Het handboek voor financiën

DeGiro Kernselectie uitgelicht: VUSA

De S&P 500 is een van de meeste indexes, als het niet de bekendste is. Het is dan ook geen verassing dat VUSA een enorm populaire ETF is. VUSA is namelijk de ETF van Vanguard’s S&P500 indexfonds. VUSA is op DeGiro te verkrijgen en staat hiernaast in de kernselectie van DeGiro.

De kernselectie heeft talloze prachtige ETF’s die gratis aan te kopen zijn, mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Benieuwd hoe de kernselectie precies precies werkt? Lees dan dit artikel.

In dit artikel bespreken we VUSA, een ETF van Vanguard die de S&P 500 index volgt, met een enorm laag kostenprofiel. We bespreken de spreiding, het rendement en de kosten van deze ETF.

Algemene informatie VUSA

De op DeGiro verkrijgbare VUSA ETF is een ETF die de S&P500 index volgt. De ETF maakt gebruik van een fysieke replicatie om het rendement te behalen van de S&P500 index. Het beleggingsdoel van de index is dan ook om een beleggingsresultaat te behalen wat zo dicht mogelijk in de buurt ligt van de S&P500.

Wat overige feiten:

  • ISIN: IE00B3XXRP09
  • Verhandelbaar op de beurzen: London Stock Exchange (GBP, USD), SIX Swiss Exchange (CHF), NYSE Euronext (EUR), Deutsche Börse (EUR), Borsa Italiana S.p.A. (EUR)
  • Kosten: 0,07% per jaar (meer hierover, en verborgen kosten verderop)
  • Vestigingsland: Ierland

Deze ETF is een van de goedkoopste manieren om blootstelling te krijgen aan de S&P 500 Index als we het hebben over ETF’s in de kernselectie.*

*De goedkoopste manier is via de Invesco S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF (IE00BRKWGL70) met 0,05% per jaar. Deze is echter alleen op de Duitse beurs te krijgen, waar jaarlijkse aansluitkosten mee gemoeid zijn van €2,50. Deze optie is goedkoper met een belegd vermogen groter dan €12.500

Spreiding

Regionale spreiding

Vanzelfsprekend heeft deze ETF geen regionale spreiding. Alle aandelen van de S&P 500 zijn van Amerikaanse bedrijven, dus de regionale spreiding van deze ETF is beperkt tot alleen de Verenigde Staten.

Het is wel zo dat deze ETF is de grootste Amerikaanse bedrijven belegt, waardoor veel van het belegde vermogen belegd is in multinationals als Facebook, Apple en Booking.com. Deze multinationals halen hun omzet en winst niet alleen uit de Verenigde Staten, maar ook uit andere landen, waardoor je zou kunnen beargumenteren dat dat ook regionale spreiding is.

Spreiding in sectoren

Omdat deze ETF in 500 verschillende bedrijven belegt, wordt het geld over veel verschillende sectoren gespreid. De grootste sector van de S&P500, en daarmee ook van VUSA, is de ‘Information Technology’ sector. Deze sector representeert 26,7% van de VUSA. Onderstaand is een overzicht van de sectoren en hun proporties in VUSA.

vusa spreiding
Bron: VUSA Prospectus (2021)

Spreiding in financiële producten

Deze ETF belegt alleen in aandelen. Er is geen spreiding tussen financiële producten.

Kosten van VUSA

Bij deze ETF heb je te maken met twee of drie verschillende soorten kosten, afhankelijk van je DeGiro account:

Kosten per jaar voor VUSADeGiro BasicDegiro Custody
Lopende kosten0,07%0,07%
Valuta conversie kosten0,002%0,002%
DeGiro dividend afhandelingskosten0%€4 + 3% * 2%
Dividendlekkage0,28% (14% * 2%)0,28% (14% * 2%)
Totaal0,3502%€4 + 0,4102%
  • Lopende kosten: Dit zijn de kosten van het fonds per jaar die je sowieso moet betalen. Deze kosten betalen bijvoorbeeld de herbalancering, de juridische kosten en kosten voor de boekhouding. Met een lopende kostenfactor van 0,07% per jaar is deze ETF een absolute uitblinker op gebied van de lopende kosten.
  • Valuta afhandeling kosten bij dividend: Deze ETF is een distribuerende ETF. Dit houdt in dat ze dividend aan jou uitkering in plaats van zelf herbeleggen. Deze uitkering is in USD. Wanneer deze omgezet worden in EUR rekent degiro 0,10% aan kosten. Je kan rekenen op een gemiddeld dividend van 2%, dus deze kosten komen uit op 0,10%*2% = 0,002% per jaar.
  • DeGiro dividend afhandelingskosten: Bij DeGiro betaal je €1 + 3% van het dividend aan kosten per dividenduitkering. Gezien er een dividenduitkering per kwartaal is, zijn de totale kosten per jaar €4 + 3% * 2% (het gemiddelde jaarlijkse dividend). Bij een DeGiro Basic account heb je deze kosten niet.
  • Dividendlekkage: Alle buitenlandse fondsen hebben dividendlekkage. Dit wordt niet direct gepubliceerd en zijn verborgen kosten waar je als belegger mee te maken heb. Bij VUSA betreft dit ~14% van het jaarlijkse dividend. (Bron, p. 244)

Rendement

De S&P 500 heeft al sinds jaar en dag de rest van de wereldwijde aandelenmarkt verslagen en een gemiddeld jaarlijks rendement opgeleverd van ~10% (Periode 1900-2021). Je kunt zelf het rendement van de S&P500 bekijken voor verschillende periodes op deze website.

Gemiddeld leveren aandelen zo’n 7% op, dus het is maar de vraag of de S&P 500 Index de fantastische rendementen van het verleden kan waarmaken voor de komende jaren. Het is in ieder geval geen slechte index om in te investeren als we erop vertrouwen dat de resultaten van het verleden enigszins overeen zullen komen met de resultaten in de toekomst.

Ga jij VUSA aan jouw portfolio op DeGiro toevoegen?

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).