Het handboek voor financiën

De voorwaarden van een DUO studielening (2022)

voorwaarden van duo lening

Steeds meer studenten maken gebruik van het leenstelsel. Volgens cijfers van het CBS uit 2019 lenen er 1.4 miljoen studenten. Deze studenten hebben gezamelijk een studieschuld van maar liefst 19,3 miljard euro. Misschien twijfel jij ook of je wilt lenen bij DUO, of heb je zelfs al een lening. Dan is het essentieel als je de voorwaarden van een lening bij DUO kent. In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

Let op! Deze voorwaarden zijn accuraat voor 2022. Mogelijk kunnen er wijzigingen opgetreden hebben na het schrijven van dit artikel.

Maximaal leenbedrag studielening

Hoeveel geld kun je eigenlijk lenen met je DUO lening? Je DUO lening is opgebouwd uit drie delen. In de onderstaande tabel zie het maximale bedrag wat je per maand kunt lenen.

Januari t/m augustus 2022September t/m december 2022
Lening€513,83€494,39
Aanvullende beurs*€419,04€419,04
Collegegeldkrediet**€90,33€184,08
Totaal€1.023,20€1.116,95

*Het bedrag dat je niet als aanvullende beurs krijgt, mag je bijlenen. Stel je voor dat je €200 euro aan aanvullende beurs krijgt, dan mag je €203,17 bijlenen in deze categorie. Met geen aanvullende beurs mag je dus €403,17 bijlenen in deze categorie.

**Het collegegeld is lager in studiejaar 2021-2022, hierom is het collegeldkrediet ook lager.

Terugbetaling en looptijd DUO lening

Een DUO lening een looptijd van 35 jaar, er van uitgaande dat je lening in 2015 of later is begonnen. Je betaalt maandelijks over een periode van 35 jaar terug. Echter zijn er speciale voorwaarden bij een DUO lening die de looptijd beïnvloeden:

Allereerst heb je de aanloopfase. Wanneer je afstudeert hoef je pas op de 1e van januari, minimaal twee jaar na het afstuderen te beginnen met terugbetalen. Als je in september 2025 afstudeert, hoeft je pas op 1 januari 2028 te beginnen met terugbetalen.

De periode waarin je terugbetaalt, heet de aflossingfase. Als tweede speciale voorwaarde krijg je van DUO 60 maanden, om zonder opgaaf van reden, tijdens je aflossingsfase je betalingen op pauze te zetten. Deze 60 maanden mag je zelf inzetten hoe je wilt: Allemaal in één keer, of in delen.

Belangrijk om te weten is dat tijdens de pauzemaanden wordt echter de rente wel doorberekend en toegevoegd aan je schuld.

Aflossing van je DUO lening naar draagkracht

Dit is de regeling waar de meeste mensen niet van op de hoogte zijn. Een DUO lening wordt namelijk naar draagkracht afgelost. Dit houdt in dat je nooit meer dan een bepaald gedeelte van je inkomen aan DUO hoeft te betalen per maand.

Dit werkt als volgt: Je betaalt maximaal 4% aflossen aan DUO voor al het inkomen wat je boven het minimumloon verdient.

Voorbeeld: Het minimumloon is €1000 per maand. Jij verdient €1200 per maand. Per maand hoef jij maximaal aan DUO (€1200-€1000)*4% te betalen. Dit komt neer op €8.

Hoeveel jaar heb ik recht op lenen bij DUO?

Over het algemeen hebben HBO en WO studenten 7 jaar lang recht op lenen bij DUO. Hier zijn echter uitzonderingen op, bijvoorbeeld als je een lange bachelor en master hebt. Deze uitzonderingsgevallen zijn te bekijken op de website van DUO.

Rente op DUO lening

De meeste aantrekkelijke voorwaarde van een DUO lening is de rente. Het rentepercentage van een DUO lening is gekoppeld aan de rente op een Nederlandse staatsobligatie. De rente staat op dit moment op 0%. Dit betekent dat je geen rente hoeft te betalen over je DUO lening.

Het rentepercentage kan elk jaar veranderd worden aan de hand van de rente op de Nederlandse staatsobligatie. Het rentepercentage van je DUO lening is vooral belangrijk in het jaar dat je recht op studiefinanciering afloopt.

Het rentepercentage wat op dat moment geldt voor je DUO lening wordt dan namelijk voor 5 jaar vastgezet voor jou. Studeer je dus af terwijl het rentepercentage 0% is? Dan is het rentepercentage voor jou DUO lening 0% voor de komende 5 jaar, ongeacht wat het huidige rentepercentage is van DUO leningen.

Samenvatting voorwaarden DUO lening

Zoals beloofd zetten we in dit artikel alle voorwaarden van je DUO lening op een rijtje.

  • Je kunt maximaal €1.116,95 lenen per maand.
  • Je moet je DUO lening in 35 jaar terugbetalen, maar dit hoeft pas 2 jaar nadat je afgestudeerd bent.
  • Je kan de terugbetaling in totaal 5 jaar op pauze zetten zonder opgaaf van reden. Deze jaren zijn op te splitsen per maand en afzonderlijk in te zetten wanneer je dat maar wil.
  • De terugbetaling verloopt altijd naar draagkracht. Je betaalt nooit meer dan 4% van je salaris boven het minimumloon terug per maand.
  • Je hebt recht op het lenen bij DUO voor 7 jaar als je een HBO of WO opleiding volgt. Er zijn enkele uitzondering voor lange masters.
  • De rente op je DUO lening is momenteel 0%. Als je recht op studiefinanciering vervalt wordt je rente op je lening vastgezet voor 5 jaar.
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).