Het handboek voor financiën

De bijleenregeling: Alles wat je moet weten

Koop je een nieuwe woning en heb je overwaarde in je huis? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met de bijleenregeling. Deze regeling beperkt het bedrag waarover je in je nieuwe hypotheek de hypotheekrente mag aftrekken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de bijleenregeling.

We behandelen:

  • Wat is de bijleenregeling?
  • Wanneer geldt de bijleenregeling?
  • Het vermijden van de bijleenregeling
  • De bijleenregeling bij het gebruik van overwaarde voor verbouwing

Wat is de bijleenregeling?

De bijleenregeling is een regeling die huisverkopers stimuleert om de overwaarde van hun oude huis te investeren in het nieuwe huis. Overwaarde is het geld dat overblijft van de verkoop van je huis minus je uitstaande schuld.

De overheid ziet graag dat huizenbezitters hun overwaarde gebruiken om hun nieuwe huis te financieren. Ze willen voorkomen dat mensen het geld besteden aan dingen als auto’s en vakanties.

Om dit gedrag te stimuleren is de bijleenregeling in het leven geroepen.

Deze regeling schrijft voor dat bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek je maar over een gedeelte de hypotheekrente mag aftrekken. Namelijk, alleen over het gedeelte dat overblijft als je de overwaarde aftrekt van het nieuwe hypotheekbedrag.

Een voorbeeld:

  • De overwaarde van de woning die je verkoopt is € 80.000.
  • Je koopt een nieuwe woning van € 380.000.

De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek of lening van maximaal € 300.000 (€ 380.000 – € 80.000).

Leen je meer dan € 300.000? Dan mag je over het bedrag boven die € 300.000 geen rente aftrekken.

Op deze manier wil de overheid je stimuleren om je overwaarde te gebruiken voor je nieuwe woning. Als je dat namelijk doet, behoud je hypotheekrenteaftrek over alle hypotheekrente die je betaalt.

Wanneer geldt de bijleenregeling?

De bijleenregeling treedt in werking bij de verkoop van de eigen woning. Het is daarbij relevant of er geld overblijft.

Het geld dat overblijft noemen we overwaarde. Dit vormt samen met eerdere overwaardes de eigenwoningreserve. Wanneer de eigenwoningreserve positief is en niet ouder dan drie jaar, moet je rekening houden met de bijleenregeling bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

Niet alle hypotheekrente is dan aftrekbaar.

LET OP! Ook bij een fictieve verkoop van de eigen woning krijg je te maken met de bijleenregeling. De belastingdienst ziet een fictieve verkoop ook als een verkoop.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij het verhuren van de eigen woning. De woning zal verplaatsen naar box 3 en de belastingdienst ziet dit als een fictieve verkoop[1]

Kan ik de bijleenregeling vermijden?

Een van de eerste vragen die wellicht door je hoofd gaat wanneer we het hebben over de bijleenregeling is: Is het mogelijk om deze regeling te vermijden?

Het antwoord daarop is ja!

Het is mogelijk om de bijleenregeling te vermijden. In dit artikel bespreek ik drie manieren waarop het mogelijk is om de bijleenregeling te vermijden.

Slotwoord

De bijleenregeling is een complexe regeling die regelt dat de overwaarde gebruikt wordt voor de nieuwe eigen woning. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om iets meer inzicht te krijgen in deze regeling.

Heb je nog een vraag over de bijleenregeling? Laat een reactie achter in de comments!

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).