Het handboek voor financiën

Brief 3: Roy, is investeren niet enorm risicovol?

Hey amice,

Een terechte vraag, gezien de reputatie van investeren. Ik zal proberen om je een behapbaar antwoord te geven op deze vraag. Investeren kan risicovol zijn, maar dat hoeft het niet te zijn.

Wat belangrijk is om te weten, is dat het nemen van risico niet slecht is. Wanneer je risico neemt, zul je gecompenseerd worden. Evident, des te meer risico je neemt, des te groter de kans op het verlies van kapitaal is.

Risico-compensatie

Wellicht heb je hier al wel eens over gehoord, maar in de wereld van investeren wordt je gecompenseerd voor het risico dat je neemt met je kapitaal. Neem je veel risico, dan is de potentiële compensatie hiervoor groot. Neem je minder risico, dan is de potentiële compensatie kleiner.

Als we het hebben over risico in investeren, hebben we het over het risico om je investering, je kapitaal, kwijt te raken. Is er meer risico om je kapitaal kwijt te raken, dan is de compensatie ook groter.

Laten we naar een tweetal extreme voorbeelden kijken aan weerszijden van de risico-curve. Aan de ene kant hebt je Lisa, die €10.000 op een spaarrekening bij de ING parkeert. Bij de spaarrekening hoort een rente (rendement) van 0,10%/jaar. Het geld dat zij op haar spaarrekening heeft staan is vrijwel risicovrij. Het is namelijk gegarandeerd door de bank, en als deze failliet gaat, door de Nederlandse overheid.

Thomas aan de andere kant, is een echte waaghals. Op 1 januari 2020 investeert hij €10.000 in Bitcoin, een ongereguleerde crypto-valuta met heftige schommelingen en een onzekere toekomst. Sommigen speculeren dat bitcoin naar €100.000 zal stijgen, anderen zeggen dat de munt niets waard is.

Hij is aan de ene kant erg bang om zijn geld kwijt te raken, maar hij ziet aan de andere kant veel potentiële winst. Het rendement van de investering is niet vooraf vast te stellen, maar blijkt in het jaar 2020 >200% te zijn.

risico van investeren
Bitcoin 2020-2021. Coinmarketcap.

Thomas heeft 200% rendement gemaakt op zijn investering, Lisa 0,10%. Thomas heeft een immens risico genomen, en is hiervoor door de markt gecompenseerd. Lisa heeft enorm weinig risico genomen, en is hiervoor dan ook slecht gecompenseerd.

Belangrijk om op te merken is dat de investering van Thomas zeker niet per definitie beter is. In dit geval heeft het goed uitgepakt. Zou Thomas echter op 1 januari 2018 geïnvesteerd hebben in bitcoin, zou hij in een jaar tijd ongeveer -67% rendement gemaakt hebben. Dat is natuurlijk de andere kant van risico, 67% van je kapitaal kwijtraken.

risico aandelen
Bitcoin 2018-2018. Coinmarketcap

Risicospreiding

Nu we weten wat risico is, en wat de beloning voor risico is, gaan we kijken naar risicospreiding.

Hiervoor gaan we kijken naar de meest bekende vorm van investeren: Investeren in aandelen. Investeren in aandelen is aantrekkelijk, omdat deze ‘asset class’ al honderden jaren oud is, goed gereguleerd en gebaseerd op intrinsieke waarde.

Stel je voor dat ik je ze volgende keuze voorleg: Er zijn 100 aandelen in de wereld. 10 van deze aandelen hebben komend jaar een rendement van 100%, en 5 van deze aandelen heeft een rendement van -100% (de bedrijven gaan failliet). De rest van de aandelen (85) hebben een rendement van 0%. Je weet niet welke van de 100 aandelen tot welke groep behoort, je weet enkel dat de verdeling zo in elkaar zit.

Ik geef je €1000 en vertel je dat je mag gaan investeren in wat jij wilt. Je krijgt twee keuzes: €1000 in 1 aandeel investeren, of €10 in elk aandeel. Wat jij wilt. Wat zou je doen?

Als je alles in 1 aandeel stopt, heb je de kans om van jouw €1000 maar liefst €2000 te maken. Echter, je hebt ook de kans om alles kwijt te raken als je het verkeerde aandeel kiest. Je neemt bij deze keuze een risico, en als je aan het juiste eind trekt wordt je hier rijkelijk voor gecompenseerd. Maar je kunt hiermee ook alles in 1 keer verliezen.

Wanneer mensen over investeren nadenken, komt het eindelijk vaak op een soortgelijk scenario neer: Je kunt heel dik winnen, of dik verliezen. Het is een hit or miss mentaliteit, terwijl dat niet nodig is bij investeren. Dit zal je zien als we samen de tweede keuze gaan bekijken.

De tweede keuze, volledige spreiding

In de tweede keuze investeer je €10 in elk van de 100 aandelen. Aan het einde van het jaar maken we de balans op.

  • We hebben op 10 van de aandelen 100% rendement gemaakt -> 10 * €10 = €100 winst
  • We hebben op 85 van de aandelen 0% rendement gemaakt -> 85 * €0 = €0 winst
  • We hebben op 5 van de aandelen -100% rendement gemaakt -> 5 * €10 = €50 verlies.
  • Totaal: €50 winst

Het bijzondere aan deze tweede aanpak? Er was geen risico*, maar we hebben wel rendement gemaakt. Je hebt alle aandelen gekocht, dus we hebben niet de goede aandelen hoeven ‘selecteren’. We hebben ons risico zo ver gespreid dat er geen risico meer was*. We wisten de uitkomst van tevoren al, namelijk €50 winst.

Dit is in essentie hoe investeren in wereldwijd gespreide indexfondsen werkt. We kopen alle aandelen die er op de wereld bestaan, omdat we er zeker van zijn dat het cumulatief van de rendementen van al deze aandelen op de lange termijn >0% is.

De beste manier om te investeren is door middel van een indexfonds. Hierbij elimineer je het risico op het kiezen van de verkeerde aandelen en kom je op de lange termijn het beste uit.

Conclusie

Bij het investeren in bijvoorbeeld aandelen bestaat er een risico op het kiezen van de verkeerde aandelen. Dit risico heeft veel impact. Hierdoor kun je in de aandelenmarkt flink winnen, maar ook alles verliezen. Een alternatief van het kiezen van slechts een aantal aandelen is het mogelijk om te investeren in alle aandelen. Hierdoor wordt het risico op het kiezen van de verkeerde aandelen geëlimineerd. Hierdoor zijn astronomische winsten en verliezen weg, maar weet je met een hele hoge zekerheid dat je op de lange termijn een winst maakt.

Dit is hoe investeren middels indexfondsen werkt en is de beste manier voor investeren als we focussen op de lange termijn. Dít is investeren zoals je het zou moeten doen en waarom investeren niet risicovol is. Tenminste, als je het zelf niet risicovol maakt.

Getekend,

De financiële student.

*Een risicovrije investering bestaat niet. Het risico wat hier geëlimineerd is, is het risico op het kiezen van het “verkeerde” aandeel, waardoor men alles zou verliezen. In de echte wereld weet je niet voor de volle 100% zeker wat de verdeling van rendement over alle aandelen is, en hierdoor zou het ook theoretisch mogelijk kunnen zijn dat alle aandelen een bepaald percentage verliezen, tegelijkertijd.

Ze kunnen theoretisch zelfs allemaal 100% van hun waarde verliezen. Dit risico zal je niet kunnen elimineren, maar hier zal ik het over hebben, en waarom dit risico irrelevant is in brief 4.

Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail hieronder achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt! Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt?

Laat je e-mail rechts achter en krijg een notificatie als er een nieuw artikel gepubliceerd wordt!
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

Profielfoto

Hey, mijn naam is Roy.

Op deze blog neem ik je mee in de wereld van persoonlijke financiën, beleggen en geld. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen reis naar financiële onafhankelijkheid. Benieuwd naar mijn reis en voortgang? Bekijk dan "Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid" in het menu.


Voortgang:
12,8% Financieel Onafhankelijk

 
Bericht krijgen als er een artikel gepubliceerd wordt?
Je krijgt naast de eenmalige downloadsmail alleen een mailtje bij een nieuw artikel, geen andere ongewenste reclame of mail :).