
In dit artikel behandelen we het verschil tussen een DeGiro custody account en een basis account. We kijken niet alleen naar het verschil in kosten, maar ook naar de fundamentele verschillen. Deze zijn nog veel belangrijker dan de kosten in jouw keuze tussen deze twee soorten accounts.
Verschillen in kosten van DeGiro Custody en Basis
Om met de harde cijfers te beginnen: De verschillen in kosten tussen het Custody account en het Basis account zijn minimaal. Bij een Custody account betaal je voor couponverwerking en dividendverwerking. Bij een Basisaccount betaal je niet voor deze verwerkingen.
Een couponverwerking is van toepassing als je rente over een obligatie ontvangt. Een dividenduiterking is van toepassing wanneer je dividend ontvangt uit een fonds of een aandeel.
De kosten voor de verwerkingen zijn als volgt
- Dividendverwerking: €1,00 + 3,00% van dividend (maximaal 10,00%)
- Couponverwerking: €1,00 + 0,10% van coupon (maximaal 10,00%)
Voor de rest zijn er qua kosten geen verschillen tussen een DeGiro Custody account en een DeGiro Basis account.
Fundamentele verschillen tussen DeGiro Custody en Basis
Voor velen een veel belangrijkere motivatie om te kiezen voor een DeGiro Custody account zit hem in de fundamentele verschillen tussen het Custody account en Basis account.
#1. Bij een Custody account worden je shares niet uitgeleend, bij een basis account kan dat wel
Shares (beleggingsproducten) uitlenen aan short sellers is een gangbare praktijk in de financiële wereld. Wanneer iemand short wil gaan op een bepaald financieel product, moet die persoon een ‘share’ lenen. Deze persoon is contractueel verplicht om deze ‘share’ te retourneren na een afgesproken tijd. DeGiro leent jouw ‘shares’ van je, en DeGiro leent deze vervolgens weer uit aan anderen, onder voorwaarden.
Bij een Custody account heeft DeGiro niet het recht om jou shares (uit) te lenen.
Het risico van het uitlenen van ‘shares’ (aandelen) is klein. Zoals gezegd is er een contractuele verplichting om jouw shares aan je terug te geven, en er moet onderpand gegeven worden voor shorten.
Je kan je shares alleen kwijtraken als deze situatie zich voordoet: De persoon aan wie DeGiro de share heeft uitgeleend kan DeGiro de share niet meer terugbetalen, en het onderpand is niet voldoende om het te compenseren. Vervolgens gaat DeGiro failliet en kan DeGiro jou ook niet meer compenseren voor de share die de externe persoon niet meer aan DeGiro heeft kunnen geven.
Kortom, zowel de externe persoon als DeGiro moet failliet gaan terwijl jouw shares uitgeleend zijn.
Toch kiezen mensen bewust voor een Custody account omdat ze ’s nachts beter slapen als ze weten dat er geen kans bestaat de ze hun geld kwijtraken.
#2. Een Custody account mag niet met margin handelen
Handelen met margin is handelen met geleend geld. Deze optie is niet beschikbaar in een DeGiro Custody account, maar wel in een Basis account. Je moet hier wel je Basis account profiel wijzigen naar Active of Trader.
De meeste mensen willen nooit met geleend geld handelen, dus dit is geen factor als je het toch niet wilde doen.
#3. Handel in derivaten is niet berschikbaar in een Custody account
Hetzelfde geldt voor dit punt, de meeste mensen willen (en zouden ook niet moeten willen) handelen met derivaten. Ben je echter wel een wat meer ervaren beleggen en wil je handelen in derivatenproducten? Dan is een Basis account meer voor jou.
In een Custody account is het niet mogelijk om te handelen in derivaten.
Slotwoord
Samenvattend, een DeGiro Custody account heeft iets meer kosten dan een Basis account. Deze kosten betaal je omdat je shares niet uitgeleend kunnen worden. Hiernaast zijn sommigen opties zoals margin en derivatenhandel niet beschikbaar in een DeGiro Basis account.
Hopelijk heb je een beter beeld van het verschil tussen een DeGiro Custody account en een Basis account en kun je een weloverwogen keuze maken.
Klaar om dit beginnen met beleggen? Lees dan dit artikel
Voor de meest actuele voorwaarde en het tarievenoverzicht, raadpleeg de website van DeGiro