Het handboek voor financiën

Dividendlekkage VWRL: Alles wat je moet weten

Dividendlekkage is een van de meest verborgen kosten van indexbeleggen, en eentje die veel beleggers over het hoofd zien. Dit komt omdat de kosten niet direct gepubliceerd worden door bedrijven en het dividendlek voor elk land anders is. In dit artikel bespreken we het dividendlekkage van VWRL voor Nederlandse beleggers. We zullen het hebben over de hoogte van het dividendlekkage van VWRL, maar ook over waarom VWRL nu eigenlijk dividendlekkage heeft.

Wat is dividendlekkage?

Dividendlekkage is een ingewikkeld fiscaal aspect van beleggen in aandelen. Er zal een summiere uitleg gegeven worden van dividendlekkage om een basisbegrip te krijgen van dividendlekkage hieronder. Raadpleeg echter dit artikel voor een volledige uitleg.

Dividendlekkage treed op wanneer er belasting ingehouden wordt op dividend dat de belegger niet terug kan vragen of kan verrekenen. Dit kan op twee manieren gebeuren:

  1. Je ontvangt dividend van een bedrijf in een land waar Nederland geen belastingverdag mee heeft. Dit land houdt meer dividendbelasting in op het dividend dat jij kunt verrekenen. Dit restant van dividendbelasting kan je niet terugvragen en is dividendlekkage.
  2. Je belegt in een fonds (bijvoorbeeld een ETF) en deze is geregistreerd in een land anders dan waar jij belastingplichtig bent. De aandelen die het fonds bezit keren dividend uit, waarover dividendbelasting wordt betaald. Deze dividendbelasting kan jij als persoon niet terugvragen, omdat het fonds de dividendbelasting betaalt, en niet jij.

Voorbeelden:

(1) Je bezit aandelen van een bedrijf dat gevestigd is in een land zonder belastingverdrag met Nederland en dit land kent een dividendbelasting van 20%. Wanneer dat bedrijf jou €100 uitkeert aan dividend, krijg jij hiervan €80. De fiscus van dat land heeft €20 ingehouden op de dividenduitkering. In Nederland geldt een dividendbelasting van 15%. Buitenlandse dividendbelasting tot aan dat percentage mag verrekend worden met Nederlandse box 3 belasting. De laatste 5% belasting kan je niet verrekenen, dus het dividendlek van deze transactie is 5%.

(2) Zie volgende sectie

Waarom kampt VWRL met dividendlekkage?

VWRL heeft dividendlekkage, maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom kan je de dividendbelasting niet gewoon terugvragen bij de belastingdienst? Het zit zo:

Stel, je bezit VWRL, een in Ierland gezeteld aandelenfonds. Het Ierse fonds bezit een Amerikaans aandeel dat dividend uitkeert. Het Ierse fonds (VWRL) betaalt 15% belasting over dit dividend. Fondsen hebben in Ierland geen manier om deze dividendbelasting terug te vragen zoals particulieren dat in Nederland kunnen doen.

Na het ontvangen van dit dividend betaalt het Ierse fonds (VWRL) jou het dividend uit omdat jij een een share van de ETF bezit. Deze uitkering naar jou toe wordt ook gezien als dividend, namelijk dividend wat het Ierse fonds (VWRL) aan jou betaalt. Hier is echter dus die 15% al af wanneer het naar jou toe gaat. Conform het belastingverdrag tussen Ierland en Nederland betaal jij over dit dividend (dus over het dividend van VWRL naar jou toe) 0% belasting.

Schematisch ziet dit er zo uit:

dividendlek vwrl
Schematische weergave dividenduitkeringen van bedrijf naar beleggen, via VWRL

De enige transactie waarover jij dividendbelasting zou mogen verrekenen is de laatste dividenduitkering, van VWRL naar jou. Omdat hier echter 0% belasting op zit, is er ook niets terug te vragen. Over de dividendbelasting die VWRL heeft moeten betalen toen ze het dividend kregen mag jij niets terugvragen. De dividendbelasting die VWRL betaalt is dus het dividendlekkage.

Hoeveel dividendlekkage heeft VWRL?

Zoals we gezien hebben is het dividendlekkage van VWRL gelijk aan de dividendbelasting die VWRL betaalt. Dit kunnen we vinden in de jaarverslagen van Vanguard, in het geval van VWRL staan de gegevens op pagina 66 van het jaarverslag. Daar vinden we namelijk het ‘Statement of Operations’.

statement of operations vwrl dividendlekkage
Statement of operations van VWRL

Dividendbelasting die VWRL heeft moeten betalen staat onder het kopje ‘Foreign Withholding Tax’. Voor het fiscale jaar dat eindigde op 30 juni 2020 is dit een bedrag van $12.482.600. Om het dividendlekkage van VWRL te berekenen, delen we de betaalde ‘Foreign Withholding Tax’ door het ontvangen dividend, te vinden onder ‘Dividend Income’. Dit bedraagt $100.819.368

Dus, het dividendlekkage van VWRL is $12.482.600/$100.819.368 = 12,38%. Dit betekent dat van het totale dividend dat bedrijven aan VWRL hebben betaald, er 12,38% verloren gaat aan belasting welke jij niet meer terug kan vragen.

Wanneer je in direct in deze bedrijven had belegd, had je deze 12,38% procent aan belasting terug kunnen vragen via de box 3 belasting (hiervoor moet je natuurlijk wel box 3 belasting betalen!).

Slotwoord

We hebben in dit artikel het dividendlek van VWRL besproken. Hierbij hebben we het niet alleen gehad over de hoogte van het dividendlek van VWRL, maar ook over hoe zo’n dividendlek nou eigenlijk tot stand komt en waarom je niet gewoon die te veel betaalde dividendbelasting kunt verrekenen.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een beter beeld hebt van het dividendlek van VWRL en waar het dividendlek vandaan komt.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).