Het handboek voor financiën

Brief 4: Roy, en het risico dat alle aandelen tegelijkertijd instorten dan?

Hey amice,

In brief 2 hebben we het gehad over risico, namelijk over risicocompensatie en risicospreiding. In het laatste gedeelte van het artikel waren we bezig om een bepaald risico, het risico op het kiezen van de verkeerde aandelen, te elimineren.

Er werd hiernaast aangekaart dat er nog een ander risico is wat we nooit zullen kunnen elimineren: Het risico dat we in alles investeren, maar dat ook alle aandelen hun waarde (100%) verliezen.

Een kleine recap van wat we hebben besproken: Als je je risicospreiding zo ver uitspreid dat je alle aandelen koopt, hoef je je niet druk te maken over het risico dat je de verkeerde aandelen koopt. Je bezit immers alles. Je loopt dan niet het risico dat je alles verliest, omdat je per ongeluk het bedrijf kiest dat 100% van zijn waarde verliest.

Maar Roy, als ik alles koop, wie garandeert mij dan dat niet alle aandelen tegelijkertijd 100% van hun waarde verliezen? Het simpele antwoord op deze vraag is dat niemand dit kan garanderen. Wat ik je echter wel ga vertellen in dit artikel is dat de vraag er niet toe doet.

De geschiedenis van de aandelenmarkt

De aandelenmarkt zoals we deze nu kennen, bestaat grofweg sinds 1860. In deze geschiedenis van de aandelenmarkt is het nog nooit gebeurd dat alle aandelen tegelijkertijd al hun waarde verloren. Betekent dit dan het niet zo kunnen gebeuren? Nee, het is theoretisch mogelijk.

Maar bedenk je even wat dat betekent. Wanneer een aandeel al haar waarde verliest, betekent dit effectief dat een bedrijf failliet is en (hoogstwaarschijnlijk) zal ophouden met bestaan. Waar je het hier dus over hebt is de kans op het feit dat alle bedrijven van heel de wereld tegelijkertijd failliet gaan.

Dit is zo enorm onwaarschijnlijk dat het praktisch onmogelijk is dat dit zal gebeuren.

Maar wat als het tóch gebeurd?

Mocht die miniscule kans zich dan toch manifesteren, en alles gaat tegelijkertijd naar 0, kan ik je het volgende vertellen: Ons hele financiële systeem, evenals onze economie is gebouwd op de aandelenmarkt. Wanneer deze allemaal naar 0 zouden gaan, heb je zo veel meer problemen dan je aandelenportefeuille.

Dat moment, dat alle aandelen tegelijkertijd naar 0 zouden gaan, is namelijk het moment dat ons financiële systeem ophoudt met bestaan. Een dusdanig erge nucleaire ramp waardoor 99% van de mensheid weggevaagd wordt en ons 500 jaar terug in de evolutie stort is een voorbeeld van zo’n gebeurtenis.

De vraag “Wat als alles tegelijkertijd naar 0 gaat?” is hierom niet relevant. Het is al heel erg onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren, maar als het dan toch gebeurt heb je zo veel grotere problemen dan je aandelenportefeuille.

Getekend,

De Financiële Student

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).