Het handboek voor financiën

Dividendlekkage oplossen van US Equities

Dividendlek is een belangrijke factor in de keuze tussen verschillende fondsen, ETF’s en beleggingsmethodieken (Dat zou het in ieder geval moeten zijn!). Hoewel we dividendlekkage eerder hebben aangestipt op deze blog, gaan we vandaag een methodiek bespreken om dividendlekkage op te lossen.

Het is belangrijk om te begrijpen wat dividendlek is, en hoe het werkt. Weet je niet precies hoe dividendlekkage werkt (met name met betrekking tot Iers gedomincilede fondsen)? Lees dan eerst dit artikel voor een volledige uitleg van dividendlekkage.

Dividendlekkage oplossen: mogelijke winst

Dividendlekkage kan erg ongunstig zijn voor een belegger. Om te illustreren hoeveel dit kan uitmaken, duiken we in een voorbeeld. VWRL is een erg populaire ETF. Door het kopen van deze ETF beleg je in het Vanguard All-World fonds (ISIN: IE00B3RBWM25).

VWRL heeft een dividendlek van 12,38%. Dit betekent van 12,38% van het bruto dividend jou niet bereikt. Als jij door het indirect bezitten van de bedrijven middels VWRL een dividend zou krijgen van €100, zie jij van deze €100 nog maar €87,62 terug. De rest gaat op aan dividendbelasting welke jij niet meer terug kan vragen. Best zonde, maar maakt dat echt uit?

Ja, en best wel veel ook. Gemiddeld levert VWRL een jaarlijks dividend op van 2%. Wanneer jij 12,38% van dit dividend mist, kost dit je dus elk jaar 12,38% * 2% = ~0,25%. Gezien VWRL een TER van 0,22% per jaar heeft, is dit meer dan een verdubbeling van de kosten.

Door de methodiek toe te passen welke we gaan bespreken kun je het dividendlek dichten voor het gedeelte van de portefeuille dat belegt in Amerikaanse bedrijven (US Equities).

Fiscaliteit: Sectie 871(m) van de US Tax code

In 2017 is er nieuwe wetgeving in de US Tax code verschenen welke een uitzondering maakt op de reguliere 15% ‘dividend withholding taxes’. Deze ‘dividend withholding taxes’ à 15% voor ‘foreign beneficiaries’ is het dividendlek. Wanneer deze belasting van 15% naar 0% gaat door middel van een uitzondering, kun je de dividendlekkage oplossen.

De nieuwe wetgeving die op 1 January 2017 is ingegaan is Sectie 871(m) van de US Tax code. Deze sectie van de US Tax code maakt een uitzondering voor dividend withholding taxes op Total Equity Return Swaps (TERS).

Meer lezen over deze specifieke wetgeving: Klik hier

Waar het op neer komt, is dat je het dividendlek dicht als het fonds waar jij in investeert Total Equity Returns Swaps gebruikt om het rendement van de index te verkrijgen. Total Equity Return Swaps zijn financiële derivaten welke door middel van contracten het rendement van een index uitbetalen.

Je zal TERS wellicht kennen als ‘synthetische (replicatie) fondsen of synthetische (replicatie) ETF’s’. Deze fondsen realiseren de returns van een index niet door middel van fysieke replicatie (het bezitten van de aandelen) maar door middel van contractuele verbinding aan een tegenpartij.

De uitbetalingen van deze contracten zijn vrijgesteld van US dividend withholding taxes, hoewel ze de dividendbetalingen wel in hun uitbetaling hebben zitten. Hiermee los je dus het dividendlekkage van US Equities in fondsen op, omdat de dividendbelasting niet ingehouden wordt door de US maar je wel het dividend krijgt.

Dat dit werkt kunnen we ook zien als we naar S&P500 ETF’s kijken en fysieke replicatie vergelijken met synthetische replicatie d.m.v. TERS. Zie onderstaande afbeeldingen.

dividend withholdign taxes
dividendlekkage oplossen
Bron: Lyxor (Document)

Nog meer bronnen als je verder wil lezen:

https://www.etfstrategy.com/why-investors-are-flocking-to-synthetic-sp-500-etfs-10339/

https://www.ey.com/en_gl/tax-alerts/ey-us-irs-issues-final-section-871m-regulations-on-dividend-equivalent-payments-on-derivatives-referencing-us-equities-and-extends-transition-relief

https://expertinvestoreurope.com/investors-warm-to-synthetic-etfs/

Hoe kan ik dividendlekkage oplossen?

Bovenstaand is een enorm fiscaal technische verhaal waar nog veel meer over geschreven kan worden, maar waar het op neer komt is dat als je investeert in bijvoorbeeld de S&P500 door middel van een ETF met fysieke replicatie, je 1,37% (Dividend yield S&P500) * 15% = 0,20% extra rendement kan behalen per jaar door middel van het wisselen naar synthetische replicatie door middel van synthetische replicatie d.m.v. Total Equity Return Swaps.

Wanneer je belegt in de S&P500, kun je beleggen in de Invesco S&P500 ETF (ISIN: IE00B3YCGJ38). Dit is een ETF met synthetische replicatie van Invesco met een TER van 0,05%.

Omdat het hier gaat om dividendlekkage oplossen van US Equities is de S&P500 een heel goed voorbeeld om hier uit te pakken, maar je kan deze fiscale ’truc’ ook toepassen op een all world gespreide belegging zoals VWRL. Om dit te doen kan je de Invesco MSCI World UCITS ETF Acc (ISIN: IE00B60SX394) aanschaffen, met een TER van 0,19%.

Let op: Synthetische replicatie door middel van TERS lost alleen het dividendlek van US Equities in het fonds op. Als je dit toepast op een fonds dat ook belegt in aandelen van andere landen zal je dus alleen op de US gedeelte het dividendlek dichten. In andere landen kan andere fiscale wetgeving gelden.

Risico’s

Deze belastingefficiëntie gaat helaas gepaard met een extra risico: Counterparty risk. Dit risico houdt kortgezegd in dat de partij waarmee de contractuele verplichting aangegaan wordt om de Total Return van de index uit te betalen, failliet kan gaan en/of niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Invesco maakt gebruik van counterparty diversification en een substitution basket. Counterparty diversification houdt in dat ze meerdere tegenpartijen hebben. In het geval van Invesco zijn dat grote banken (zoals Société Générale, Goldman Sachs, Morgan Stanley en JP Morgen Chase). De substitution basket is een mandje van aandelen welke grofweg de index volgen (net zoals bij fysieke replicatie), maar niet exact. Ze realiseren het exacte rendement van de index door middel van Total Equity Return Swaps (sythetische replicatie).

Counterparty risk komt in dit geval tot uiting wanneer alle financiële instellingen waarmee Invesco een contract mee heeft, niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen (lees: failliet gaan). Op dat moment zul jij nog wel recht hebben op jouw gedeelte van de substitution basket. Wanneer deze substitution basket bijvoorbeeld 5% minder waard is dan de index die het fonds zou moeten volgen, verlies je dus 5%.

Het risico dat alle grote banken tegelijkertijd failliet gaan, is erg klein. Deslaniettemin, er zijn wel een banken failliet gegaan (RIP Lehman Brothers, 2008), dus het risico is er. Echter bespaar je wel op jaarbasis iets van 0,20% aan verborgen kosten.

Ga jij deze strategie gebruiken om dividendlekkage op te lossen of wil je jouw mening hierover delen? Laat het me vooral weten in een reactie!

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).