruimte geven aan hoeveel ruimte je hebt om zelf fiscaal voordelig extra te sparen voor je pensioen.

Wanneer je pensioenaangroei factor A laag is, heb je meer jaarruimte. Hierdoor kun je meer extra sparen voor je pensioen. Je kunt hiermee een eventueel pensioengat dichten.

Waar vind ik mijn pensioenaangroei factor A?

Als je een berekening wil doen voor je jaarruimte, zal je je pensioenaangroei factor A moeten weten. Je kunt deze factor op een aantal plekken vinden, maar de makkelijkste manier om je factor A te vinden is als volgt:

 1. Log in op ‘Mijn pensioenovericht’
  Het is belangrijk om te weten welke pensioenen er allemaal op jouw naam staan. Om je factor A te berekenen moet je namelijk alle factoren A van jouw pensioenen bij elkaar optellen.

  Log daaorm in op ‘Mijn pensioenoverizicht’ van de overheid om te zien welke pensioenen jij allemaal hebt.

 2. Ga naar de websites van alle pensioenfondsen waar je een pensioen hebt en download al je UPO’s.
  Op de websites van je pensioenfondsen kun je je Uniform PensioenOverzicht (UPO) van voorgaande jaren downloaden. In deze documenten staat je pensioenaangroei factor A van dat jaar gerapporteerd.

 3. Vind je pensioenaangroei factor A voor elk pensioenfonds en tel ze bij elkaar op.
  Alle factoren A bij elkaar opgeteld vormen jouw factor A. Deze kun je nu gebruiken om je jaarruimte te berekenen.

Als je zelfstandige bent of een individuele pensioenvoorziening hebt, moet je de factor A mogelijk zelf berekenen of verkrijgen van de instantie waar je pensioenproduct is ondergebracht.

Pensioenaangroei Factor A berekenen

Indien er nog geen Uniform Pensioenoverzicht van het vorige jaar beschikbaar is, of je om een andere reden pensioenaangroei factor A zelf wil berekenen, kan dat. Ik zal je laten zien hoe:

Er zijn twee berekeningen voor je pensioenaangroei. Er is een berekening voor pensioenregelingen op basis van een beschikbaar premiestelsel, en er is een berekening op basis van middelloon of eindloon (salaris-/diensttijdregeling)

Pensioenaangroei factor A berekenen met beschikbaar premiestelsel

Wanneer je onder het beschikbare premiestelsel valt, betaal je je een premie voor jouw eigen pensioenpotje. De premie die je vorig jaar betaald hebt, vormt de basis van je factor A.

Om jouw pensioenaangroei te berekenen, moet je al je premiebetalingen bij elkaar optellen, en vermenigvuldigen met een weging op basis van je leeftijd, zoals beschreven in onderstaande tabel.

Indien de belastingplichtige bij het begin van het voorafgaande kalenderjaarWeging
15 jaar of ouder, doch jonger dan 20 jaar is0,45
20 jaar of ouder, doch jonger dan 25 jaar is0,37
25 jaar of ouder, doch jonger dan 30 jaar is0,31
30 jaar of ouder, doch jonger dan 35 jaar is0,26
35 jaar of ouder, doch jonger dan 40 jaar is0,21
40 jaar of ouder, doch jonger dan 45 jaar is0,17
45 jaar of ouder, doch jonger dan 50 jaar is0,14
50 jaar of ouder, doch jonger dan 55 jaar is0,12
55 jaar of ouder, doch jonger dan 60 jaar is0,10
60 jaar of ouder, doch jonger dan 65 jaar is0,08
65 jaar of ouder is0,07
Bron: Uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001

De formule die hieruit voortvloeit is als volgt:

Factor A beschikbaar premiestelsel = Inleg premie * Wegingsfactor leeftijd

Deze weging op basis van leeftijd is er omdat pensioenpremies die betaald worden ver voor je pensioendatum nog een lange tijd hebben om te renderen. Die wegen dus zwaarder mee dan pensioenpremies die dicht bij je pensioenleeftijd ingelegd worden.

Met andere woorden: Des te later je inlegt, des te minder ‘pensioenaangroei’ voort zal komen uit die inleg.

Pensioenaangroei factor A berekenen met middelloon- of eindloon regeling

Als je een middelloon- of eindloonregeling hebt, heb je nog een paar andere gegevens nodig om je factor A te berekenen.

De gegevens die je nodig hebt zijn je pensioengrondslag en je opbouwpercentage. Je pensioengrond is het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt. Het opbouwpercentage is het percentage van je pensioengrondslag wat je opbouwt voor je pensioen.

Je pensioengrondslag en je opbouwpercentages kun je opvragen bij je pensioenfonds, of via de HR-afdeling van je werkgeven. Indien je deze gegevens hebt, is de berekening van je pensioenaangroei simpelweg als volgt:

Factor A middelloon- of eindloonregeling = Pensioengrondslag * Opbouwpercentage * Deeltijdfactor

Voorbeelden pensioenaangroei factor A berekenen

In deze sectie zullen we een aantal voorbeeldberekeningen uitvoeren om je factor A te berekenen. Het kan best ingewikkeld zijn als je dit nog nooit hebt gedaan. Hierom voor zowel de beschikbare premieregeling als de middelloon- en eindloonregeling een voorbeeld

Voorbeeldberekening pensioenaangroei factor A voor beschikbaar premiestelsel

Sarah is 43 jaar oud en spaart via haar werkgever voor haar pensioen.

 • Ze heeft afgelopen jaar samen met haar werkgever voor €300 per maand ingelegd
 • Zij valt onder beschikbare premiestelsel
 • Ze heeft vorig jaar geen andere pensioenaangroei gehad buiten de €300 via haar huidige werkgever

Op 1 januari 2023 wil Sarah gelijk haar factor A berekenen, maar ze heeft nog geen UPO gekregen van haar pensioenuitvoerder.

Om Sarah’s factor A te berekenen vullen we de formule in:

Factor A = Inleg premie * Wegingsfactor leeftijd

Factor A Sarah 2022 = € 350 * 12 * 0,17 = € 714,00

Voorbeeldberekening pensioenaangroei factor A voor middelloon- of eindloonregeling

Mark is 54 jaar oud en spaart via zijn werkgever voor zijn pensioen.

 • Hij heeft een eindloonregeling met een opbouwpercentage van 1,8%
 • Mark’s pensioengrondslag voor 2022 was € 32.000
 • Hij heeft vorig jaar geen andere pensioenaangroei gehad anders dan via zijn huidige werkgever
 • Mark werkt niet fulltime. Hij werkt 32 uur per week. In zijn bedrijf is fulltime 40 uur per week

Op 3 januari 2023 wil MarK zijn factor A berekenen, maar ook hij heeft nog geen UPO gekregen van het pensioenfonds.

De berekening voor Marc is als volgt:

Factor A = Pensioengrondslag * Opbouwpercentage * Deeltijdfactor

Factor A Mark 2022 = € 32.000 * 1,8% * (32/40) = € 460,80

Waar wordt factor A voor gebruikt?

Wanneer je jouw factor A gevonden hebt, kun je deze gebruiken voor verschillende zaken:

De belangrijkste hiervan is het berekenen van je jaarruimte en reserveringsruimte. Hiernaast kun je factor A ook gebruiken om je pensioen in de gaten te houden.

Jaarruimte berekenen

Allereest is factor A zeer van belang bij de jaarruimte. Jaarruimte is de fiscale ruimte die je hebt in box 1 om met veel belastingvoordeel extra te sparen voor je pensioen. Het bedrag aan jaarruimte dat je mag inleggen in deze pensioenproducten mag je ook nog eens van je belastbaar loon in box 1 afhalen.

Dit betekent effectief dat je het bedrag wat je inlegt bruto inlegt.

Op deze manier sparen voor je pensioen met belastingvoordelen noemen we de derde pensioenpijler. Weet je niet wat pensioenpijlers zijn en hoe je ze kunt gebruiken voor je pensioen? Lees hier alles over pensioenpijlers

Reserveringsruimte berekenen

Je reserveringsruimte is de onbenutte fiscale jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Wanneer je je jaarruimte niet gebruikt in een bepaald jaar, gaat deze jaarruimte niet gelijk verloren. In de jaren hierna kun je nog gebruik maken van deze jaarruimte omdat het niet gebruikte bedrag aan je reserveringsruimte wordt toegevoegd.

Om deze reseveringsruimte te berekenen, heb je je factor A nodig. Je hebt hierbij niet alleen je huidige factor A nodig, maar ook de relevante factoren A van de jaren waar je de onbenutte fiscale jaarruimte wil berekenen.

Informatieve doeleinden

Ten slotte is het goed om de factor A van je pensioen in de gaten te houden voor jezelf. Hieraan kun je zien met welk bedrag je pensioen ongeveer toeneemt elk jaar. Als je een opeens een andere waarde ziet van je pensioenaangroei welke je niet kunt verklaren, kan je gelijk aankloppen bij je pensioenfonds met je vragen.

Los van specifiek in de gaten houden van factor A is het sowieso raadzaam om je pensioen elk jaar te bekijken en vergelijken met andere jaren. Zo houd je goed in de gaten of alles goed gaat of dat je actie moet ondernemen, zoals het gebruiken van factor A om je jaarruimte te berekenen en in te zetten om fiscaal vriendelijk extra pensioengelden te storten.

Slotwoord

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om te begrijpen wat pensioenaangroei factor A precies is, waar je het kunt vinden en hoe je het kunt berekenen.

Overweeg je op je jaarruimte te gebruiken om extra pensioen op te bouwen? Lees dan hier mijn volledige handleiding: Zelf extra sparen voor je pensioen: Alles wat je moet weten

Heb je nog vragen? Laat gerust een berichtje achter!

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Eén reactie

 1. Thanks voor dit artikel. Vraagje: waarom wordt in voorbeeld Sarah niet gerekend met 300 euro inleg, maar met 350 euro?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).