Het handboek voor financiën

De beste ETF voor de lange termijn

Je bent zoek naar de beste ETF voor de lange termijn, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Er is zoveel keuze. Zoveel aanbieders, verschillen in spreiding, kosten en ETF structuren dat je niet weet welke ETF je moet kiezen voor jouw portefeuille. Kan je je hierin herkennen? Lees dan snel verder.

In dit artikel behandelen we welke ETF(‘s) de beste keuze zijn voor een investeerder met een lange termijnvisie. We gaan kijken naar de factoren die een rol spelen in de keuze voor een ETF voor de lange termijn, en vervolgens belichten we een aantal ETF’s die geschikt zouden zijn voor de lange termijn investeerder.

Vereisten voor de beste lange termijn ETF

De beste ETF voor de lange termijn heeft:

 • Zeer lage terugkerende kosten
 • Een portefeuille van (bijna) alleen maar aandelen
 • Een uitstekende spreiding in verschillende domeinen

Deze onderdelen zijn allemaal even essentieel voor het bepalen van goede ETF’s voor de lange termijn, en ik zal je precies uitleggen waarom.

Zeer lage terugkerende kosten

Terugkerende kosten kent elk beleggingsfonds. Dit zijn de kosten die het fonds maakt tijdens het beleggen van het geld in het fonds. Deze fondskosten moet jij als investeerder betalen. Des te meer kosten het fonds maakt, des te meer jij moet betalen en des te lager jouw rendement. Meer kosten betalen = minder rendement voor jou. We moeten de kosten dus zo veel mogelijk proberen te beperken.

Hoe doen we dat? We selecteren de ETF van het fonds met een zo laag mogelijk Total Expense Ratio (TER). Dit is een percentage wat aangeeft hoeveel kosten jij moet betalen aan fondskosten per jaar. Dit percentage wordt berekend over jouw belegde vermogen bij het fonds.

Heeft een fonds een TER van 0,50% en beleg jij €1.000 bij dit fonds? Dan betaal jij jaarlijks €5 aan fondskosten.

Zeer lage terugkerende kosten zijn erg belangrijk bij het selecteren van de beste lange termijn ETF. Ik hoor je wellicht denken: wat maakt het nou uit of een fonds een procentpuntje meer of minder aan kosten heeft?

Ik zal een voorbeeld tonen om te illustreren hoe gevoelig je rendement op de lange termijn is voor terugkerende kosten:

In scenario 1 zien we Robert.

 • Robert belegt €100.000 in een ETF’s van fonds X.
 • Robert koopt elke maand €100 extra aan ETF’s van fonds X
 • Fonds X heeft 0,85% aan fondskosten (TER).
 • Het rendement van dit fonds is het gemiddeld rendement op aandelen van 7% per jaar.

Na 30 jaar investeren bij fonds X maakt Robert de balans op. Zijn rendement is per jaar 7%-0,85% = 6,15% geweest.

Zijn vermogensontwikkeling zag er zo uit:

lange termijn beleggen

Vermogensontwikkeling van Robert

In scenario 2 zien we Lisa.

 • Lisa belegt €100.000 in een ETF van fonds Y
 • Lisa koopt elke maand €100 extra aan ETF’s van fonds Y
 • Fonds Y heeft 0,09% aan fondskosten (TER)
 • Het rendement van dit fonds is het gemiddeld rendement van aandelen van 7% per jaar.

Na 30 jaar investeren bij fonds Y maakt Lisa de balans op. Haar rendement is per jaar 7%-0,09% = 6,91% geweest.

Haar vermogensontwikkeling zag er zo uit:

lange termijn ETF
Vermogensontwikkeling van Lisa

Als we de twee scenario’s met elkaar vergelijken, is het verschil enorm. De beslissing om in fonds X te investeren met een TER van minder dan een procent hoger kost Robert op de lange termijn meer dan €150.000! Een gigantisch bedrag.

De les: Het lijken wellicht maar een paar procentpuntjes hier en daar, maar op de lange termijn scheelt het duizenden of wellicht tonnen euro’s. Hierom is het van uiterst belang om goed op de terugkerende kosten te letten bij het selecteren van de beste lange termijn ETF.

Een portefeuille van (bijna) alleen maar aandelen

Naast het hebben van lage kosten is het belangrijk dat je een fonds selecteert dat (bijna) alleen maar in aandelen belegt. Dit is van belang omdat aandelen op de lange termijn de beste rendementen hebben vergeleken met andere beleggingsinstrumenten, zoals bijvoorbeeld obligaties.

Hieronder zie je de ontwikkeling van $1, geïnvesteerd in ofwel obligaties ofwel aandelen.

ETF voor lange termijn
Ontwikkeling van 1 dollar in obligaties en aandelen

Aandelen geven op de lange termijn veel meer rendement dan obligaties.

Maar let op! Het is geen prettige rit naar de top.

Zoals je hier ook al ziet in de grafiek: aandelen zijn meedogenloos volatiel. In jouw lange termijn beleggingsreis zal je hoogstwaarschijnlijk meerdere periodes ervaren waarin jouw aandelenfonds meer dan 50% van zijn waarde verliest. Dit zal je moet uitzitten met het geloof dat op de lange termijn dit weer goedkomt.

Obligaties hebben een veel soepelere weg naar hun top, maar renderen veel minder goed dan aandelen. Indien je dus het meeste rendement wil maken, moeten we investeren in een ETF die (bijna) helemaal in aandelen belegt. Ten slotte moeten we de hobbelige rit naar boven volhouden, ookal daalt onze portefeuille met gigantische percentages.

Een uitstekende spreiding in verschillende domeinen

Het laatste kenmerk van een goede lange termijn ETF is het hebben van een uitstekende spreiding in verschillende domeinen. Dat betekent dat we niet niet willen dat ons aandelenfonds met een lage TER alleen maar aandelen ABN en ING heeft. Dit betekent namelijk dat we totaal niet gespreid zijn op gebied van sectoren en landen. We beleggen dan namelijk alleen maar in de Nederlandse bankensector.

Het beste is om een internationele spreiding te hebben over verschillende sectoren. Hierdoor zijn we niet gevoelig voor financiële klappen in een bepaalde sector of in een bepaald land. Als de bankensector van Nederland dan een enorme financiële klap te verduren krijgt, was het maar een klein deel van onze portefeuille in plaats van onze hele portefeuille.

De beste lange termijn ETF’s

Om samen te vatten: De beste lange termijn ETF is een ETF met lage kosten, aandelen en uitstekende spreiding.

De beste manier om de combinatie van deze drie factoren te krijgen is een wereldwijd gespreid indexfonds van aandelen. Het fonds heeft veelal lage kosten door de passieve indexmethode, heeft alleen maar aandelen en heeft een uitstekende spreiding. Een van deze indexfondsen heet ‘Vanguard FTSE All-World UCITS’, beter bekend onder de naam van de ETF van dit fonds, VWRL

VWRL

VWRL de naam van de ETF van het indexfonds ‘Vanguard FTSE All-World UCITS’. Dit indexfonds van aandelen heeft een kostenpercentage van 0,22%, belegt alleen in aandelen en heeft een internationele marktgewogen spreiding. Dit indexfonds is een uitstekende keuze om in te beleggen voor de lange termijn middels ETF’s.

Wil je nog wat meer informatie over VWRL hebben, lees dan mijn artikel ‘Alles wat je moet weten over VWRL

VWCE

VWCE is het broertje van VWRL. Technische gezien is het zelfs hetzelfde fonds (Vanguard FTSE All-World UCITS). Het belegt dus net als VWRL in aandelen met een marktgewogen spreiding en heeft ook een kostenpercentage van 0,22%. Echter is VWCE de accumulerende variant van ‘Vanguard FTSE All-World UCITS’. Dit houdt in dat dividenden die je ontvangt van het fonds gelijk weer geïnvesteerd worden voor je. Bij VWRL worden deze dividenden aan je uitgekeerd in geld.

Deze fondsen zijn uitstekende keuzes voor het beleggen op de lange termijn.

Wil je precies weten welke van deze twee fondsen het beste voor jou is, lees dan dit artikel: Wat is de beste All-World ETF? VWRL vs VWCE

Indien je niet een van deze twee fondsen wil gebruiken om te beleggen op de lange termijn, kun je met de vereisten die ik je hebt gegeven eerder in het artikel je eigen ETF kiezen. Hou hierbij goed in de gaten dat hij lage kosten heeft, in aandelen belegt en een uitstekende spreiding heeft!

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).